ANO: Covid-19 var kļūt par sezonālu slimību (5)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Nhemz, Shutterstock.

Jaunā koronavīrusa izraisītā slimība Covid-19 var kļūt par sezonālu slimību, ceturtdien paziņoja ANO, kas tomēr brīdināja nemīkstināt ar pandēmiju saistītos pasākumus, balstoties tikai uz meteoroloģiskiem faktoriem. 

Ekspertu grupa, kurai bija uzdots izpētīt meteroloģisko apstākļu un gaisa kvalitātes potenciālo ietekmi uz Covid-19 izplatību, savā pirmajā ziņojumā konstatēja dažas norādes uz to, ka šī slimība var kļūt sezonāla.

ANO Pasaules Meteoroloģijas organizācijas (PMO) 16 ekspertu grupa uzsvēra, ka respiratorās vīrusu infekcijas bieži ir sezonālas, "īpaši rudens-ziemas virsotne gripai un saaukstēšanos izraisošiem koronavīrusiem mērenā klimatā". 

"Tas ir pastiprinājis cerības, ka Covid-19, ja tā pastāvēs daudzus gadus, izrādīsies par stipri sezonālu slimību," teikts grupas paziņojumā.

Modelēšanas pētījumi ļauj prognozēt, ka Covid-19 izraisošā vīrusa SARS-CoV-2 pārnešana "var kļūt sezonāla laika gaitā". 

Pārnešanas dinamiku līdz šim gan ir ietekmējušas galvenokārt valdību iejaukšanās ar tādiem pasākumiem kā obligāta sejas masku valkāšana un ceļošanas ierobežojumi, nevis laikapstākļi, atzina eksperti. 

Grupa tāpēc uzstāja, ka laika un klimata apstākļiem vien pagaidām nevajadzētu kļūt par pamatojumu pret Covid-19 vērsto ierobežojumu mīkstināšanai. 

"Šajā stadijā pierādījumi neatbalsta meteoroloģisko un gaisa kvalitātes faktoru izmantošanu par pamatu tam, lai valdības mīkstinātu savu iejaukšanos, kuras mērķis ir pārnešanas samazināšana," sacīja grupas līdzpriekšsēdētājs Bens Caičiks no Džonsa Hopkinsa universitātes Zemes un planētu zinātņu departamenta.

Viņš atzīmēja, ka pandēmijas pirmajā gadā inficēšanās dažviet pieaugusi siltos gadalaikos "un nav pierādījumu, ka tas nevarētu atkal notikt šogad".

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu