Lūsis komentē Eu, krievi – beidziet skatīties nepareizos televīzijas kanālus! (6)

Foto: TVNET kolāža
Toms Lūsis
CopyLinkedIn Draugiem X

Laikā, kad arvien lielāku satraukumu rada Krievijas propagandas televīzijas kanālu uzvaras gājiens Latvijā, būtu loģiski krievu valodā domājošajai sabiedrības daļai piedāvāt kvalitatīvu un labu saturu Latvijas Televīzijā (LTV). Tā vietā ļoti klusiņām un nemanāmi nolemts ar septembri kanālā LTV7 pilnībā pārtraukt rādīt saturu mazākumtautībām.

Saprotams, ka pirms sliktām ziņām jāpaziņo kaut kas labs, tāpēc izmaiņas LTV7 kanālā tika pieteiktas kā jauns, lielisks un inovatīvs risinājums. Proti – LTV Stratēģiskās attīstības daļas direktore Rita Ruduša Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē atklāja, ka septembrī darbību varētu sākt LTV veidotā interneta multimediju platforma mazākumtautību iedzīvotājiem. Īpaši man patīk vārdiņš “varētu”. Es septembrī balstā guļus varētu atspiesties 300 reizes.

Lai arī ik pa laikam izskanējušas idejas par to, ka krievvalodīgajiem vajadzētu veidot atsevišķu un pilnvērtīgu televīzijas kanālu, LTV7 tāds nekad nav bijis. Pāris vakara raidījumi krievu valodā tā arī nespēja piesaistīt pietiekamu auditoriju. Tomēr tā vietā, lai beidzot izveidotu kanālu, kas ir pilnībā krievu valodā, sniedz kvalitatīvu saturu un ar laiku varētu ja ne gluži aizstāt, tad vismaz censties konkurēt ar propagandas kanāliem, šāds saturs atcelts pilnībā. Tā sakot – atslēdzām “RT” (agrāk – ”Russia Today”) un pie viena slēdzam nost arī LTV7.

Būtu jauki, ja 2021. gadā mēs beidzot varētu saprast un pieņemt to, ka ceturtdaļa Latvijas iedzīvotāju ir krievi. Viņi šeit ir, viņi šeit būs, un viņi, gluži kā tīrasiņu latvieši, labprāt skatās televizoru.

Ja valsts nepiedāvās televīzijas kanālu krievu valodā, viņi izvēlēsies skatīties Krievijas telekanālus, kurus katrs no vietējiem operatoriem piedāvā vienkārši steriem. Tas ir tieši tik vienkārši.

Bet šis jautājums ir Kultūras ministrijas un Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) kompetencē. Kultūras ministrija pēdējo desmitgadi ir Nacionālās apvienības (NA) pārraudzībā. Spriežot pēc publiskajiem izteikumiem un aktivitātēm, lielākajai daļai NEPLP izteikti simpatizē NA idejas un pasaules redzējums. Tāpēc nav pārāk liels pārsteigums, ka komunikācijas bedre starp latviešiem un krieviem tiek nevis bērta ciet, bet gan rakta vēl dziļāka. Ja visi dzīvotu draudzīgi, nacionāļiem paliktu par vienu naidnieku mazāk un atliktu tikai geji un liberāļi. 

Tikmēr NA dziedātājam un kultūras ministram Naurim Puntulim šajā pandēmijas laikā ir citas, daudz būtiskākas lietas, par ko cīnīties. Piemēram, par to, lai vasarā notiktu Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki. Jo “svētku atsaukšana otru gadu pēc kārtas ilgtermiņā varētu ļoti sāpīgi atspēlēties”. 

Jā, tas varētu atspēlēties ļoti sāpīgi. Daudz sāpīgāk par vēl vienu pandēmijas vilni, ko svētki varētu izraisīt. Protams, miršana mokpilnā nāvē ir diezgan nepatīkama, bet jūs pat nespējat iedomāties, cik sāpīgi varētu atspēlēties tas, ka jaunieši publiski nedzied un nedejo.

Bet atgriežamies pie jaunās interneta multimediju platformas mazākumtautību iedzīvotājiem, kura kādreiz varētu sākt darbību. Ruduša norādīja, ka platforma varētu sasniegt apmēram 392 000 mazākumtautību iedzīvotāju. Vēlos vēlreiz uzsvērt vārdu “varētu”. Es varētu samest pa seju Mairim Briedim. 

Man, protams, patīk grandiozas idejas un lieli mērķi, bet nosauktais cipars ir lielāks nekā jebkura Latvijas portāla krievu valodas versijas apmeklētāju skaits. Acīmredzot LTV Stratēģiskās attīstības daļas direktores azotē ir kāds smalks plāns, ar kura palīdzību atņemt TVNET un Delfiem pusi krievvalodīgās auditorijas.

Kā stāstīja Ruduša, multimediju platformas zīmola pozīcija būs veidot gudru un draudzīgu vietu mazākumtautību iedzīvotājiem, lai rastu vidi un piederību Latvijai un Eiropas vērtībām.

Gara acīm jau iztēlojos, kā mazākumtautību iedzīvotāji atslēdz Krievijas telekanālu pakas, lai dodos uz interneta portālu rast piederību Eiropas vērtībām. Visas Latvijā pārstāvētās tautības beidzot sadodas rokās, ēd sklandraušus un ver salmu puzurus. Priekškars.

Nezinu kā citi, bet es ar lielu nepacietību gaidu brīdi, kad valdība, Saeima vai kāda no tās neskaitāmajām komisijām, apakškomisijām, padomēm vai sazin kā vēl, paveiks kaut ko lielisku. Izstrādās kādu projektu, kurš būs tik labs, ka nevienam nebūs kur piesieties un es nodomāšu: “Pavei – šis nu gan ir krietni padarīts darbiņš! Neko pielikt vai atņemt.” 

Tā vietā teju vai pilnīgi viss, ko pēdējā laikā redzu vai dzirdu, liek pie sevis nodomāt: “Es būtu izdarījis labāk...” Šis gan būs nesaistīti ar valsts pārvaldi, bet es, piemēram, esmu pilnīgi pārliecināts, ka pēdējā sezonā ar Rīgas Dinamo būtu sasniedzis labākus rezultātus, ja būtu komandas galvenais treneris. Vai precīzāk – VARĒTU būt sasniedzis.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu