Bauskas pusē uzietas trīs nelegālo akcīzes preču tirdzniecības vietas (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Ivan Semenovych, Shutterstock.

Aizvadītajā nedēļā policija, pārbaudot iedzīvotāju sniegto informāciju par iespējamu akcizēto preču nelegālo apriti, Bauskas apkārtnē atklāja trīs nelegālo akcīzes preču tirdzniecības vietas, informēja Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes pārstāve Dace Kalniņa.

Bauskas iecirkņa policistiem kontrolpirkumu laikā trīs dažādās adresēs tika pārdotas cigaretes bez Latvijas Republikas akcīzes markām. Visos trīs gadījumos tika sākti kriminālprocesi saskaņā ar Krimināllikuma 221.6.pantu un divos gadījumos papildus arī saskaņā ar 221.1.pantu.

Veicot sankcionētas kratīšanas Bauskā, Iecavas novadā un Rundāles novadā kopumā tika izņemti vairāk nekā 15 000 cigarešu bez Latvijas Republikas akcīzes markām un ar Baltkrievijas akcīzes markām, kā arī septiņi ar pusi litri šķidruma ar alkoholam raksturīgo smaku. Vienā no nelegālo akcīzes preču tirdzniecības vietām skaidrā naudā tika izņemti 805 eiro, kas, iespējams, iegūti noziedzīgā ceļā.

Tāpat Iecavas novadā kratīšanas laikā līdztekus nelegālajām akcīzes precēm policisti izņēma arī nelikumīgi glabātu divstobru bisi. Par šo likumpārkāpumu ir sākts atsevišķs kriminālprocess saskaņā ar Krimināllikuma 233.panta otro daļu par šaujamieroča glabāšanu bez attiecīgas atļaujas.

Atbilstoši Krimināllikuma 221.6.pantam par nelegāli izgatavotu vai tādu tabakas izstrādājumu, kuri nav marķēti ar Latvijas akcīzes nodokļa markām, realizāciju nelielā apmērā, ja tā izdarīta mantkārīgā nolūkā, var tikt piemērota brīvības atņemšana uz laiku līdz vienam gadam, īslaicīga brīvības atņemšana, piespiedu darbs vai naudas sods. Savukārt 221.1.pantā noteikts, ka par nelegāli izgatavotu vai viltotu alkoholisko dzērienu vai spirtu saturošu šķidrumu, kuri nav alkoholiskie dzērieni, bet kurus piedāvā kā alkoholiskos dzērienus, realizāciju var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Lai mazinātu nelegālā alkohola izplatību, likumsargi aicina iedzīvotājus arī turpmāk informēt policiju par nelegālo akcizēto preču pārvietošanu, tirdzniecību vai uzglabāšanu, zvanot pa tālruni 110 vai arī nosūtot iesniegumu pa pastu vai e-pastu tuvākajam policijas iecirknim.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu