Krievijas deputāti gandrīz vienbalsīgi atbalsta kriminālsodus par veterānu apvainošanu (30)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: mashurov, Shutterstock.

Krievijas Valsts dome trešdien trešajā lasījumā apstiprinājusi grozījumus kriminālkodeksā, kas tā dēvētā lielā tēvijas kara veterānu goda aizskaršanu pielīdzina nacisma reabilitācijai, paredzot par to piecu gadu cietumsodu.

Par likumprojektu, kas "apzinātu nepatiesu ziņu publisku izplatīšanu" par veterāniem, tostarp par mirušajiem, kā arī to "goda un cieņas aizskaršanu" atzīst par krimināli sodāmu nodarījumu, balsoja 408 deputāti, bet viens atturējās.

Jaunais likums par šādu nodarījumu paredz trīs gadu cietumsodu un trīs miljonus rubļu (gandrīz 35 000 eiro) lielu sodanaudu, taču gadījumos, kad aizskarošie izteicienu publicēti internetā vai masu medijos, par to draudēs piecu gadu cietumsods un piecus miljonus rubļu liela sodanauda.

Tāds pats sods paredzēts arī par to faktu publisku noliegšanu, kurus atzinis Nirnbergas tribunāls, kā arī par "apzināti melīgu ziņu izplatīšanu par PSRS lomu Otrajā pasaules karā".

"Ir nepieņemami apvainot tos, kas aizstāvēja mūsu tēvzemi," teikts Valsts domes spīkera Vjačeslava Volodina paziņojumā. "Tas ir mūsu pienākums aizsargāt mūsu vectēvus un vecvectēvus, pateicoties kuriem mēs šodien esam dzīvi."

Likumprojekts, kuru sagatavojusi deputātu grupa vicespīkeres Irinas Jarovajas vadībā, Valsts domē tika iesniegts dažas dienas pēc tam, kad opozīcijas līderim Aleksajam Navaļnijam par kāda veterāna "goda aizskaršanu" tika uzlikta 850 000 rubļu liela sodanauda.

Veterāns filmējies reklāmas video, kurā atbalstījis pagājušajā vasarā pieņemtos labojumus konstitūcijā, kas ļaus Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam palikt pie varas līdz 2036.gadam.

Navaļnijs publiskoja šo video tviterī, nodēvējot veterānu un citus video redzamos cilvēkus par apkaunojumu valstij, "cilvēkiem bez sirdsapziņas" un nodevējiem.

Komentāri (30)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu