PVO eksperti atkārtoti pauž atbalstu "AstraZeneca" vakcīnai (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
PVO ģenerāldirektors Tedross Adhanoms Gebreiesuss
PVO ģenerāldirektors Tedross Adhanoms Gebreiesuss Foto: AFP/SCANPIX

Pasaules Veselības organizācija (PVO) vakcīnu drošības eksperti piektdien atkārtoti pauda atbalstu "AstraZeneca" Covid-19 vakcīnai, pabeidzot datu pārskatu par iespējamo asins recekļu veidošanos.

PVO Globālā konsultatīvā komiteja par vakcīnu drošību paziņoja, ka "AstraZeneca" vakcīnai "joprojām ir pozitīvs ieguvumu-risku profils ar milzīgu potenciālu novērst inficēšanos un samazināt nāves visā pasaulē".

"Pieejamie dati neliek domāt par vispārēju recēšanas apstākļu pastiprināšanos pēc Covid-19 vakcīnu ievadīšanas", teikts komitejas paziņojumā.

Kā vēstīts, Eiropas Zāļu aģentūrā (EZA) ceturtdien "AstraZeneca" vakcīnu pret Covid-19 atzinusi par drošu.

Kā pēc EZA drošuma komitejas sēdes preses konferencē pavēstīja EZA vadītāja Emera Kuka, "komiteja ir nonākusi pie skaidra zinātniski slēdziena - šī ir droša un efektīva vakcīna. Ieguvumi no tās, aizsargājot cilvēkus no Covid-19 un ar to saistītajiem nāves un hospitalizācijas riskiem, atsver iespējamos riskus".

"Komiteja arī ir secinājusi, ka vakcīna nav saistīta ar trombembolijas gadījumu vai asins recekļu riska pieaugumu," sacīja Kuka.

Tomēr aģentūra nevar pilnībā noraidīt saikni starp retiem trombembolijas gadījumiem un vakcīnu un tāpēc sākusi papildu izpēti, lai izprastu jautājumu, norādīja Kuka.

Arī Latvija papildu piesardzības nolūkā pēc Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC), Imunizācijas valsts padomes (IVP), Zāļu valsts aģentūras un Veselības inspekcija (VI) rekomendācijas pirmdien uz laiku apturēja vakcināciju ar "AstraZeneca" vakcīnu, bet piektdien vakcinācija atsākta.

Pēc EZA ceturtdienas lēmuma daudzas Eiropas valstis pavēstīja, ka atsāk "AstraZeneca" izmantošanu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu