Austrumu bloka arhitektūra: komunistiskā kultūra un sociālistiskais sports

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Wikimedia Commons

No padomju konstruktīvisma līdz modernismam, no brutālisma līdz futūrismam - padomju laika arhitektūra ir pārpilna ar interesantiem objektiem un faktiem. Atskats uz padomju arhitektūras mantojumu – piecas kultūrtelpas un sporta kompleksi, kas definē ēru.

Karena Demirčjana komplekss (1983)

Erevāna, Armēnija

Foto: Wikimedia Commons

Politiķa Karena Demirčjana sporta un koncertu komplekss ir liels izklaides centrs, kas atrodas Armēnijas galvaspilsētas Erevānas rietumu daļā. Kompleksa strukturālais dizains atgādina lielu putnu ar atplestiem spārniem. Tas ir pilsētai neraksturīgs dizains, kas simbolizē pārākumu un brīvību. Konstrukcija bija atvērta sabiedrībai 1983. gadā, bet dažus gadus vēlāk izcēlās ugunsgrēks, un komplekss aizvēra savas durvis, līdz tas tika pilnībā atjaunots 1987. gadā. Komplekss var lepoties ar vairākiem unikāliem dizaina elementiem, tostarp 184 pakāpieniem, kas ved Cicernakaberda pakalnā un izvēršamu tribīni, kas nodrošina papildu sēdvietas. Projekta arhitektiem 1987. gadā piešķīra PSRS Valsts prēmiju. Kompleksā ietilpst galvenā arēna ar 8800 vietām, koncertzāle ar 1900 vietām, sporta zāle ar 2000 vietām, diplomātiskās zāles un foajē izstādēm. Kopš kompleksa pirmsākumiem līdz šai dienai tajā ir notikuši simtiem pasākumu – konferenču, koncertu, čempionātu un prezidenta inaugurāciju.

Kišiņevas Valsts cirks (1981)

Kišiņeva, Moldova

Foto: Wikimedia Commons

Tā atklāšanas laikā Kišiņevas cirks bija avangarda celtne ar vēl neredzētu dizainu, jaunu aprīkojumu un grandiozām mēģinājumu telpām, kas piesaistīja izpildītājus no visas pasaules. Cirka tribīnē varēja uzņemt valstī lielāko skatītāju skaitu vienuviet – 1900. 7 gadus pēc tā atvēršanas virs galvenās ieejas tika uzstādīta skulptora Matveja Levinsona divu akrobātu-klaunu skulptūra, kas sagaidīja cirka apmeklētājus. Diemžēl nopietnas ekonomiskās krīzes un straujas inflācijas dēļ cirka ēka 2004. gadā tika pamesta. Pēc desmit gadiem Kultūras ministrija un privātie uzņēmumi atkal atdzīvināja cirku, taču jau mazākā mērogā, tā ietilpība saruka līdz 300 sēdvietām. Pašreizējais cirka struktūras stāvoklis ir samērā pieklājīgs, nepieciešami tikai nelieli dekoratīvo elementu un fasādes atjaunošanas darbi.

Sanktpēterburgas sporta komplekss (1979-1980)

Sanktpēterburga, Krievija

Foto: Wikimedia Commons

Padomju laikā pazīstams kā Ļeņina sporta un koncertu komplekss, tas atrodas līdzās Maskavas prospektam un Uzvaras parkam. Apļveida sporta stadions ir izklaides vieta gan pilsētas apmeklētājiem, gan iedzīvotājiem. Arēna ir uzņēmusi neskaitāmus vietējos un starptautiskos koncertus, sporta spēles un citus pasākumus, tomēr pašlaik par tās nākotni diskutē. Sanktpēterburgas Arhitektu savienība un Pieminekļu aizsardzības biedrība vēlējās, lai sporta komplekss tiktu uzskatīts par kultūras mantojuma objektu, taču pilsētas valdība to noraidīja. 2019. gadā arēnas rekonstrukcijai tika sarīkots atklāts arhitektūras konkurss, atstājot konkursa dalībniekiem iespēju struktūru nojaukt, pārbūvēt vai atjaunot. Tomēr 2020. gada janvārī, demontējot dažas ēkas daļas, nelikumīgu būvdarbu rezultātā, ēkas jumts kopā ar sienu daļām sabruka.

Fjodora Dostojevska drāmas teātris (1987)

Veļikijnovgoroda, Krievija

Foto: Wikimedia Commons

Ekscentriskā ēka, kas tika būvēta gandrīz divdesmit gadus, tika radīta ar vēlmi tuvināt teātra mākslu proletariātam, atstājot veiksmīgu vairāk nekā trīsdesmit gadu kultūras aktivitāšu mantojumu. Teātris atrodas Volkovas upes krastmalā, viens no vislabāk realizētajiem ēkas dizaina aspektiem ir tās attiecības ar tiešo kontekstu un vietējā mantojuma ievērošana. Lai arī no pirmā acu uzmetiena tā brutālisma stila forma ir impozanta un šķiet neiederīga, ēkas dizains tika plānots, respektējot patrimoniālo apgabalu, ietverot vietējo pareizticīgo baznīcu fasāžu iedvesmotas detaļas. Blāvā betona ārpuse kontrastē ar teātra interjeru. Tas ietver sarežģītas formas, tostarp griestus, kas radīti akustiskiem mērķiem, margu un balkonu detaļas, kā arī marmora grīdu rakstus. Kādreiz teātra ēka bija progresa simbols, taču šodien tā ir kļuvusi par vēstures pieminekli.

Ļeņina sporta pils (1974)

Biškeka, Kirgizstāna

Foto: Wikimedia Commons

Ļeņina sporta pils ir multidisciplīnārs sporta centrs. Viens no ievērojamākajiem ēkas dizaina elementiem ir atklāta konstrukcija – kopņu sijas, kas izvirzītas galvenās fasādes ātrijā. Pārējās fasādes rotā ģeometriskas bareljefa detaļas, kas betonam piešķir unikālu faktūru. Daudzveidīgā ēka ietver ieejas zonas esplanādi, auditoriju ar 3000 sēdvietām un skatuvi, administratīvo spārnu un peldbaseinu, kas aprīkots ar saunu un fitnesa centru. Mūsdienās ēka joprojām tiek izmantota, un iekļauta Kirgizstānas nacionālo pieminekļu sarakstā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu