Jautājumu par mediķu atalgojuma pieaugumam nepieciešamo naudu neiekļauj valdības darba kārtībā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Grzejnik, Shutterstock.

Par mediķu atalgojuma pieaugumam nepieciešamajiem 287 miljoniem eiro tiks diskutēts 2022.gada budžeta kontekstā.

Kā pavēstīja Veselības ministrijā, lai varētu nodrošināt atalgojuma pieaugumu saskaņā ar jaunajā mediķu darba samaksas modelī plānoto, no 2022.gada līdz 2025.gadam nepieciešami 287 miljoni eiro.

Ceturtdien veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) vēlējās valdības sēdes dienaskārtībā iekļaut jautājumu par mediķu atalgojuma finansēšanas jauno modeli. Viņš norādīja, ka mediķu atalgojuma modelis ir jāskata kopā ar valdības sēdē iesniegto ziņojumu par slimnīcu sniegto pakalpojumu atbilstību noteiktam slimnīcu līmenim.

Pēc veselības ministra teiktā, gan slimnīcu līmeņošanas, gan mediķu atalgojuma jautājumi ir savstarpēji saistīti un tos nevar skatīt atrauti. "Ja slimnīcu līmeņošanas ziņojumā runājam par darbaspēka trūkumu, tad mediķu atalgojuma ziņojumā runājam par to, kā šo problēmu risināt," pauda Pavļuts.

Veselības ministrs aicināja jautājumu par mediķu atalgojumu risināt savlaicīgi, jo patlaban, Covid-19 krīzē, mediķi saņem piemaksas, tomēr tās vairs netiks izmaksātas, pandēmijai beidzoties, tādējādi saruks arī mediķu ienākumi.

Pavļuts arī uzsvēra, ka jautājums par mediķu atalgojumu ticis pārrunāts dažādos formātos un šis priekšlikums izskatīšanai valdībā ir iesniegts jau divus mēnešus.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) skaidroja, ka mediķu atalgojuma jautājums līdz šim nav iekļauts valdības sēdes dienaskārtībā, jo tas nav saskaņots ar Finanšu ministriju (FM). Tāpat premjers pauda bažas, ka mediķu atalgojuma modelis prasa ļoti lielus budžeta līdzekļus, tāpēc koalīcijas partneri pirmdien sadarbības sanāksmē norādīja, ka šī nav vienīgā joma ar izaicinājumiem.

Kariņš aicināja veselības ministru un finanšu ministru Jāni Reiru (JV) sēsties pie sarunu galda un izstrādāt kopīgu redzējumu problēmas risinājumam.

Arī Reirs uzsvēra, ka jautājums par mediķu atalgojumu ir saskaņojams ar FM, jo līdzšinējā priekšlikumā ir nepilnības, kas būtu novēršamas. Kā piemēru finanšu ministrs minēja, ka mediķu atalgojuma sistēma ir izrauta no valsts pārvaldē esošās atalgojuma sistēmas, savukārt iecerētā automātiskā atalgojuma indeksācija netiek piemērota valsts pārvaldē, bet gans Saeimas ieceltām amatpersonām.

Reirs arī uzsvēra, ka ikvienai ministrijai ir savas vēlmes, bet tās visas tiks skatītas 2022.gada budžeta izstrādes kontekstā, kas sāksies šā gada augustā. Finanšu ministrs brīdināja, ka gadījumā, ja tagad tiktu pieņemts lēmums par mediķu atalgojuma modeli, tad būtu jārēķinās, ka visas budžeta iespējas būtu izsmeltas. "Nevar sabiedrībai solīt finansiāli nepamatotas lietas," pauda Reirs.

Ņemot vērā, ka valdība tomēr nepiekrita ceturtdienas sēdē iekļaut jautājumu par mediķu atalgojuma modeli, Pavļuts ierosināja neskatīt arī slimnīcu līmeņošanas jautājumu, kam ministri arī piekrita.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu