EK rosina izveidot "zaļo sertifikātu" ceļotājiem pandēmijas laikā (20)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Eiropas Komisija (EK) šodien ierosinājusi izveidot digitālo zaļo sertifikātu, lai atvieglotu iedzīvotāju brīvu un drošu pārvietošanos Eiropas Savienībā (ES) Covid-19 pandēmijas laikā, informēja EK pārstāvniecības Latvijā Preses nodaļā.

Paredzēts, ka

digitālais zaļais sertifikāts būs apliecinājums tam, ka persona ir vakcinējusies pret Covid-19, ir saņēmusi negatīvu testa rezultātu vai ir pārslimojusi Covid-19.

Tas bez maksas būs pieejams digitālā vai drukātā formātā. Tajā būs iekļauts QR kods, kas nodrošinās sertifikāta drošību un autentiskumu.

Tāpat plānots, ka EK izveidos vārteju, lai nodrošinātu, ka visus sertifikātus var verificēt visā ES, un palīdzēs dalībvalstīm tos tehniski ieviest. Dalībvalstis joprojām ir atbildīgas par to, kurus ceļotājiem piemērojamos sabiedrības veselības ierobežojumus var atcelt, bet tām šādi atbrīvojumi tāpat būs jāpiemēro ceļotājiem, kuriem ir digitālais zaļais sertifikāts.

Komisijas šodien ierosinātās regulas galvenie elementi paredz, ka visiem ES iedzīvotājiem būs pieejami un droši sertifikāti. Digitālais zaļais sertifikāts aptvers trīs dažādus sertifikātus - vakcinācijas sertifikātus, testēšanas sertifikātus un sertifikātus par to, ka cilvēks ir pārslimojis Covid-19.

Sertifikāti tiks izsniegti digitālā vai drukātā formātā. Abos gadījumos tajos būs QR kods ar nepieciešamo pamatinformāciju un digitālais zīmogs, kas ļaus pārliecināties par sertifikāta autentiskumu.

EK izveidos vārteju un palīdzēs dalībvalstīm izstrādāt programmatūru, ko to iestādes varēs izmantot sertifikātu parakstu verificēšanai visā ES.

Sertifikātā kodētie persondati netiks ievadīti vārtejā, un verificējošā dalībvalsts tos neglabās. Sertifikāti būs pieejami izdevējvalsts oficiālajā valodā un angļu valodā, un tie būs bezmaksas.

Ceļojot ES, visiem iedzīvotājiem neatkarīgi no tā, vai viņi ir vai nav vakcinēti, jābūt iespējai izmantot priekšrocības, ko sniedz digitālais zaļais sertifikāts.

Lai novērstu nevakcinētu personu diskrimināciju, EK ierosina izveidot ne vien sadarbspējīgu vakcinācijas sertifikātu, bet arī Covid-19 testēšanas sertifikātus un sertifikātus personām, kuras pārslimojušas Covid-19.

Ja dalībvalstis pieņem apliecinājumu par vakcinēšanos nolūkā atcelt konkrētus sabiedrības veselības ierobežojumus, piemēram, testēšanos vai pašizolāciju, tām ar tādiem pašiem nosacījumiem būtu jāpieņem digitālā zaļā sertifikāta sistēmas izsniegtie vakcinācijas sertifikāti. Šāds pienākums attiektos tikai uz vakcīnām, kuras saņēmušas ES tirdzniecības atļauju, bet dalībvalstis var lemt arī par citu vakcīnu akceptēšanu.

Ja kāda dalībvalsts digitālā zaļā sertifikāta turētājam tik un tā pieprasa ievērot pašizolāciju vai veikt testu, tai par šādu lēmumu jāpaziņo EK un visām pārējām dalībvalstīm un šāds lēmums jāpamato.

Sertifikātos būs norādīta tikai konkrēta pamatinformācija - vārds, uzvārds, dzimšanas datums, sertifikāta izdošanas datums un unikālais identifikators, kā arī attiecīgā informācija par vakcīnu, testu vai pārslimošanu. Šos datus var kontrolēt tikai nolūkā apstiprināt un verificēt sertifikātu derīgumu un autentiskumu.

Digitālie zaļie sertifikāti būs derīgi visās ES dalībvalstīs, un tos varēs izmantot arī Islandē, Lihtenšteinā, Norvēģijā un Šveicē. Tas būtu jāizsniedz ES iedzīvotājiem un viņu ģimenes locekļiem neatkarīgi no viņu valstspiederības. Turklāt tas būtu jāizsniedz arī tiem trešo valstu valstspiederīgajiem, kuri dzīvo ES, un personām, kuras ir tiesīgas ceļot uz citām dalībvalstīm.

EK atzīmēja, ka digitālo zaļo sertifikātu sistēma ir pagaidu pasākums.

Tā tiks apturēta, tiklīdz Pasaules Veselības organizācija būs paziņojusi, ka starptautiskā ārkārtas situācija veselības jomā saistībā ar Covid-19 ir beigusies.

Lai šis priekšlikums būtu gatavs līdz vasarai, Eiropas Parlamentam un ES Padomei tas bez vilcināšanās ir jāpieņem. Vienlaikus dalībvalstīm jāīsteno tehniskie standarti un uzticamības satvars, par ko panākta vienošanās e-veselības tīklā, lai nodrošinātu digitālā zaļā sertifikāta savlaicīgu īstenošanu, sertifikātu sadarbspēju un pilnīgu atbilstību persondatu aizsardzībai. Tehnisko darbu un priekšlikumu turpmāko mēnešu laikā paredzēts pabeigt.

Lai ievērotu koronavīrusa izplatības ierobežošanas pasākumus, ceļotājiem ES tiek lūgts uzrādīt dažādus dokumentus, piemēram, medicīniskās izziņas, testu rezultātus vai deklarācijas. Standartizētu formātu trūkuma dēļ ceļotāji, kuri pārvietojas ES, ir saskārušies ar problēmām. Ir saņemti ziņojumi arī par krāpnieciskiem vai viltotiem dokumentiem.

Eiropadomes locekļi pēc neformālajām videokonferencēm 2021.gada 25.februārī un 26.februārī pieņemtajā paziņojumā aicināja turpināt darbu pie vienotas pieejas vakcinācijas sertifikātu sagatavošanai. EK kopā ar dalībvalstīm e-veselības tīklā, kurā uz brīvprātības principiem ir savienotas par e-veselību atbildīgās valstu iestādes, strādā pie vakcinācijas sertifikātu sadarbspējas nodrošināšanas. Šā gada 27.janvārī tika pieņemtas pamatnostādnes, kuras 12.martā tika atjauninātas, bet vienošanās par uzticamības satvara formātu tika panākta 12.martā.

Šodien EK pieņēma tiesību akta priekšlikumu, ar ko izveido vienotu satvaru digitālajam zaļajam sertifikātam. Turklāt tā pieņēma papildinošu priekšlikumu, ar ko paredz digitālo zaļo sertifikātu izsniegt arī tiem trešo valstu valstspiederīgajiem, kuri dzīvo ES vai Šengenas līguma asociētajās valstīs, un personām, kuras ir tiesīgas ceļot uz citām dalībvalstīm. 

Pēc EK paustā, juridisku apsvērumu dēļ ir vajadzīgs atsevišķs priekšlikums, kas attiecas uz ES pilsoņiem, un priekšlikums, kas attiecas uz trešo valstu valstspiederīgajiem. Kas attiecas uz sertifikātiem, nav atšķirības attieksmē pret pilsoņiem un tiesīgajiem trešo valstu valstspiederīgajiem.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu