Latvija pēc saslimstības ieņem 17.vietu starp visām Eiropas valstīm

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Francesco Molteni/ZUMAPRESS.com

Patlaban vairākās Eiropas valstīs atkal tiek novērots saslimstības ar Covid-19 pieaugums, informēja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Saskaņā ar Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra datiem, kas tiek aprēķināti, vadoties pēc cita populācijas datu avota, nekā SPKC, saslimstības 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju Latvijā patlaban ir 398,1 gadījums, kamēr pirms nedēļas tas bija 461,9 gadījumi. Tikmēr Eiropas Savienības (ES) vidējais rādītājs pieaudzis līdz 381,1, kamēr nedēļu iepriekš tas bija 328,9.

Latvija pēc saslimstības ar Covid-19 ieņem 17.vietu starp visām Eiropas valstīm, atzīmē SPKC.

Pasaulē augstākā saslimstība pašlaik novērojama divās ES valstīs - Čehijā, kas ieņem pirmo vietu ar 14 dienu kumulatīvo rādītāju 1518,3 uz 100 000 iedzīvotāju, un Igaunijā, kas patlaban saslimstības ziņā ieņem otro vietu. Igaunijas kumulatīvais rādītājs aizvadītās nedēļas laikā pieaudzis līdz 1464,1, bet vēl nedēļu iepriekš tas bija 1397,1, savukārt Lietuvas rādītājs samazinājies līdz 223,5 jeb par 83,1 mazāk nekā nedēļu iepriekš.

Salīdzinājumā ar iepriekšējiem periodiem Latvijā joprojām novērojama saslimstības samazināšanās, tomēr reģistrēti arī vairāki ārvalstīs konstatēti SARS-CoV-2 celmi. Līdz šim valstī identificēts Lielbritānijā atklātais B.1.1.7 celms, taču šonedēļ saņemta informācija par septiņiem gadījumiem, kad atklāts Ugandā reģistrētais celms A.23.1. Abiem celmiem raksturīgi tas, ka tie ir lipīgāki un straujāk izplatās starp cilvēkiem.

Neskatoties uz saslimstības rādītāju samazināšanos Latvijā un vairākās citās ES valstīs, SPKC nerekomendē doties ārvalstu ceļojumos, jo citu valstu apmeklējums ir uzskatāms kā riska faktors - atsevišķās valstīs novērojams ne tikai saslimstības pieaugums, bet arī cirkulē citi vīrusa paveidi, kas pašlaik Latvijā vēl nav reģistrēti.

SPKC aicina iedzīvotājus ievērot valstī noteiktos drošības pasākumus, lai samazinātu saslimstību ar Covid-19. Lietotne "Apturi Covid" var palīdzēt ātrāk uzzināt, ja bijusi saskare ar Covid-19 saslimušo, tādējādi ļaujot ātrāk ievērot piesardzības pasākumus, nepakļaujot riskam savus tuviniekus, kolēģus un citus apkārtējos, jo visbiežāk inficēšanās notiek tuvāko cilvēku lokā - no ģimenes locekļiem, darbavietā, starp draugiem un paziņām.

Lietotni "Apturi Covid" līdz šim lejupielādējuši vairāk nekā 300 000 iedzīvotāju, un vairāk nekā 3600 reižu Covid-19 inficēti cilvēki izmantojuši lietotni, lai apziņotu savas kontaktpersonas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu