Briģis: Jābūt lielam optimistam, lai domātu, ka Latvija varētu izvairīties no Eiropas scenārija (14)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rīgas Stradiņa universitātes Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs, profesors Ģirts Briģis.
Rīgas Stradiņa universitātes Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs, profesors Ģirts Briģis. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Ņemot vērā Covid-19 izplatību Eiropā, Latvijā pašlaik ir jāatliek diskusijas par ieviesto ierobežojumu atvieglošanu, šādu viedokli pauda Rīgas Stradiņa universitātes Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs, profesors Ģirts Briģis.

Briģis atgādināja, ka līdz šim Latvija bijusi viena no tām nedaudzajām Eiropas valstīm, kur saslimstība samazinājusies, taču pēdējās dienās tā atkal sākusi augt. Pēc viņa paustā, samazinājums redzams tajās valstīs, kur ieviesti stingri ierobežojumi.

"Jābūt lielam optimistam, lai domātu, ka Latvija varētu izvairīties no Eiropas scenārija," prognozēja Briģis, savas domas pamatojot ar jauno Covid-19 celmu izplatību.

Tāpēc situācijai ir jāseko līdzi, jābūt morāli gataviem saslimstības pieaugumam un "jebkādas kustības ierobežojumi", uzskata zinātnieks. Viņaprāt, situāciju varētu uzlabot tikai vakcinēšana pret Covid-19 un kontaktu mazināšana.

"Es jūtu līdzi politiķiem. Pieņemt apsteidzošus lēmumus ir ļoti grūti," jautājumu par to, vai valdībai ar steigu būtu jāpieņem stingrāki ierobežojumi, komentēja Briģis.

Viņš ir pārliecināts, ka pašlaik ir jāatmet diskusijas par ierobežojumu atvieglošanu, bet sabiedrībai divas trīs nedēļas jāpilda jau noteiktie ierobežojumi. Briģis uzskata, ka Igaunija ierobežojumu atvieglošanā bijusi vieglprātīga, un tagad situācija ar Covid-19 izplatību kļuvusi dramatiska un nekontrolējama.

"Mediķi saka, ka katra diena ir no svara," sacīja profesors, komentējot, vai saslimstības rādītājus var ietekmēt lēmums uz laiku apturēt vakcinēšanu ar "AstraZeneca".

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka šāds lēmums pieņemts, jo "drošības ir pirmajā vietā". Turklāt, saņemot novērtējumu par vakcīnas drošumu, sabiedrības uzticība tai varētu tikai pieaugt, uzskata Briģis.

Kā ziņots, neskatoties uz to, ka patlaban sarūk 14 dienu kumulatīvais saslimstības ar Covid-19 rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju, septiņu dienu saslimstības rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju šīs nedēlas sākumā Latvijā pieauga, trešdien mikroblogošanas vietnē "Twitter" pavēstīja veselības ministrs Pavļuts.

"Nav labi. Uz vadības paneļa iedegusies sarkanā lampiņa," minēto pieaugumu komentēja ministrs. Šādu analoģiju politiķis iepriekš izmantoja februāra beigās, norādot, ka valdības uzdevums būtu vienoties par skaidru rīcības plānu tam brīdim, kad "mirgos sarkanās lampiņas uz vadības paneļa". Iepriekš Pavļuts sacīja, ka tas nozīmētu, ka, līdzīgi kā citās valstīs, iespējams, būs jālemj par ierobežojumiem attiecībā uz pārvietošanos un pakalpojumiem, tomēr tie, pēc ministra vārdiem, būs "gala lēmumi".

Vienlaikus, pēc Pavļuta paustā, septiņu dienu kumulatīvais saslimstības rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju 15.martā bija 180 gadījumi, 16.martā - 189, bet 17.martā - 198,4. Pēdējās dienās audzis arī atklāto Covid-19 gadījumu skaits - svētdien atklāti 178 gadījumi, pirmdien - 643, bet otrdien - 818.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu