Pēc "Oribalt Riga" fiasko vakcīnu loģistiku pārņems divi citi uzņēmumi (9)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Covid-19 vakcīnu noliktavas un loģistikas pakalpojumus pārņems AS "Recipe Plus" un SIA "Magnum Medical", jo iepriekšējais noliktavas pakalpojumu un loģistikas pakalpojumu sniedzējs SIA "Oribalt Riga" neizpildīja līguma nosacījumus par vakcīnu piegādi, informēja Veselības ministrija (VM).

VM atgādina, ka dienas laikā pēc loģistikas līguma noteikumu neizpildes tika piesaistīti papildu pārvadātāji un divu dienu laikā tika noslēgti jauni līgumi par noliktavas un trīs reģionu loģistikas pakalpojumiem. Divu pakalpojumu sniedzēju princips ir būtisks loģistikas risku vadīšanai, lēmumu skaidro VM.

Covid-19 vakcīnu loģistika pēc to piegādes Latvijā tiek organizēta, sadalot Latviju trīs reģionos: Rīgas/Pierīgas teritorija, Latvijas teritorija uz austrumiem no Rīgas un Latvijas teritorija uz rietumiem no Rīgas.

"Magnum Medical" kā līdzšinējā loģistikas un noliktavas pakalpojumu konkursa otrs labākais piedāvājuma iesniedzējs pārņems noliktavas pakalpojumu veikšanu, kā arī būs loģistikas (komplektēšanas un piegādes) veicējs apgabalam Latvijas teritorijai uz austrumiem no Rīgas.

Līgums ir spēkā līdz 2022.gada 30.septembrim, kā to paredzēja iepirkums, kurā "Magnum Medical" piedalījās ar piedāvājumu, kas konkursa kārtībā tika atzīts par otro labāko, norāda VM. Šobrīd vakcīnas jau atrodas "Magnum Medical" noliktavā.

Savukārt "Recipe Plus" līdz jaunas iepirkuma procedūras pabeigšanai nodrošinās loģistikas pakalpojumus Rīgas un Pierīgas teritorijā, kā arī Latvijas teritorijā uz rietumiem. Sadarbība ir spēkā līdz iepirkuma procedūras pabeigšanai un jaunā pakalpojuma sniedzēja noteikšanai, kas plānots tuvākās nedēļas laikā.

"Covid-19 vakcīnu glabāšanu un piegādi uztveram ar lielāko atbildību un esam operatīvi iesaistījušies procesa nodrošināšanā. Pirmās vakcīnas jau ir saņemtas, pašreiz notiek to komplektācija, sagatavošana pārvadāšanai un maršrutu organizēšana, lai jau pirmdien uzsāktu vakcīnu piegādi. Loģistikas process ir komplicēts, lai nodrošinātu laicīgu vakcīnu izplatīšanu, pats svarīgākais ir vienota procesu plānošana un operatīva sadarbība ar visām iesaistītajām pusēm," izteicies "Magnum Medical" loģistikas vadītājs Uldis Ulmanis.

Savukārt "Recipe Plus" padomes loceklis Dins Šmits atzīmējis, ka pēc iepriekšējā pakalpojuma sniedzēja radītās situācijas ar vakcīnu piegādi uzņēmums un Veselības ministrija dažu stundu laikā atrada risinājumu, lai veiktu vakcīnu piegādes vakcinētājiem visā valstī. "Esmu pateicīgs mūsu darbiniekiem par gatavību strādāt 24 stundu režīmā un novērtēju Veselības ministrijas kolēģu mērķtiecību," teicis Šmits.

VM uzsver, ka obligāts likumā noteikts nosacījums zāļu loģistikas veikšanai ir spēkā esoša speciālā atļauja (licence) zāļu lieltirgotavas atvēršanai (darbībai) vai attiecīgas Eiropas Savienības dalībvalsts vai Eiropas Ekonomiskās zonas valsts kompetentās institūcijas izdota līdzvērtīga atļauja, kas dod tiesības nodarboties ar zāļu izplatīšanu. Loģistikas partnerim saimnieciskā darbība jāveic atbilstoši Eiropas Savienības Pamatnostādnēm par cilvēkiem paredzētu zāļu labu izplatīšanas praksi.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka zāļu lieltirgotāja "Magnum Medical" apgrozījums 2019.gadā bija vairāk nekā 96 miljoni eiro, bet peļņa - nepilni 4 miljoni eiro. Kompānijas vienīgā īpašniece ir Igaunijas "Magnum", bet kā patiesais labuma guvējs norādīts Marguss Linnamē.

Savukārt otrs medikamentu lieltirgotājs "Recipe Plus" 2019.gadā strādājis ar 190 miljonu eiro apgrozījumu un 18,5 miljonu eiro peļņu. Attiecībā uz šo uzņēmumu "firmas.lv" datu bāzē atzīmēts, ka tā patieso labuma guvēju noskaidrot nav iespējams.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu