ES komisārs: Nav absolūti nekādas vajadzības pēc "Sputnik V" (48)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: oxinoxi, Shutterstock.

Kolektīvā imunitāte pret Covid-19 vakcinācijas ceļā Eiropā var tikt sasniegta jūlijā, paziņojis Eiropas Savienības (ES) iekšējā tirgus komisārs Tjerī Bretons, kurš pirmdien uzturēsies vizītē Latvijā. Viņš piebilda, ka tas būtu iespējams bez Krievijas izstrādātās vakcīnas "Sputnik V" pielietošanas.

"Ņemsim simbolisku datumu - līdz 14.jūlijam mums ir iespēja sasniegt imunitāti visā kontinentā," Francijas telekanālam TF1 sacījis Bretons. 14.jūlijs Francijā ir valsts svētki - Bastīlijas ieņemšanas diena.

"Mēs esam tuvu mērķim, jo mēs zinām, ka, lai uzvarētu šo pandēmiju, ir tikai viens risinājums - vakcinācija. Vakcīnas ierodas,"  teicis Bretons.

Komisārs norādījis, ka no marta līdz jūlijam Eiropas Savienībā paredzēts saņemt 300-350 miljonus vakcīnu devu.

Bretons piebildis, ka vakcīnas pret Covid-19 Eiropā tiks ražotas 55 rūpnīcās.

"Mums nav absolūti nekādas vajadzības pēc "Sputnik V"," viņš sacīja, izsaucot iebildumus no Krievijas Covid-19 vakcīnas ražotāja.

"Komisāram Tjerī Bretonam acīmredzami ir aizspriedumi pret "Sputnik V" tikai tāpēc, ka tā nāk no Krievijas. Viņš ignorē faktu, ka tai ir augstāka efektivitāte un labāki drošuma rādītāji nekā citām ES autorizētajām vakcīnām," rakstīts "Sputnik V" kontā sociālajā tīklā "Twitter".

Bretonam pirmdien paredzēts ierasties Rīgā, lai ar ekonomikas ministru Jāni Vitenbergu (PCL; KPV LV) un farmācijas nozares uzņēmumiem pārrunātu Latvijas piedāvājumu un gatavību iesaistīties Covid-19 vakcīnu ražošanā.

Apņemšanos iesaistīties vakcīnu ražošanā jau ir pauduši lielākie Latvijas medikamentu ražotāji - "Grindeks", "Olainfarm" un "Pharmidea", kas ir gatavi attīstīt Covid-19 vakcīnu ražošanu, pamatojoties uz biotehnoloģijām un gēnu terapijas tehnoloģijām attiecībā uz visu vakcīnu veidiem. Potenciāli ir paredzama arī citu Latvijas uzņēmumu iesaistīšanās projektā, paudusi Ekonomikas ministrija.

Komentāri (48)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu