Ojārs Rubenis: "Ir iestājusies ārkārtīgi bailīga pašcenzūra" (6)

CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Ieva Čīka / LETA

Atbildot uz pēdējās nedēļās publiskajā telpā izskanējušo brīdinājumu, arī no režisora Alvja Hermaņa mutes, ka tā dēvētā "atcelšanas kultūra" ("cancel culture") apdraud vārda brīvību, jaunievēlētais Latvijas Teātra darbinieku savienības (LTDS) valdes priekšsēdētājs Ojārs Rubenis komentējis, ka "ir iestājusies ārkārtīgi bailīga pašcenzūra". "Es domāju, ka par to vairāk ir jārunā," intervijā Latvijas Radio saka Rubenis. 

"Es domāju, ka tā būtiskākā lieta, ka ir iestājusies ārkārtīgi bailīga pašcenzūra. Es domāju, ka par to vairāk ir jārunā," raidījumam "Krustpunktā" saka Rubenis. "Un Alvis arī... Kaut kas viņa muguras smadzenēs jūt šo situāciju. Un šai saistībā arī Vācijas piemērs ir ļoti uzskatāms, kā man Gundars Āboliņš teica. Jo Vācijā tieši tas arī notiek teātra mākslas nozarē, no sākuma it kā viss bija nevainīgi, un tad lēnām, lēnām radās pilnīgi jauna modifikācija, kā mēs komunicējam ar sabiedrību. Kāpēc tā var izveidoties – tas ir diskusijas jautājums. Es domāju, šajā ziņā radošajām padomēm gandrīz kā 1988. gadā Rakstnieku savienības plēnumā varbūt tomēr savs vārds ir jāsaka. Man tas liekas bīstams faktors šobrīd."

Atgādinām, ka 26. februārī attālināti notika LTDS 12. kongress, kurā tika ievēlēts jauns valdes priekšsēdētājs Ojārs Rubenis. Tāpat ievēlēta jauna LTDS valde, kas organizāciju pārstāvēs turpmākos trīs gadus.

Kā savus galvenos mērķus jaunajā amatā Rubenis min - veidot dažādu teātru kopprojektus, aktīvāk sadarboties ar citām radošajām savienībām un izveidot ietekmīgu teātra ļaužu pārstāvniecību, ar ko nopietni rēķināsies kultūrpolitikas jomā.

Uz jautājumu, kad teātri varēs atsākt darbu, Rubenis saka, ka vispirms jābūt skaidriem noteikumiem: "Vienalga – vai tas atgriezīsies 1. aprīlī, 1. jūnijā vai varbūt 1. septembrī, ir jābūt jebkādai skaidrībai, kā tas notiks, cik daudz var plānot izrādes, kādi būs noteikumi, kā laidīs iekšā."

Jāpiebilst, ka LTDS lielākajai sabiedrības daļai vislabāk pazīstama kā balvas "Spēlmaņu nakts" rīkotāja. Ojārs Rubenis apliecina, ka arī šoruden ceremonija notiks, kaut gan, iespējams, pavisam citā saturiskajā veidolā nekā ierasts. Tāpat Starptautiskajā teātra dienā, 27. martā, pasniegs ikgadējās Teātra dienas balvas, par to laureātiem lemšana būs nākamceturtdien.

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu