Aptauja: Darba vides faktori būtiski ietekmē Latvijas iedzīvotāju laimes sajūtu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: TVNET

Darba vides faktori būtiski ietekmē Latvijas iedzīvotāju laimes sajūtu, liecina pētījumu kompānijas "Kantar" martā veiktā aptauja.

84% Latvijas nodarbināto iedzīvotāju atzīst, ka darbs ietekmē viņu laimes sajūtu.

Lai gan atalgojums neesot ne vienīgais, ne arī galvenais darba devēja izvēlē, katrs otrais aptaujātais norāda, ka tieši atalgojums ir nozīmīgākais darba vides faktors, kas ietekmē viņu laimes sajūtu. Vīrieši to min salīdzinoši biežāk nekā sievietes.

Tāpat aptaujas rezultāti atklāj, ka šis faktors ir īpaši nozīmīgs respondentiem vecumā no 30 līdz 39 gadiem, strādniekiem un cilvēkiem, kuriem šobrīd nav personīgu ienākumu, kamēr dažādus papildu labumus vairāk novērtē sievietes un strādājošie, kuru ienākumi pārsniedz 700 eiro.

34% aptaujāto starp nozīmīgākajiem laimes sajūtu veicinošajiem darba faktoriem minējuši brīvu, draudzīgu darba atmosfēru. 25% minējuši privātās un darba dzīves līdzsvaru, bet interesantu un daudzveidīgu darbu minējuši 24% aptaujāto. Tāpat iedzīvotāji starp nozīmīgākajiem laimes sajūtu veicinošajiem darba faktoriem minējuši elastīgu darba laiku, kā arī dažādus papildu labumus.

Savukārt kā vismazāk nozīmīgie faktori tiek minēti tādi faktori kā droša darba vide, iespēja pilnībā vai daļēji strādāt attālināti, kā arī savs darba kabinets vai iespēja strādāt vienā telpā ar trīs līdz pieciem, nevis 20 un vairāk kolēģiem.

"Lai gan Latvijas rezultāti pasaules laimīgāko valstu topā nav nemaz tik peļami - esam 51.vietā, mums vēl ir, kur tiekties. Un šīs aptaujas dati mums atklāj formulu, kā šo sniegumu var efektīvi uzlabot," norāda Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūta vadītāja Dace Helmane.

Ņemot vērā, ka cilvēks darbā pavada trešo daļu savas dzīves, fakts, ka tieši darbam ir ļoti liela ietekme uz viņa labsajūtu, šķiet pašsaprotams. Tomēr daudzi darba devēji joprojām izvēlas šo faktu ignorēt, tā negatīvi ietekmējot gan darbinieku labsajūtu, gan arī savu izaugsmi, skaidroja Helmane.

Salīdzinoši visbiežāk to, ka darbs ietekmē viņu laimes sajūtu, norāda strādājošie Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 39 gadiem, vidējā un augstākā līmeņa speciālisti, kā arī nodarbinātie, kuru personīgie ikmēneša ienākumi pārsniedz 700 eiro.

Tāpat uz darbu kā laimes sajūtu veicinošu faktoru biežāk norāda Pierīgas un Vidzemes reģiona iedzīvotāji, kamēr kā mazāk būtisku to min Zemgales iedzīvotāji.

Respondenti, kuri paši sev ir darba devēji, kā galveno darba vides faktoru, kas ietekmē viņu laimes sajūtu min elastīgu darba laiku. Tāpat viņiem ir nozīmīga iespēja īstenot savas idejas un strādāt interesantu un daudzveidīgu darbu. Turklāt šie faktori viņu vērtējumā ir svarīgāki par stabilu atalgojumu, kā arī privātās un darba dzīves līdzsvarošanas iespējām.

"Kantar" pētījumu veica martā, ar interneta starpniecību aptaujājot 629 nodarbinātos Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 60 gadiem.

Jau ziņots, ka Somija ceturto gadu pēc kārtas atzīta par laimīgāko valsti pasaulē, piektdien pavēstīja ANO.

Latvija laimīgāko valstu sarakstā ierindojusies 34.vietā, Igaunija 28., bet Lietuva 29.vietā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu