Putina pils dēļ "upurēja" bērnu nometni (47)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Krievijas prezidents Vladimirs Putins.
Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Foto: Ekrānšāviņš no video, EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL. Kolāža: TVNET

Netālu no Krievijas prezidenta Vladimira Putina pils pie Krievijas kūrortpilsētas Gelendžikas, par kuru stāstīts opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija komandas janvārī publicētajā filmā, gadiem ilgi atradās bērnu nometne “Zolotaja loza”. Pirms dažiem gadiem nometne nonāca ar Putina pili saistīta uzņēmuma īpašumā, un tagad bijušās nometnes teritorijā tiek būvēts ekskluzīvs atpūtas komplekss, secināts izdevuma “Projekt” veiktajā izmeklēšanā. 

Bērnu nometne “Zolotaja loza” Melnās jūras krastā, ciematā Praskovejevkā, kas atrodas pie Gelendžikas, darbojās kopš 1968.gada. Sākotnēji nometne saucās “Zolotaja poļana” un bija paredzēta kodolaprīkojuma izstrādes institūta SNIIP darbinieku bērniem. Šā gadsimta sākumā nometni pārdēvēja par “Zolotaja loza”, bet SNIIP kļuva par Krievijas valsts atomenerģētikas korporācijas “Rosatom” daļu. 

Ik vasaru nometne spēja uzņemt vairāk nekā 2000 bērnu.

Kā izdevumam “Projekt” pastāstīja Sofija Bragina, kura bērnībā katru gadu brauca uz nometni “Zolotaja loza”, baumas, ka blakus nometnei ceļot vasarnīcu Putinam, sākās 2009. vai 2010.gadā. 

“Vispirms parādījās vīnogulāji un tos sāka pastāvīgi apsargāt. Mums blakus bija futbola laukums, un vienmēr bija jābaidās, lai bumba neielido viņu teritorijā,” atceras Bragina. 

Savukārt bijušais “Zolotaja loza” audzinātājs, kurš vēlējās palikt anonīms, norāda, ka, sākot ar 2013. vai 2014. gadu, cilvēkus mežā blakus nometnei sākuši apturēt cilvēki formastērpos - viņi apturējuši gan bērnus, gan pieaugušos. 

Kā pavēstījuši ekologi, kas apkaimē veikuši pētījumus, mežu blakus nometnei jau kopš 2004.gada apsargājis Krievijas Federālais apsardzes dienests un Federālā drošības dienesta robežsardzes vienība. 

Vīnogulāji, kas parādījās blakus nometnes teritorijai, piederēja uzņēmumam “Lazurnaja jagoda”. Navaļnijs filmā “Putina pils” apgalvoja, ka “Lazurnaja jagoda” ir viens no uzņēmumiem, kas saistīts ar pils celtniecību, kā arī citiem pils kompleksa apkārtnē esošajiem objektiem. 

“Lazurnaja jagoda” oficiāli pieder Putina draugam Genādijam Timčenko un cita, nu jau mirušā drauga – Pjotra Kolbina - dēlam Vladimiram. 

2017.gadā “Lazurnaja jagoda” no SNIIP nopirka nometnes teritoriju. “Zolotaja loza” teritoriju iepriekš četras reizes mēģināja neveiksmīgi pārdot izsolē. “Lazurnaja jagoda” par to samaksāja izsoles sākumcenu - 66 miljonus rubļu (750 000 eiro). 

Sākotnēji nometni vēlējies pirkt kāds uzņēmējs, kurš vēlējies turpināt attīstīt nometni, tomēr SNIIP nezināmu iemeslu dēļ viņam nometni pārdot atteicās. 

Kā uzsver “Projekt”, nometni iegādājās Putinam pietuvinātas personas tāpēc, ka tā atrodas tieši blakus Putina pils kompleksa teritorijai. 

Neilgi pēc īpašuma iegādes sākās “Zolotaja loza” ēku nojaukšana. 

Kā “Projekt” pastāstīja viens no celtniekiem, kas strādājis šajā objektā, šobrīd teritorijā tiek  būvētas vairākas atpūtas mājas. 

Vienā no šiem namiem būs teātris, kas varēs uzņemt astoņus līdz desmit skatītājus. 

“Iekšā tur viss no marmora, drīkstēja staigāt tikai zeķēs,” norādīja celtnieks. 

Bērnu nometnes vietā esošās ēkas paredzēts pabeigt tuvāko mēnešu laikā, atklāja celtnieks. 

Komentāri (47)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu