JV atbalsta veselības aprūpes darbinieku atalgojuma celšanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Andrey_Popov, Shutterstock

Partiju apvienība "Jaunā vienotība" (JV) atbalsta veselības aprūpes darbinieku atalgojuma celšanu, vienlaikus uzsverot, ka svarīgi ir arī turpināt citus līdz šim sāktos darbus, piemēram, nesamazināt ambulatoro pakalpojumu pieejamību publiskajā sektorā.

JV šodien tiekas ar "Attīstībai/Par!" (AP) saistībā ar mediķu atalgojuma reformas īstenošanu. Pēc šīs tikšanās būs zināms, vai tapusi politiska vienošanās par atalgojuma modeļa izstrādi.

Kā informēja partiju apvienībā, JV iestājas par konsekventu mediķu algu paaugstinājumu, kas tiek īstenots ilgtspējīgi un paredzami, vienlaikus stiprinot visus veselības aprūpes atzarus, lai pacientiem būtu ērti pieejams veselības aprūpes pakalpojums.

Partiju apvienības valdē šodien pārrunāta mediķu algu aprēķināšanas jaunā metodika un secināts, ka ar to ir nepietiekami, lai mediķi varētu droši raudzīties nākotnē un būt pārliecināti par algu celšanu noteiktā laikā un termiņos.

Politiskā spēka ieskatā, vidēja termiņa budžetā nepieciešama skaidrība par veselības finansējumu kopumā.

JV atzīmēja, ka veselības aprūpes darbinieku atalgojuma celšana ir atbalstāma, tomēr vienlaikus svarīgi ir turpināt sāktos darbus, nodrošinot pacientiem skaidri saprotamu pakalpojumu pieejamības modeli, nesamazinot ambulatoro pakalpojumu pieejamību publiskajā sektorā un sekojot līdzi pakalpojumu kvalitātei.

Tāpat esot jāstrādā pie maksas rezidentūras problemātikas, kam jaunajā atalgojuma modelī neesot risinājuma. Papildus ir vajadzīga primārās veselības aprūpes sistēmas, proti, ģimenes ārstu kapacitātes stiprināšana, pauda partiju apvienībā.

Pēc JV sniegtās informācijas, Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) vadītās valdības laikā veselības aprūpes sistēmai papildus piešķirti 371,6 miljoni eiro, un ieplānotais finansējums šai nozarei sasniedzis 4,8% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

No veselības aprūpes sistēmai papildus piešķirtā finansējuma 220 miljoni eiro novirzīti mediķu algu celšanai, jau gatavojot gadskārtējos budžetus, tai skaitā papildus pagājušajā un šajā gadā tiek nodrošināts finansējums virsstundām un piemaksām, strādājot Covid-19 krīzes apstākļos, piebilda partiju apvienībā.

Jau ziņots, ka AP aicina Ministru prezidentu vienoties par mediķu atalgojuma reformas īstenošanu, informēja AP pārstāvis Edgars Skvariks.

AP "pauda satraukumu" par veselības aprūpes reformu piedāvājuma izskatīšanas gaitu, jo valdība pirms nedēļas nepieņēma lēmumu finanšu ministra Jāņa Reira (JV) iebildumu dēļ. Minētais plāns mediķu atalgojuma pieaugumam prasa 287 miljonus eiro, tāpēc Finanšu ministrija uzstāj, lai tas tiktu skatīts 2022.gada budžeta kontekstā, izvērtējot pieejamo valsts finanšu apjomu.

AP savukārt aicināja JV vadības pārstāvjus un Ministru prezidentu šodien pārrunāt "iespējami ātrāku risinājumu". AP politiķi norādīja, ka valdības akcepts nepieciešams, lai īstenotu reformas veselības aprūpes sistēmā - ieviestu ar nozari kopīgi izstrādāto jauno ārstniecības personu atalgojuma modeli un turpinātu nepieciešamo slimnīcu līmeņošanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu