Pret Covid-19 savakcinēti 60% RAKUS personāla, slimnīca gatava paplašināt sniegto pakalpojumu klāstu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ārsti. Ilustratīvs attēls.
Ārsti. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Pret Covid-19 ir savakcinēti aptuveni 60% Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) personāla, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" pavēstīja slimnīcas valdes priekšsēdētājs Imants Paeglītis. Covid-19 pacientu skaitam samazinoties, slimnīcai ir nedaudz atbrīvojušies resursi un tā būtu gatava pakāpeniski paplašināt sniegto pakalpojumu klāstu.

Viņš informēja, ka sapotēto darbinieku skaits slimnīcā katru dienu turpina pieaugt. Visgatavākie vakcinēties esot ārsti, bet vismazāko pretimnākšanu potei pret Covid-19 izrādot sanitāri.

Pēc Paeglīša teiktā, patlaban pret jauno koronavīrusu ir sapotējušies teju 75% RAKUS ārstu un 57% māsu. Precīzu vakcinēto sanitāru īpatsvaru slimnīcas vadītājs nenosauca, taču norādīja, ka tas ir mazāks.

"Protams, mums vēl liels darbs ir priekšā, lai pārliecinātu cilvēkus slimnīcā, ka šī vakcinēšanās tomēr ir nepieciešama," atzina Paeglītis.

Viņš informēja, ka vakcīnu trūkuma dēļ šonedēļ potēšana pret Covid-19 RAKUS notiek ļoti nelielos apmēros - vakcīnu saņem tikai tie, kuriem nepieciešama otrā deva.

Lai arī slimnīcā ievietoto Covid-19 pacientu kopējais skaits samazinās, pieaug smago gadījumu skaits jeb to pacientu īpatsvars, kuriem nepieciešama ārstēšana intensīvās terapijas struktūrvienībās.

Tikmēr plānveida pacientu ārstēšana slimnīcā joprojām ir stingri ierobežota - tiek uzņemti tikai tie cilvēki, kuriem nepieciešama steidzama medicīniska palīdzība, kuriem tūlītēja neārstēšana var nodarīt kaitējumu veselībai, norādīja Paeglītis.

Jautāts, vai līdz ar Covid-19 pacientu skaita samazināšanos slimnīca ir gatava paplašināt sniegto pakalpojumu klāstu, Paeglītis atbildēja apstiprinoši, norādot, ka gaida atbilstošus norādījumus no Veselības ministrijas (VM). "Šobrīd resurss ir nedaudz atbrīvojies un mēs gaidām kādus norādījumus vai rīkojumus no VM, kad mēs pakāpeniski varēsim sākt atjaunot gan dienas stacionāra, gan plānveida pakalpojumu sniegšanu," atzina Paeglītis.

Viņš skaidroja, ka plānveida pakalpojumu sniegšana slimnīcās ir ierobežota ar VM rīkojumu, taču ir bijušas diskusijas par to, ka, samazinoties Covid-19 pacientu skaitam, atsevišķu pakalpojumu sniegšanu pacientiem varētu atjaunot.

Vaicāts, cik lielā mērā ir jāsamazinās stacionēto Covid-19 pacientu skaitam, lai slimnīca varētu pakāpeniski sākt atjaunot apturēto pakalpojumu sniegšanu, Paeglītis atbildēja, ka tā, visticamāk, būs katras slimnīcas pašas izšķiršanās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu