ASV plāno sūtīt "AstraZeneca" Covid-19 vakcīnas uz Meksiku un Kanādu (3)

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV prezidents Džo Baidens.
ASV prezidents Džo Baidens. Foto: Drew Angerer/AFP

ASV plāno nosūtīt četrus miljonus "AstraZeneca" Covid-19 vakcīnas devu uz Meksiku un Kanādu, īstenojot pirmo Covid-19 vakcīnu eksportu uz savām kaimiņvalstīm, ceturtdien paziņoja Baltā nama administrācija.

Prezidenta Džo Baidena administrācija pašlaik galīgi noformē ieceri nosūtīt 2,5 miljonus devu uz Meksiku un 1,5 miljonus devu uz Kanādu. Šis sūtījums būs noformēts kā "aizdevums" un detaļas vēl tiek izstrādātas, sacīja Baltā nama preses sekretāre Džena Psaki.

"Mūsu pirmā prioritāte vēl arvien ir ASV iedzīvotāju vakcinācija," ikdienas preses konferencē teica Psaki. "Nodrošināt, ka mūsu kaimiņi var ierobežot vīrusu, ir kritiski svarīgs solis pandēmijas izbeigšanai," viņa piebilda.

Lielbritānijas un Zviedrijas farmācijas kompānijas "AstraZeneca" vakcīna pret Covid-19 nav apstiprināta izmantošanai ASV, bet to ir apstiprinājusi Pasaules Veselības organizācija (PVO). 

ASV ir uzkrāti desmitiem miljonu šīs vakcīnas devu gadījumam, ja tā saņems ārkārtas izmantošanas apstiprinājumu, un pasaulē ir radies sašutums par to, ka šīs ASV uzkrātās devas netiek izmantotas kaut vai citās valstīs. 

Psaki sacīja, ka daudzas valstis ir lūgušas piekļuvi šīm ASV vakcīnām, bet viņa neko nevar piebilst par to tālāku izplatīšanu.

Meksikas ārlietu ministrs Marselo Ebrards tviterī ierakstīja, ka Meksika saņems šo vakcīnu, pateicoties Baidena un Meksikas prezidenta Andresa Manuela Lopesa Obradora sarunai šomēnes. "Laba ziņa!" rakstīja Ebrards.

"Dievs, svētī Ameriku, ka tā nāk mums palīgā," paziņoja Kanādas visvairāk apdzīvotās provinces Ontārio premjerministrs Dags Fords. Viņš pateicās Baidenam par gatavību dalīties ar vakcīnām.

Baidena administrācija ir paziņojusi, ka pēc tam, kad ASV pilsoņi būs savakcinēti, nākamais solis ir nodrošināt, lai Kanāda un Meksika spētu pārvaldīt pandēmiju un būtu iespējams atvērt ASV robežas ar šīm valstīm.

Lai gan Kanādas un ASV ekonomikas ir cieši saistītas, Vašingtona līdz šim nav ļāvusi eksportēt neko no simtiem miljonu ASV ražoto vakcīnu, un Kanādai nācās meklēt vakcīnas Eiropā un Āzijā. 

Kanādas regulatori ir apstiprinājuši "Pfizer", "Moderna", "AstraZeneca" un "Johnson & Johnson" ražotās Covid-19 vakcīnas, bet to iegāde izrādījusies grūta.

Kanādā vismaz vienu Covid-19 poti ir saņēmuši 8% pieaugušo iedzīvotāju, Lielbritānijā - 45%, bet ASV - 30%. Meksikā vismaz vienu poti saņēmuši tikai 3,3% no visiem iedzīvotājiem. 

"AstraZeneca" vakcīna ir viena no Meksikas apstiprinātajām Covid-19 vakcīnām, un Meksikai jau ir 870 000 šīs vakcīnas devu. Šai valstij ir arī vairāk nekā astoņi miljoni "Pfizer", "SinoVac" un "Sputnik V" vakcīnu devu.   

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu