Problēmas vakcinācijas procesā atbalsojas arī naftas tirgū

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Pasaulē izplatītāko naftas marku nākotnes līgumu cenas piedzīvojušas kritumu, ņemot vērā ziņas saistībā ar problēmām vakcinācijas procesā, kā arī arvien pieaugošajām jēlnaftas rezervēm ASV, liecina tirgus dati.

Piemēram, jēlnaftas “Brent” maija nākotnes līgumi Londonas biržā “ICE Futures”  kļuva lētāki par 0,7 dolāriem, barela cenai nokrītoties līdz 68,17 dolāriem. Pirmdienas tirdzniecības sesijas laikā tā cena vēl pieauga virs 70 dolāriem par barelu.

Savukārt WTI nākotnes līgumi aprīlim Ņujorkas tirdzniecības biržā NYMEX nokritās par 0,7 dolāriem par barelu, un pašlaik šīs jēlnaftas cena ir 64,69 dolāri par barelu.

Pašlaik ir kļuvis zināms, ka vairākas Eiropas valstis, to vidū Itālija, Francija, Vācija un arī Latvija ir apturējušas “AstraZeneca” ražoto vakcīnu izmantošanu dažādu veselības problēmu risku dēļ. Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) izmeklē, vai šī vakcīna ir droša tālākai izmantošanai.

Tas ir radījis uztraukumu finanšu tirgos, jo būtiski krities jau tā zemais vakcinācijas temps, kas var vēl vairāk aizkavēt Eiropas ekonomikas atveseļošanos pēc pandēmijas un kavēs naftas pieprasījuma atgriešanos.

Tikmēr ASV arvien vairāk pieaug jēlnaftas rezerves, jo februārī spēcīgo salu dēļ daudzas naftas pārstrādes rūpnīcas bija spiestas apturēt darbu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu