Demonstrācijās Mjanmā nogalināti 15 protestētāji (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Iedzīvotāju protesti pret militāru apvērsumu Mjanmā
Iedzīvotāju protesti pret militāru apvērsumu Mjanmā Foto: AFP/SCANPIX

Mjanmas drošības spēkiem apspiežot puča pretinieku protesta kustību, nogalināti vairāk nekā 15 demonstranti, svētdien vēsta vietējie un starptautiskie mediji.

Hlaintarjarā, bijušās galvaspilsētas Jangonas rietumu rajonā, svētdien demonstrācijas "bija ļoti plašas, bet armijas vēršanās vēršanās pret protestētājiem bija sevišķi brutāla," ziņu aģentūrai DPA sacīja protesta akcijas dalībnieks.

Vismaz 15 cilvēki nogalināti un 50 ievainoti, viņš piebilda.

Viens demonstrants svētdienas rītā nošauts Bago, netālu no Jangonas, DPA apliecināja protesta akcijas dalībnieks.

"Spriedze pieaug," viņš sacīja. "Tauta nebeigs protestēt, un bruņotie spēki cenšas salauzt pretestību."

Vēl viens protestētājs nogalināts Mjintkjinā, valsts ziemeļos, vēsta izdevums "Khit Thit Media" un citi vietējie mediji.

Kopš protestu sākuma nogalināti vairāk nekā 80 cilvēku, bet vairāk nekā 2000 aizturēti, liecina Politieslodzīto atbalsta apvienības aplēses.

Hunta svētdien divos Jangonas rajonos, arī Hlaintarjarā, izsludinājusi komandanta stundu, vēsta oficiālie mediji.

Paralēlās civilistu valdības pagaidu līderis Mans Vins Khans savā pirmajā uzrunā sestdien solīja turpināt revolūciju, lai gāztu huntu.

"Šis ir mūsu valsts tumšākais brīdis, šis mūsu pilsoņiem ir laiks, kad izvērst pretošanos," sociālajā tīklā "Facebook" norādīja līderis.

Kā vēsta britu raidsabiedrība BBC, Manam Vinam Khanam un vairākiem citiem līdz pučam valdījušās Nacionālās līgas par demokrātiju (NLD) politiķiem izdevies izvairīties no aizturēšanas, viņi slēpjas no huntas un ir izveidojuši paralēlu civilistu valdību.

Mans Vins Khans un viņa līdzgaitnieki vēlas panākt, lai starptautiskā sabiedrība viņus atzīst par Mjanmas leģitīmo valdību.

Protesti Mjanmā sākās pēc 1.februāra, kad valstī notika militārais apvērsums. Tā gaitā tika aizturēta valdības vadītāja Auna Sana Su Či un citi NLD augstākie līderi.

Ģenerāļi puča sarīkošanu pamato ar novembra vēlēšanās it kā notikušajām nelikumībām, taču nav snieguši nekādus pierādījumus saviem apgalvojumiem.

NLD šajās vēlēšanās guva pārliecinošu uzvaru.

Protestētāji pieprasa atgriešanos pie civilās pārvaldes un aizturēto amatpersonu atbrīvošanu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu