Virkne Eiropas valstu aptur "AstraZeneca" Covid-19 vakcīnas izmantošanu (9)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: MARTIN BUREAU/AFP

​Vācija, Francija, Itālija, Spānija, Slovēnija un Portugāle, tāpat kā Nīderlande, pirmdien apturējusi Lielbritānijas un Zviedrijas uzņēmuma "AstraZeneca" izstrādātās Covid-19 vakcīnas izmantošanu sakarā ar ziņām par trombozes gadījumiem Eiropā, paziņojot, ka ir nepieciešams sīkāk noskaidrot situāciju.

"Pēc jaunām ziņām par trombozi cerebrālajās vēnās saistībā ar vakcināciju Vācijā un Eiropā Paula Ērliha institūts uzskata, ka ir nepieciešama tālāka izmeklēšana," pavēstīja institūts, kas ir Vācijas galvenā federālā vakcinācijas un biomedicīnas institūcija.

"Eiropas Zāļu aģentūra izlems, vai un kā jaunie dati ietekmēs vakcīnas apstiprināšanu," piebilda institūts.

Itālijas regulators pirmdien paziņoja, ka piesardzības nolūkos izlēmis uz laiku aizliegt "AstraZeneca" izmantošanu visā valsts teritorijā, gaidot Eiropas Zāļu aģentūras lēmumu.

Arī Francijas prezidents Emanuels Makrons paziņoja, ka Francija aptur "AstraZeneca" vakcīnas izmantošanu, gaidot Eiropas Zāļu aģentūras lēmumu par tās drošību. Pēc viņa teiktā,

EZA paziņojums ir gaidāms otrdienas pēcpusdienā.

Arī Spānija aptur "AstraZeneca" vakcīnas izmantošanu vismaz uz divām nedēļām, pirmdien pavēstīja Spānijas veselības ministre Karolina Dariasa.

"Īstenojot piesardzības pasākumus, mēs esam nolēmuši uz laiku apturēt ["AstraZeneca" vakcīnas izmantošanu] - vismaz nākamās divas nedēļas," žurnālistiem sacīja ministre.

Pirmdienas vakarā par lēmumu apturēt vakcināciju ar "AstraZeneca" vakcīnu pavēstīja arī Slovēnijas valdība.

"Nav medicīniskās ekspertīzes, kas pamatotu šo lēmumu," bet tas ir preventīvs solis, gaidot EZA lēmumu,

sacīja veselības ministrs Janezs Poklukars.

Arī Portugāle pirmdien apturēja "AstraZeneca" vakcīnas izmantošanu pēc ziņām par "nopietnām, bet retām" blaknēm, sacīja Portugāles veselības aģentūras DGS vadītāja Grasa Freitaša. Šāds lēmums pieņemts "aiz piesardzības" līdz EZA padoma saņemšanai.

Portugāle jau ir izmantojusi apmēram 400 000 "AstraZeneca" vakcīnas devu, un tai krājumā ir vēl aptuveni 200 000 devu, preses konferencē paziņoja vakcinācijas programmas vadītājs Enrike Guveija Melo.

Līdzīgu soli spērusi arī Īrija, Nīderlande, Dānija, Norvēģija un Islande, Bulgārija un Taizeme.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) paziņojusi, ka nav atrasta cēloņsakarība starp vakcīnu un trombu veidošanos, un uzskata, ka nav iemesla apturēt potēšanu ar "AstraZeneca" Covid-19 vakcīnu.

Uzņēmums "AstraZeneca" savukārt atkārtoti uzsver - pēc vairāk nekā 17 miljoniem Eiropas Savienībā (ES) un Lielbritānijā ar "AstraZeneca" vakcinētajiem cilvēkiem pieejamo drošuma datu pārskatīšanas nav iegūti pierādījumi tam, ka kādā pēc vecuma, dzimuma vai vakcīnas sērijas definētajā grupā vai kādā konkrētā valstī būtu palielināts plaušu embolijas, dziļo vēnu trombozes vai trombocitopēnijas risks.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu