Latvijas iedzīvotāji ir palikuši parādā valsts budžetam trīs miljonus eiro (8)

CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.

Latvijas iedzīvotāji valsts budžetam ir palikuši parādā trīs miljonus eiro, intervijā TVNET tiešsaistes žurnālam Klik pavēstīja Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.

Viņa skaidro, ka šobrīd ir iesniegti 453 tūkstoši deklarāciju. No tām 434 tūkstošos būs nodokļu atmaksa, bet 19 tūkstošos būs piemaksa, respektīvi – šiem cilvēkiem būs jāatmaksā līdzekļi valsts budžetā.

“Un proporcija ir tāda, ka atmaksāsim mēs 121 miljonu un jāiemaksā ir trīs miljoni. Atmaksa joprojām ir lielāka. Jāsaka, ka arī tie rīki, kas ir iestrādāti Elektroniskajā deklarēšanas sistēmā (EDS), ka var izvēlēties, vai piemērot [diferencēto] neapliekamo minimumu vai citu likmi, tas šīs piemaksas arī ļoti samazina.

Turklāt cilvēki savā finanšu pratībā ir gājuši uz priekšu. Tātad, ja cilvēkam ir jāpiemaksā, bet viņš iesniedz attaisnojošos dokumentus, tā piemaksa pārvēršas par atmaksu,” skaidro Jaunzeme.

Jautāta, kādas vēl cilvēkiem ir iespējas izvairīties no šīs nodokļu piemaksas, Jaunzeme skaidro, ka tā vienmēr ir cilvēka izvēle. Šajā gadījumā - plānojot.

“Protams, daudzi tagad teiks, ka ir pandēmija un nav saprotams, cik tad es nopelnīšu līdz gada beigām. Bet šobrīd mēs redzam arī situāciju, ka cilvēki ir izvēlējušies nepiemērot šīs zemākās likmes, bet piemērot lielākās.

Viņi visu gadu ir maksājuši lielāku nodokli un šobrīd viņi saņem lielu atmaksu. Tā vienmēr ir cilvēku izvēle. Viņš var izvēlēties [diferencēto] neapliekamo [minimumu]. Viņš var izvēlēties [nodokļu nomaksas] režīmu.

Tā vienmēr ir izvēle. Tā ka izvairīties ir iespējams, pareizi plānojot savu budžetu,” norāda Jaunzeme.

Iepriekš vēstīts, ka no 1.marta iedzīvotāji var iesniegt gada ienākumu deklarācijas par 2020.gadu. Iedzīvotāji, kam tas jādara obligāti, var iesniegt deklarācijas trīs mēnešu laikā, proti, līdz 1.jūnijam, bet brīvprātīgi, attaisnoto izdevumu atgūšanai, to var darīt trīs gadu garumā.

Rūpējoties par klientu un darbinieku veselību, VID uz ārkārtējās situācijas laiku vismaz līdz 6.aprīlim ir pārtraucis klientu apkalpošanu klātienē visā Latvijā. Tādēļ VID aicina deklarāciju iesniegt elektroniski, Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS), jo tajā automātiski ielasās visi VID rīcībā jau esošie dati un aprēķinās maksājamās summas.

Pilnu interviju ar Ievu Jaunzemi lasi TVNET tiešsaistes žurnālā Klik!

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu