Aptauja: 85% Latvijas iedzīvotāju nesaprot esošos tirdzniecības ierobežojumus (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Vairums jeb 85% Latvijas iedzīvotāju nesaprot esošos tirdzniecības ierobežojumus, secināts tirdzniecības centra "Domina Shopping" sadarbībā ar "OMD Snapshots" veiktajā aptaujā.

Tajā noskaidrots, ka tikai 6% iedzīvotāju par samērīgiem un epidemioloģiskai situācijai atbilstošiem uzskata tirgojamo preču klāsta ierobežojumus, daļu preču atļaujot tirgot vien attālināti. Lielākā daļa - 82% - vēlas visu veikalu atvēršanu.

Tāpat divas trešdaļas jeb 67% neizprot arī liegumu nodarboties ar sportu iekštelpās, bet 63% nav mierā ar faktu, ka restorāni un kafejnīcas izsniedz ēdienu tikai līdzņemšanai.

Vienlaikus vislielākais atbalsts sabiedrībā ir ierobežojumiem, kas saistīti ar ceļošanu un ceļotāju testēšanu (69%), sejas masku lietošanai publiskās iekštelpās (59%), liegumam rīkot publiskus kultūras un izklaides pasākumus (51%). Puse jeb 50% aptaujāto izprot arī cilvēku skaita ierobežojumus veikalos un ar tiem saistītos kontroles mehānismus.

Vaicāti par optimālāko risinājumu klātienes veikalu darbībai, kas ļautu iegādāties visu nepieciešamo, vienlaikus neatstājot negatīvu iespaidu uz Covid-19 epidemioloģisko situāciju, iedzīvotāji pamatā svārstās starp diviem variantiem. Proti, 36% aptaujāto vēlas, lai visi veikali būtu atvērti ar nosacījumu, ka tie strādā garāku darba laiku, tādējādi laikā izkliedējot pircēju plūsmu veikalos. Vienlaikus 33% uzskata, ka ir jāļauj strādāt visiem veikaliem, bet ar nosacījumu, kas tas notiek tikai darba dienās, šādā veidā mazinot iedzīvotāju vēlmi tajos uzturēties izklaides nolūkos.

Tai pat laikā 13% iedzīvotāju neiebilstu, ja iepirkšanās klātienē nepārtikas preču kategorijām tiktu atvērta ar nosacījumu, ka veikalu apmeklējumu nepieciešams iepriekš pieteikt.

Tikai 5% respondentu uzskata, ka tirdzniecības ierobežojumiem ir jāpaliek tādiem, kādi tie ir patlaban. Savukārt 4% ir tendēti domāt pretēji vairuma viedoklim, vēloties vēl stingrākus iepirkšanās ierobežojumus.

"Domina Shopping" pētījums veikts sadarbībā ar "OMD Snapshots" 2021.gada martā datorizētā veidā aptaujājot 703 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Jau vēstīts, ka no 8.februāra ir pastiprinātas drošības prasības tirdzniecībā un paplašināta preču pieejamība klātienē.

Tirdzniecību klātienē ar visu preču sortimentu var nodrošināt veikali, kuros pārtika veido ne mazāk kā 70% no preču sortimenta, kā arī veikali, kuros tirgo higiēnas preces ne mazāk kā 70% apmērā no preču sortimenta. Darboties varēs arī grāmatnīcas. Klātienes tirdzniecība pilnā apmērā notiek aptiekās, tostarp veterinārajās aptiekās, optikas veikalos un degvielas uzpildes stacijās. Pārējās tirdzniecības vietas klātienē nedrīkst strādāt jau kopš pagājušā gada 19.decembra.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu