Atrisināts pasaulē senākā “datora” noslēpums (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Antikitēras mehānisma replika
Antikitēras mehānisma replika Foto: Reuters/ScanPix

Lai izprastu Antikitēras mehānismu, zinātnieki atjaunojuši 2000 gadu seno ierīci, kas tiek dēvēta par pasaulē senāko “datoru”. 

Apbrīnojamā ierīce tika atklātā antīka kuģa vrakā pie Antikitēras salas 1901. gadā. Lai arī ierīce laika gaitā ir sadalījusies fragmentos, tomēr toreiz tā sastāvēja no daudziem bronzas zobratiem. Kad šo ierīci, griežot rokturi, iedarbināja, zīmes uz tās korpusa rādīja Mēness fāzes, Mēness aptumsumu laiku un piecu toreiz zināmo planētu (Merkura, Veneras, Marsa, Jupitera un Saturna) atrašanās vietu dažādos gada laikos.  

Neviens nezina, kurš radīja šo ierīci, tomēr tas notika starp 3. un 1. gadsimtu pirms mūsu ēras. Daži uzskata, ka to izgatavojis pats Arhimēds. 

No ierīces ir saglabājusies tikai trešā tās daļa, liekot pētniekiem lauzīt galvu par to, kā tā darbojās un kā izskatījās. Mehānisma aizmugure ir pētīta un skaidrota jau iepriekšējos pētījumos, tomēr tā priekšpuses sarežģītā zobratu sistēma joprojām bija mistērija. 

Foto: AFP / Scanpix

Tagad zinātnieki no Londonas Universitātes koledžas uzskata, ka, izmantojot 3D datormodeļus, beidzot ir atrisinājuši šo mīklu. Proti, viņi ar datora palīdzību pilnībā atjaunoja ierīces priekšējo paneli un, izmantojot modernos materiālus, izveidoja ierīces precīzu un pilnu repliku. 

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Scientific Reports”, parādīta šī sarežģītā zobratu sistēma, atklājot sīkās detaļas un daļas. 

“Šis ir pirmais modelis, kas atbilst visiem fiziskajiem pierādījumiem un sakrīt ar zinātniskajiem aprakstiem, kas iegravēti uz paša mehānisma,” izdevumam "BBC" teica pētījuma galvenais autors Tonijs Frets. 

Šī ierīce tiek dēvēta par astronomisko kalkulatoru, kā arī par pasaulē pirmo analogo datoru. Tā ir veidota no bronzas un satur daudzus zobratus. Uz tās aizmugures ir kosmosa apraksts, kurā atainota piecu planētu kustība. Tajā laikā zināmas bija tikai piecas planētas. 

Diemžēl saglabājušies bija tikai 82 fragmenti jeb trešā daļa no ierīces. Tas nozīmē, ka zinātniekiem, lai atjaunotu šo ierīci, bija jāizmanto rentgenstari un sengrieķu matemātikas metodes. 

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu