Izraēlā atklāti jauni Nāves jūras rokrakstu fragmenti (4)

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Izraēlas arheologi atklājuši vairākus desmitus jaunu Nāves jūras rokrakstu fragmentu.

Reliģiskie teksti atrasti Jūdejas tuksnesī, kur tie, domājams, tika paslēpti pirms 1900 gadiem.

Pergamenta fragmenti satur tekstus grieķu valodā no Zaharijas un Nahuma grāmatām. Ar radioaktīvā oglekļa C 14 metodi fragmenti datēti ar otro gadsimtu mūsu ērā, atklājusi Izraēlas senlietu pārvalde.

Šie ir pirmie jaunie fragmenti, kas pēdējo 60 gadu laikā atrasti arheoloģiskajos izrakumos tuksnesī uz dienvidiem no Jeruzalemes.

Foto: Reuters/ScanPix

Jaunie fragmenti, domājams, pieder pie fragmentu kopuma, kas tika atrasts tā dēvētajā šausmu alā, kurā izrakumos pagājušā gadsimta sešdesmitos gados tika atklāti arī 40 cilvēku skeleti.

Ala atrodas kanjonā Jūdejas tuksnesī uz dienvidiem no Jeruzalemes.

Tiek uzskatīts, ka fragmenti tur tika paslēpti Bar Kohbas sacelšanās laika. Dēvēta arī par otro romiešu-jūdu karu, tā bija Jūdejas provinces ebreju sacelšanās pret Romas impēriju un norisinājās no 132.gada līdz 136.gadam.

Fragmenti tika atklāti izrakumos, ko Izraēlas senlietu pārvalde veica Jūdejas tuksnesī ar mērķi atrast rokrakstus un citus artefaktus, lai novērstu iespējamo izlaupīšanu.

Foto: Reuters/ScanPix

Nāves jūras rokraksti tika atklāti pagājušā gadsimta četrdesmitajos un piecdesmitajos gados Kumrānas alās, Rietumkrastā. Tie datēti ar trešo gadsimtu pirms mūsu ēras līdz mūsu ēras pirmajam gadsimtam.

Šiem tekstiem ir liela vēsturiskā, reliģiskā un valodnieciskā nozīme, jo tie ietver vienus no senākajiem rokrakstiem ar tekstiem, kas vēlāk tika iekļauti ebreju Bībelē.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu