Steidzama karavīru vakcinēšana un atbalsts kultūras pasākumu rīkotājiem: valdība darba kārtība ceturtdien (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Nacionālo Bruņoto spēku karavīri. Ilustratīvs foto.
Nacionālo Bruņoto spēku karavīri. Ilustratīvs foto. Foto: Ieva Leiniša / LETA

Valdība šodien lems par steidzamu to Nacionālo bruņoto spēku karavīru vakcinēšanu pret Covid-19, kuri tuvākajā laikā dosies starptautiskajās operācijās.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) šonedēļ valdības sēdē norādīja, ka pirmā rotācija paredzēta aprīlī starptautiskajā operācijā Afganistānā. Ja Latvijas karavīri nebūs vakcinēti, tad viņi nevarēs ierasties šajā operācijā.

Par nepieciešamību vakcinēt uz starptautiskajām operācijām nosūtāmos karavīrus iestājies arī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Jau ziņots, ka Latvija patlaban piedalās vairākās starptautiskajās operācijās un misijās. Kopējais šajos pasākumos iesaistīto skaits ir aptuveni 50 karavīri.

Valdība iepazīsies ar ziņojumu par visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas ieviešanas progresu

Valdība šodien iepazīsies ar Aizsardzības ministrijas (AM) sagatavoto informatīvo ziņojumu par visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas ieviešanas progresu.

Ziņojumā teikts, ka visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas ieviešana aptver visas nozaru ministrijas, tādējādi arī pērn starpnozaru sadarbība visaptverošas valsts aizsardzības jautājumu koordinācijas ietvaros tika pārraudzīta no 2019.gadā izveidoto darba grupu puses.

Ņemot vērā valstī izsludināto ārkārtējo situāciju, aktīvo Ministru kabineta darbu Covid-19 infekcijas izplatības un seku pārvarēšanas jomā, visaptverošas valsts aizsardzības jautājumu koordinācijas darba grupas sanāksmes ministru līmenī tika atliktas, balstoties uz noteiktajām valdības prioritātēm un Ministru kabineta noslodzi Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldībā.

Balstoties uz Covid-19 pandēmijas pirmajā vilnī gūtajiem secinājumiem par pārtikas un pirmās nepieciešamības preču apriti, 2020.gadā AM organizēja sanāksmes un galda mācības ar komersantiem un nevalstiskajām organizācijām.

Semināros un galda izspēlēs tika pārrunāta rīcība izņēmuma stāvokļa un kara laikā, kritisko funkciju darbības nepārtrauktības nozīme, kā arī pārtikas krājumu un preču piegādes ķēžu noturība. Tāpat AM aktīvi iesaistījās problēmu risināšanā par kritiskā personāla pieejamību mobilizācijas gadījumā.

Ziņojumā arī teikts, ka pērn apstiprināta jaunā Valsts aizsardzības koncepcija, kas ir dokuments, kurš sagatavots uz Militāro draudu analīzes pamata un kurā noteikti valsts militārās aizsardzības stratēģiskie pamatprincipi, prioritātes un pasākumi miera, valsts apdraudējuma un kara laikā.

Valdība lems par līdzekļu pārdali kompensācijām Covid-19 krīzes ietekmētajiem kultūras pasākumu rīkotājiem

Valdība šodien lems, vai atbalstīt finanšu līdzekļu pārdali starp Kultūras ministrijas (KM) budžeta apakšprogrammām, lai nodrošinātu kompensācijas Covid-19 krīzes ietekmētajiem kultūras pasākumu rīkotājiem, liecina Ministru kabineta sēdes dienaskārtība.

Lēmumprojekts izstrādāts, lai Valsts kultūrkapitāla fonds varētu izmaksāt kompensāciju Covid-19 krīzes ietekmētajiem kultūras pasākumu rīkotājiem par ārkārtējās situācijas laikā atcelto kultūras pasākumu biļešu atlīdzināšanu.

Patlaban Valsts kultūrkapitāla fonda īstenotās mērķprogrammā "Kultūras pasākumu rīkotāju biļešu kompensācija" uz pirmo kompensācijas pieteikumu kārtu ir pieteicies 31 pasākumu rīkotājs un kopējais pieprasītais finansējums ir 847 084 eiro. Pieteikumi vēl tiek vērtēti, līdz ar to atbalstāmā summa vēl nav zināma. Ņemot vērā, ka izsludinātā ārkārtējā situācija tika pagarināta vairākas reizes, saskaņā ar Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas nolikumu paredzētas vēl divas pieteikšanās kārtās.

KM sagatavotais rīkojuma projekts paredz līdzekļu pārdali no KM budžeta apakšprogrammas "Latvijas valsts simtgades programma" 872 978 eiro apmērā, samazinot dotāciju no vispārējiem ieņēmumiem, subsīdiju un dotāciju izdevumus par 179 266 eiro un pārējos valsts budžeta uzturēšanas izdevumu transfertus pašvaldībām par 693 712 eiro, uz budžeta apakšprogrammu "Valsts kultūrkapitāla fonda programmu un projektu konkurss".

Tādējādi tiek palielināta dotācija no vispārējiem ieņēmumiem un subsīdijām un dotāciju izdevumiem, tai skaitā 847 084 eiro, lai nodrošinātu kultūras pasākumu rīkotājiem biļešu kompensāciju 80% apmērā par ārkārtējās situācijas laikā no 2020.gada 9.novembra līdz 2021.gada 6.aprīlim atceltajiem pasākumiem un 25 894 euro, lai Valsts kultūrkapitāla fonds nodrošinātu pamatojošo dokumentu izvērtēšanas pakalpojumu.

Ieviešot visaptverošu valsts aizsardzības sistēmu, AM piešķir būtisku lomu ne vien valsts atbildīgo dienestu un iestāžu darbībai, bet arī iedzīvotāju un visas sabiedrības aktīvai līdzdalībai krīžu pārvarēšanā. Pērn sagatavots sabiedrībai paredzēts buklets "Kā rīkoties krīzes gadījumā", norādīts ziņojumā.

Tāpat AM ziņojumā atgādina, ka no 2024.gada 1.septembra Latvijas vidējās izglītības iestādēs kā obligāts mācību priekšmets paredzēta Valsts aizsardzības mācība.

Jaunsardzes centrs pērn mērķtiecīgi paplašināja vidējās izglītības iestāžu tīklu, kurās jau šobrīd jauniešiem ir iespēja apgūt valsts aizsardzības mācības priekšmetu.

Ziņojumā arī minēts, ka ministrijām līdz šī gada decembrim jāsagatavo katrai nozarei atsevišķi stratēģiski nozīmīgu preču un materiālu un prekursoru sarakstus, kuru uzkrājumi veidojami krīzes laikā.

Ziņojuma beigās teikts, ka 2021.gadā plānots turpināt dažādu semināru, galda izspēļu un citu pasākumu organizēšanu, lai veicinātu valsts un sabiedrības izpratni, noturīgumu krīzes un kara laikā.

2021.gadā Aizsardzības ministrija, ieviešot visaptverošu valsts aizsardzības sistēmu, īpaši pievērsīs uzmanību valsts un sabiedrības svarīgu funkciju darbības nepārtrauktības jautājumiem, iesaistot valsts un pašvaldību institūcijas, kā arī dažādu nozaru komersantus.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) 2019.gada pavasarī atzina, ka Latvijā visaptveroša valsts aizsardzības sistēma jāievieš trīs līdz četru gadu laikā. AM vēlētos šo sistēmu ieviest ar brīdi, kad skolās tiek realizēta valsts aizsardzības mācība. Sākot ar 2024.gadu, valsts aizsardzības mācību plānots ieviest kā obligātu priekšmetu visās valsts vidējās izglītības iestādēs.

VM valdībai lūgs sagatavot precīzu scenāriju situācijai, ja saslimstība ar Covid-19 pasliktināsies

Veselības ministrija (VM) izskatīšanai šodien gaidāmajā valdības sēdē virzīs kritēriju kopumu, pie kuriem būtu nekavējoties jārīkojas saslimstības ar Covid-19 pieauguma gadījumā, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" pastāstīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Tāpat viņš sacīja, ka lūgs valdību uzdot Operatīvās vadības grupai sagatavot pasākumu kopumu, kurus varētu saprātīgi ieviest, ja situācija saistībā ar Covid-19 pasliktināsies.

Pavļuts neminēja precīzus kritērijus, kurus viņa vadītā ministrija piedāvās, taču no politiķa teiktā izriet, ka būtu vērtējams saslimstības kopējais līmenis, tās pieauguma temps un slimnīcu intensīvās aprūpes nodaļu gultu aizpildījums.

"Šodien valdībā es virzu izskatīšanai tos kritērijus, pie kuriem mums būtu nekavējoties jārīkojas. Proti, ja pieaugums saslimstības rādītājos ir tāds un tāds vai, teiksim, ja gultu aizpildījums, īpaši intensīvās terapijas [struktūrvienībās], pārsniedz 70%, tad mums ir nekavējoties jāpieņem lēmumi par prasību pastiprināšanu," sacīja Pavļuts.

Vienlaikus ministrs atzina, ka patlaban kritiska situācija vēl nav iestājusies, taču atgādināja, ka jau pāris dienas pēc kārtas ir vērojams saslimstības pieaugums. "Šobrīd ir jāvēro situācija, šodien būs trešā diena, vērosim, kāda ir notikumu attīstība," norādīja Pavļuts.

Runājot par iespēju mainīt ierobežojumus, veselības ministrs atgādināja, ka kaimiņvalstis plaši izmanto reģionālo pieeju, tai skaitā attiecībā uz pārvietošanās ierobežojumiem. Vaicāts, vai šāds modelis būtu atbilstošs arī Latvijai, Pavļuts atbildēja, ka līdz šim ir apsvērti dažādi pasākumi, tai skaitā arī pārvietošanās ierobežojumi, kas gan būtu viens no galējiem risinājumiem. Viņš uzsvēra, ka tas būtu jāvērtē Operatīvās vadības grupai Valsts kancelejas direktora Jāņa Citskovska vadībā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu