Katlumājas būvniecībā Daugavpilī konstatē interešu konfliktu; atsaka ES finansējumu

CopyLinkedIn Draugiem X
Būvniecība
Būvniecība Foto: Ivars Soikāns/LETA

Centrālā finanšu un līguma aģentūra (CFLA) nolēmusi lauzt līgumu ar “Daugavpils siltumtīkliem” par jaunas katlumājas būvniecību Daugavpilī. Interešu konflikts pašvaldības kapitālsabiedrībai maksās 5,2 miljonus eiro Eiropas Savienības līdzfinansējumā. Kā ziņo ReTV Ziņas, atbildīgos vakar meklēja pašvaldības domē, kur tika sasaukta ārkārtas domes sēde, bet kapitālsabiedrības valdes locekle jau iesniegusi atlūgumu.

Jaunā katlumāja Daugavpilī jau teju uzbūvēta. Rudenī apkures sezonu tur cer sākt, jaunajai katlumājai strādājot pilnā sparā. Tikmēr “Daugavpils siltumtīkliem” gaidāms “karsts” pavasaris, jo būs jāmeklē cits finanšu avots būvniecības izmaksu segšanai.

Dana Heberga, CFLA Vides un energoefektivitātes departamenta direktore: “Iepirkuma komisijas sastāvā kā tehniskais eksperts bija iekļauts cilvēks, kurš tajā laikā strādāja pie viena no piegādātajiem, kurš rezultātā arī piegādāja katlu.”

Šis lēmums nav sasteigts. Par šādu scenāriju CFLA “Daugavpils siltumtīklus” brīdināja jau pirms gada, iesakot lauzt līgumu un izsludināt jaunu konkursu. “Daugavpils izvēlējās turpināt šo līgumu un mums janvārī tika iesniegts maksājuma pieprasījums, līdz ar to CFLA nebija citas iespējas, kā pieņemt šo neatbilstoši veikto izdevumu lēmumu un piemērot simts procentu korekciju,” ReTV Ziņām atzina Heberga.

Tomēr “Daugavpils siltumtīkliem” ir vēl tiesības desmit dienu laikā pārsūdzēt šo lēmumu, sniedzot CFLA papildu informāciju.

Oļesja Duškeviča, “Daugavpils siltumtīklu” valdes locekle: “Mums ir tiesības pārsūdzēt šo lēmumu līdz 30.martam, un mēs to arī darīsim, jo mēs nepiekrītam CFLA lēmumam.”

Ar kādiem argumentiem to plānots darīt, Daugavpils kapitālsabiedrībā pagaidām neprecizē. Jāteic, ka pati “Daugavpils siltumtīklu” valdes locekle iesniegusi atlūgumu. Vakar Daugavpils domes sēdē pret viņu bija daudz pārmetumu.

Oļesja Duškeviča, “Daugavpils siltumtīklu” valdes locekle: “Domes vadība tika informēta nepārtraukti par to, kas notiek, par visām problēmām, kas varētu parādīties un kas parādījās. Ņemot vērā faktu, ka interešu konflikts tika konstatēts jau posmā, kad būvdarbi jau bija pilnā sparā, CFLA lēmums par naudas atņemšanu juridiski nekā nevar iespaidot līgumu, kas noslēgts starp “Daugavpils siltumtīkliem” un būvnieku.”

Viņas piedāvājums situācijas risināšanai, gadījumā, ja 5,2 miljonus eiro Eiropas Savienība tomēr nepiešķirs, ir aizņēmums Valsts kasē. Tam savukārt būtu nepieciešams pašvaldības galvojums. Jau šobrīd šim projektam kredītā ņemti 9,8 miljoni eiro.

Sabīne Šņepste, Daugavpils domes izpilddirektore: “Ir Daugavpils pilsētai lieli objekti, kur mēs aizņemamies. Šis aizņēmums, protams, būtu simtprocentīgi uz “Daugavpils siltumtīklu” pleciem. Valsts kasei izskatot šo, domāju, būtu pozitīvs [lēmums].”

Pašvaldības kapitālsabiedrības pārraudzītāja uzsver, ka viņas pozīcija ir panākt, lai katlumājas būvniecība tiek pabeigta. Tikmēr “Daugavpils siltumtīklos” pēdējo trīs gadu laikā valde mainīta jau trīs reizes. Jāatgādina, ka arī šajā pašvaldības domes sasaukumā pilsētas mērs mainīts trīs reizes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu