Vāc parakstus, lai atsāpināšana dzemdībās Latvijā būtu pieejama bez maksas (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Dzemdības. Ilustratīvs attēls
Dzemdības. Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

Portālā "manabalss.lv" publicēta iniciatīva, kuras mērķis ir panākt, lai Latvijā sievietēm dzemdību laikā atsāpināšana jeb epidurālā anestēzija būtu pieejama bez maksas.  

"Jebkurai sievietei, kura dzemdē, būtu jābūt pieejamai dzemdību sāpju remdēšanas iespējai par velti, taču

pašlaik izvēle taisīt epidurālo anestēziju ir tikai tām sievietēm, kurām tam ir pietiekami daudz finanšu līdzekļu.

Tāpēc epidurālai anestēzijai ir jābūt valsts apmaksātam pakalpojumam," uzskata iniciatīvas pieteicēja Simona Dilāne.

Dilāne atsaucas uz ekspertiem, kuri atzīst, ka ilgstošas dzemdību sāpes var radīt pacientes veselības problēmas un skābekļa trūkumu bērnam. Lielai daļai sieviešu kontrakciju sāpes ir ļoti spēcīgas un rada sarežģījumus dzemdību procesā, jo tiek patērēts daudz spēka.

Dzemdību nodaļās sāpju mazināšanai ir pieejama epidurālā anestēzija, taču tas ir maksas pakalpojums, izņemot dažas ārstu noteiktas situācijas. "Problēma ir, ka ne visas sievietes šo pakalpojumu var atļauties, jo

summa uz Latvijas minimālās algas fona ir gana augsta. Piemēram, Rīgas Dzemdību namā šis pakalpojums maksā 285 eiro; arī Jūrmalas dzemdību namā pakalpojumam ir tāda pati cena.

Sievietei tomēr būtu jābūt brīvai izvēlei, veikt vai neveikt epidurālo anestēziju augstu sāpju gadījumā. Ja sieviete nolemj, ka viņai šī anestēzija ir nepieciešama, šim pakalpojumam vajadzētu būt valsts apmaksātam," uzskata iniciatīvas pieteicēja. 

Savukārt Rīgas Dzemdību nama mājaslapā pieejamā informācija liecia, ka dzemdību sāpju intensitāte var atšķirties, un to ietekmē daudzi un dažādi apstākļi, piemēram, bērna lielums, dzemdētājas iegurņa uzbūve, kontrakciju daba, emocijas, uztraukums un bailes, liecina informācija Dzemdību nama mājaslapā.

Ilgstošas, intensīvas dzemdību sāpes dažos gadījumos var radīt ne tikai pacientes ciešanas, bet arī nopietnas problēmas –

dzemdību darbības traucējumus, pacientes veselības problēmas un skābekļa trūkumu bērnam, tāpēc daudzās situācijās efektīva dzemdību analgēzija ir ļoti iesakāma medicīnisku apsvērumu dēļ, un par to dzemdību laikā sievieti informē dzemdību speciālists.

Tāpat eksperti norāda, ka epidurālā analgēzija nodrošina arī iespēju veikt dzemdību ceļu apskati un iespējamo plīsumu šūšanu.

Epidurālā analgēzija ne tikai efektīvi samazina dzemdību sāpes, bet daudzās situācijās arī samazina bīstamu sarežģījumu risku un uzlabo dzemdību norisi un iznākumu.

Piemēram, augsta riska dzemdētājām situācijā, kad katetrs atrodas epidurālajā telpā, iespējama ātra ķirurģiskā anestēzija ķeizargriezienam – un tas ļauj izvairīties no steidzamas vispārējās anestēzijas, norāda Dzemdību nama speciālisti.

Mūsdienu pasaulē uzskata, ka pacientes vēlme efektīvi remdēt dzemdību sāpes ir pietiekams pamatojums uzsākt epidurālo analgēziju. Latvijā šo analgēzijas metodi apmaksā paciente, bet dažās ārstu noteiktās situācijās to apmaksā valsts.

Jāpiebilst, ka mūsu kaimiņvalstīs - Lietuvā un Igaunijā - atsāpināšana dzemdībās ir pieejama bez maksas, tāpat kā virknē citu Eiropas valstu.

Parakstīt iniciatīvu iespējams šeit

Epidurālā dzemdību analgēzija*:

  • Tiešā veidā bērnu neietekmē.
  • Nepalielina ķeizargrieziena risku.
  • Ja izstumšanas periodā tiek panākta pārlieku stipra analgēzija, dzemdības var ieilgt un var pieaugt instrumentālu dzemdību risks.

Iespējamās problēmas:

  • Grūtības panākt labu analgēziju (10 % – biežāk, ja aptaukošanās vai muguras deformācijas),
  • Vajadzība veikt atkārtotu epidurālās telpas katetrizāciju (5%),
  • Īslaicīga asinsspiediena pazemināšanās,
  • Vājums / tirpšana / nedrošības sajūta kājās,
  • Drebuļi,
  • Ādas nieze,
  • Galvassāpes (ja veikta kļūdaina injekcija),
  • Pārejošs muguras nerva kairinājums (< 0,1 %),
  • Ļoti reti (1 : 50 000), tomēr iespējams saasiņojums vai iekaisums muguras smadzeņu kanālā.

*Avots: Rīgas Dzemdību nams

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu