Dumpis aicina domāt par ierobežojumu pastiprināšanu (50)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis.
Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis. Foto: Zane Bitere/LETA

Ir skaidri redzams, ka saslimstība ar Covid-19 Latvijā pieaug, un prognozējams, ka tā turpinās pieaugt arī tuvākajās dienās, līdz ar to būtu jādomā par ierobežojumu pastiprināšanu, šorīt intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Veselības ministrijas (VM) galvenais infektologs Uga Dumpis.

Viņš vērsa uzmanību, ka iepriekš novērotais saslimstības ar Covid-19 samazinājums Latvijā vairs neturpinās, tas esot skaidri redzams. "Ja mēs mēram šo septiņu dienu kumulatīvo saslimstību, tas [rādītājs] ir diezgan ievērojams. Vienkārši runājot, tas nozīmē, ka pagājušo otrdien un trešdien bija mazāk [saslimšanas] gadījumu, nekā šo otrdien un trešdien, krietni mazāk, tāpēc mēs ar bažām gaidām, kas būs tuvākajās dienās un nākamajā nedēļā," sacīja infektologs.

Vaicāts, vai tas nozīmē, ka Latvijā prognozējams straujš saslimstības pieaugums, Dumpis atbildēja, ka "būs slimības pieaugums, jo tas notiek praktiski visās valstīs," turklāt viņš īpaši vērsa uzmanību uz situāciju Igaunijā.

Lūgts komentēt, kā valstij un sabiedrībai būtu jāreaģē uz prognozējamo Covid-19 izplatības palielināšanos, valsts speciālists atbildēja, ka, viņaprāt, "daudz kas būs jāslēdz, ja mēs negribam atkārtot Igaunijas scenāriju". Viņš gan atturējās prognozēt, kuras būtu tās iestādes un nozares, uz kurām ierobežojumi būtu jāattiecina vispirms. "Tas ir jāanalizē, es ceru, ka tas tiek darīts - aktīvi tiek analizēts, ko mēs slēgsim, ja mums pietuvosies Igaunijas scenārijs," komentēja Dumpis, piebilstot, ka katrai valstij ir jāīsteno savs scenārijs ierobežojumu pastiprināšanai.

Vaicāts, ko domā par atsevišķu politiķu izteikumiem, ka pastāvošos ar Covid-19 saistītos ierobežojumus varētu padarīt "loģiskākus" jeb daļēji mīkstināt, Dumpis atbildēja, ka tagad par to nedrīkstētu runāt. "Mēs varam runāt tikai par ierobežojumu pastiprināšanu," rezumēja Dumpis.

Īpaši lielus riskus speciālists saskata nesen pieņemtajā lēmumā atjaunot gaisa pārvadājumus caur lidostām uz un no trešajām valstīm. "Sevišķi negatīvi es raugos uz to, ka Latvijas iedzīvotāji lido ar čarterreisiem uz atpūtas vietām," piebilda Dumpis.

Infektologs: Nepārspīlēšu bažas, ka Latvijā cilvēki nevakcinēsies pret Covid-19

Rīga, 18.marts, LETA. Patlaban nebūtu pareizi pārspīlēt bažas, ka Latvijā cilvēki nevakcinēsies pret Covid-19, Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" pauda Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis.

Viņš norādīja, ka Latvijā vēl ir daudz cilvēku, kuri grib vakcinēties pret Covid-19, bet pie savas potes vēl nav tikuši. "Kamēr mums ir daudz cilvēku, kas tic [vakcinācijai], mums jāiet uz priekšu un jāvakcinē cilvēki, kas tic, un tad mēs lēnām pievērsīsimies tiem, kas netic," sacīja Dumpis.

Viņš uzsvēra, ka vairākas sabiedrības grupas aizvien "stāv rindā" pēc savas vakcīnas pret Covid-19, tostarp daudzi nebaidās arī no "AstraZeneca" preparāta. "Es šeit tādu lielu problēmu neredzu. Protams, ir īslaicīgas neskaidrības. Šodien būs Eiropas Zāļu aģentūras (EZA) paziņojums, kas precizēs šīs retās komplikācijas, kuru dēļ ir uztraukums, un mēs iesim uz priekšu," norādīja infektologs.

"Daudzi, kuri grib vakcinēties, vakcīnu vēl nav saņēmuši, tāpēc es varbūt nepārspīlētu šīs bažas, ka Latvijā cilvēki nevakcinēsies," rezumēja Dumpis.

Komentāri (50)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu