Ārste: Ko Hipokrāts nezināja, jeb par medicīnas atklājumiem, kas tevi kā cilvēku definē no jauna (2)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Forums LĪDERE 2020
Forums LĪDERE 2020 Foto: publicitātes

Par to, kas skar ikvienu sievieti, un dažādām nostādnēm, kas saistās ar sievietes veselību, stāsta Latvijas Ārstu biedrības prezidente un ģimenes ārste Ilze Aizsilniece. Viņa dalās ar neseniem atklājumiem, kurus būtu vērts zināt, lai veidotu savu kā sievietes definīciju.

"Padomāsim par sievietes veselību! Ir būtiski katrai no mums izveidot savu definīciju par sievietes veselību. Ja paņemam jau esošās definīcijas, tad medicīnas enciklopēdijā ir teikts, ka sievietes veselība attiecas uz medicīnas atzaru, kas koncentrējas uz tādu slimību un stāvokļu un diagnosticēšanu, kas ietekmē sievietes fizisko un emocionālo labsajūtu.  Un tad tālāk tiek uzskaitīts: dzimstības kontrole, ginekoloģija, STS, krūts un dzemdes vēzis, mamogrāfija, menopauze, osteoporoze, grūtniecība, dzemdības, reproduktīvie orgāni, sirds slimības utt.

Vai šis tiešām ir stāsts par sievietes veselību? Lai gan es esmu ārste - es nepiekrītu, jo ticu, ka sievietes veselība ir kaut kas daudz vairāk.

Domāju, ka "Frankenšteina" autore mērija Šellija pirms 200 gadiem, uzdodot jautājumu par to, kur virzās zinātne un kāds būs tās produkts, būtu ārprātā un būtu izveidojusi jaunu "Frankenšteina" stāstu," pārliecināta ir foruma lektore Latvijas Ārstu biedrības prezidente un ģimenes ārste Ilze Aizsilniece.

Forums LĪDERE 2020 Forums LĪDERE 2020
Forums LĪDERE 2020 Forums LĪDERE 2020 Foto: publicitātes

Kādas ir sievietes iespējas mūsdienu sabiedrībā būt veselai un radīt gan bērnus, gan darbus? 

"Mēs dzīvojam laikā, kad noris daudz jaunu atklājumu un zinātniskās paradigmas maiņa medicīnā. Mēs 2,5 tūkstošus gadus esam nodzīvojuši paradigmā, kurā redzam, ka cilvēks ir bioloģiska būtne un ka mēs viņu varam ārstēt. Tā ir biomedicīniskā pieeja, ko ieviesa Hipokrāts, jo pirms tam tika uzskatīts, ka visas slimības, no kurām cieš cilvēki, ir Dieva uzsūtītas.

Sengrieķu ārsts Hipokrāts par saviem apgalvojumiem, ka tās nav Dievs dusmas, bet paša cilvēka darbi, kas viņu noved pie slimības, sēdēja cietumā. Viņš teica, ka visu nosaka uzturs, fiziskās aktivitātes, fiziskā un emocionālā higiēna un miegs. Pamata lietas, ko zinām aizvien.

Bet 20.gs. beigas iezīmējās ar paradigmas maiņu - biopsihosociālo pieeju. Mēs nedrīkstam redzēt tikai fizisku ķermeni vai tā vienu daļu.

Kādi ir tie atklājumi, par kuriem ir vērts zināt, lai veidotu savu definīciju?

* Epiģenētika, kas saka: jā mums ir savs ģenētiskais kods, bet, kā tas strādās un kuri gēni "ieslēgsies", to nosaka tas, kas ir ap mums. Uzturs, vide, emocijas utt. Caur 70 triljonu šūnu milzīgā kopuma sieniņu ieslēgs tos gēnus, kas mūsos darbosies. 

*Šūnas skeletona nozīme. Šūna kā strukturāla vienība ar spēju sajust apkārtējo vidi. Katrai šūnai mūsos ir savs skelets. Līdz šim likās, ka šūnas ir kaut kāda šķidruma daļiņas. Katra šūna jūt to, kādi audi ir ap viņu  - vai tie ir mīksti, vai tie ir savilkti.

Šie atklājumi ir tikai piecus gadus veci, bet jau apliecina šīs jaunās paradigmas nostiprināšanos. 

*Cilvēka ķermenis ir kā vienots un nesadalāms. ir jauns anatomijas skatījums, kas saka, ka mums ir trīs lieli muskuļi - ārējie, vidējie un iekšējie. Senākā ideja, ka signāls aiziet uz smadzenēm un tikai tad nāk atpakaļ, nav patiesa. Ķermenis darbojas uzreiz viss kopā. Muskuļi sarunājas savā starpā ar fascijas palīdzību. Fascija ir saistaudu kopums, ko mēs senāk uzskatījām vienkārši par muskuļu maisu. Un šī jaunā pieeja anatomijai  skaidro daudz ko, kāpēc cilvēkam sāp, bet mēs nevaram atrast, kas viņam kaiš. 

*Zarnu - smadzeņu ass. Tā saka, ka viss, kā un ko mēs ēdam, un tas, kāds ir mūsu noskaņojums, nāk no mūsu "iekšām".

Šīs ir tikai dažas lietas, bet tās ļauj dot citu sievietes veselības definīciju. 

Sievietes veselība ir līdzsvara stāvoklis starp fizisko, emocionālo un garīgo aspektu, apzinoties: 

*ikvienas šūnas,

*ikvienas kustības,

*ikvienas domas,

*ikvienas tikšanās,

*kā arī apkārtējās vides un dabas nozīmi šī stāvokļa sasniegšanā. Un te rodas pavisam cita aina par sievietes veselību un to, kas mēs varam būt! 

Forums LĪDERE 2020 Forums LĪDERE 2020
Forums LĪDERE 2020 Forums LĪDERE 2020 Foto: publicitātes

Vairāk klausies un skaties video un audio ierakstā!

Forums "Līdere" šogad notiks jau ceturto reizi, taču, lai tas aizritētu droši un tikpat vērienīgi kā paredzēts, tā norises laiks mainīts. Foruma "Līdere" dibinātāja Solvita Kabakova informē: “Ņemot vērā visas vibrācijas gaisā, mīļā miera labad un sargājot jūsu, mūsu un visu iesaistīto nervu sistēmas,

esam pieņēmuši lēmumu pārcelt šā gada forumu "Līdere" no 28.maija uz 17.septembri.

Pasākums norisināsies Ķīpsalas izstāžu centrā, kur ir ļoti plašas telpas, iespējams uzņemt lielu cilvēku skaitu un ievērot visus distancēšanās noteikumus.”

Kamēr gaidām iedvesmas forumu "Līdere 2021",  "Egoiste" piedāvās divas reizes nedēļā no jauna noklausīties pēdējā foruma lektorus.

Vairāk par 2021 gada forumu “Līdere” lasi ŠEIT .

Seko un iedvesmojies!

Forums "Līdere 2020" 

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu