Stradiņa slimnīcā veikta nebijusi kaula aizstāšanas operācija, izmantojot 3D printēšanas tehnoloģiju (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Torakālie ķirurgi Artjoms Špaks un Krista Grigoroviča
Torakālie ķirurgi Artjoms Špaks un Krista Grigoroviča Foto: Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīca/Publicitātes foto

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) torakālie ķirurgi - medicīnas zinātņu doktors Artjoms Špaks un Krista Grigoroviča - pirmo reizi Latvijā, veicot krūšu kurvja sienas onkoloģisko operāciju, daļu krūšu kaula atjaunoja ar 3D printēšanas tehnoloģijas radītu implantu, TVNET uzzināja slimnīcā.

25 gadus vecai pacientei tika diagnosticēts ļaundabīgs krūšu kaula audzējs – hondrosarkoma, un tā ārstēšanai parasti ir nepieciešama operācija. Tā kā pie krūšu kaula stiprinās atslēgas kauli un ribas, kā arī tas stabilizē krūškurvi un aizsargā sirdi un asinsvadus, pēc audzēja izņemšanas krūšu kaulu aizstāj ar implantu.

Foto: Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīca/Publicitātes foto

Tā kā krūšu kaula forma un funkcija ir sarežģīta, ne vienmēr operācijas rezultāts apmierina pacientu un ārstus. Šajā situācijā ķirurgi nolēma apvienot zināšanas, pieredzi un tehnoloģijas, lai rastu labāko risinājumu. Tas nebūtu bijis iespējams bez veiksmīgas sadarbības ar Latvijas uzņēmumu “Printe3d.lv”, kas aizraujas ar tehniskiem izaicinājumiem un inovācijām, uzsver PSKUS. 

Balstoties uz pacientes datortomogrāfijas 3D modeli,

uzņēmums veica krūšu kaula un ribu 3D printēšanu, tādējādi radot silikona formu sintētiskā cementa iepildīšanai operācijas laikā.

Foto: Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīca/Publicitātes foto

“Esmu ļoti pateicīgs gan visai mūsu komandai, gan Edgaram Ļaksam no “Printe3d.lv”, kurš bija atsaucīgs un palīdzēja realizēt mūsu neparasto ideju,” stāsta Artjoms Špaks.

Ar individuālā implanta palīdzību mediķiem izdevās pilnībā atjaunot krūškurvja sienas formu un stabilitāti. Operācija ilga aptuveni četras stundas, un pēcoperācijas periods noritēja bez sarežģījumiem.

Pēc mēneša kontroles izmeklējumi ir uzrādījuši anatomiski pareizu implanta pozīciju un ļoti labu kosmētisko rezultātu.

PSKUS Plaušu slimību un torakālās ķirurģijas centra ķirurgi plāno turpināt 3D tehnoloģiju lietošanu ārstniecībā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu