Potenciālais Latvijas izlases treneris Luka Banki - basketbola Hārtlijs?

Miks Kuncevičs
CopyDraugiem X Whatsapp
Luka Banki
Luka Banki Foto: AFP/SCANPIX

Pirms neilga laika Latvijas medijus pāršalca ziņa, ka par nākamo vīriešu valstsvienības galveno treneri varētu kļūt itāļu speciālists Luka Banki. No Latvijas Basketbola savienības (LBS) treneru komisijas dzirdēts, ka šim trenerim ir lielisks CV un skaidra vīzija, kādā virzienā virzīt Latvijas basketbola kuģi. Ko tad 55 gadus vecais treneris paveicis savā karjerā?

Banki pirmie soļi kā trenerim

Kā treneris savus pirmos soļus basketbolā itālis spēra "Groseto" jauniešu vienībā. Pēc veiksmīga darba ar jauniešu komandām viņš kļuva par asistenta treneri "F. A. Vigna di Valle". Pēc neilga laika atkal atgriezās darbā pie jauniešu komandām, ar kurām izcīnīja vairākus titulus, bet Banki pirmais nopietnais CV ieraksts nāca 2006. gadā, kad viņš kļuva par asistenta treneri Sjēnas klubā.

Šajā laika posmā Itālijas vienība divas reizes sešu gadu laikā iekļuva Eirolīgas "Final Four". 2012. gadā pārņēma komandas grožus un kļuva par galveno treneri. Jāatzīst, gan ka tikai vienu sezonu Banki pavadīja galvenā trenera amatā, bet tam ir diezgan loģisks izskaidrojums, jo klubs bija nokļuvis lielos finansiālos parādos, bet neatkarīgi no visiem blakus apstākļiem viņš tajā sezonā spēja izcīnīt Itālijas kausu, čempiontitulu un iekļuva Eirolīgas Top 16. Sezonu Banki ar komandu sāka nesekmīgi. Eiropas prestižākā turnīra pirmajās trijās spēlēs piedzīvotas trīs neveiksmes, bet pēc tam vienība spēja sagrupēties un izcīnīt piecus panākumus pēc kārtas.

Banki pirmā sezona kā galvenajam trenerim Eirolīgā
Banki pirmā sezona kā galvenajam trenerim Eirolīgā Foto: Ekrānšāviņš

Savukārt Itālijas A sērijas basketbola līgas izslēgšanas spēlēs itālis divās sērijās demonstrēja "stingrus nervus", uzvarot septiņās spēlēs. Finālsērijā Banki Romas klubu apspēlēja piecās spēles. Pēc uzvaras Banki teica: "Tas ir patiešām iespaidīgi. Klubs spēja izcīnīt astoto titulu un veiksmīgi atdzimt pēc visām grūtībām, ar ko saskārāmies. Mēs spējām augt kā komanda katru dienu."

Sezonas laikā daudzi Itālijas basketbola mediji uzsvēra, ka Banki veiksmīgi spēja strādāt ar jaunajiem spēlētājām, tajā pašā laikā nepazaudējot komandas identitāti, kas klubu padarīja tik veiksmīgu. Piemēram, Banki palīdzēja spert pirmos soļus Itālijas nacionālās basketbola izlases spēlētājam Danielam Haketam Eirolīgā. Hakets atzīmēja, ka Banki veiksmīgi spēja savākt komandu grūtā situācijā. Pašreizējais Itālijas izlases saspēles vadītājs ir komandas biedrs Jānim Strēlniekam Maskavas "CSKA" sastāvā.

Daniels Hakets
Daniels Hakets Foto: AFP/SCANPIX

Jauns izaicinājums Itālijas modes pilsētā Milānā

2013. gadā Banki saņēma finansiāli pievilcīgāku līgumu no Milānas "AX Armani Exchange Olimpia". Treneris atzina, ka sākums Milānā nebija viegls, jo mainījās vide un bija daudz jaunu spēlētāju. Banki no iepriekšējā kluba sev līdzi ņēma asistentus. Vairāki mediji izcēla, ka jaunais Milānas treneris spējis dot jaunu spēles zīmējumu un "svaigu gaisotni ģērbtuvē". Pirmajā sezonā izdevās uzvarēt vietējo Itālijas čempionātu, kur finālā Banki septiņos mačos pārspēja savu bijušo "laulības partneri" - Sjēnu. Banki kļuva tikai par otro treneri Itālijas klubu basketbola vēsturē aiz leģendārā Karlo Rekalkati, kurš izcīnījis titulu divas sezonas pēc kārtas ar divām dažādām komandām. Zīmīgi, ka sezonas laikā Banki izdevās Haketu pārvilināt uz Milānu, kur spēlētajam deva zaļo gaismu kā spēles veidotājam. Savukārt Eiropas prestižākajā basketbola turnīrā Banki izdevās Milānu aizvest līdz ceturtdaļfinālam, kur komanda četrās spēlēs atzina Telavivas "Maccabi" pārākumu.

Otrajā sezonā speciālists vairs tik sekmīgs pie Milānas stūres nebija. Itālijas A sērijas pusfinālā septiņās spēlēs klubs piekāpās nākamajiem čempioniem "Dinamo Sassari". Eirolīgā izdevās sasniegt TOP 16, taču izslēgšanas spēlēs tikt neizdevās. Pēc sezonas Banki sadarbība ar Itālijas basketbola superklubu beidzās.

Video: Banki emocijas no 37. sekundes

Jaunie un interesantie izaicinājumi

Banki kļuva par ambiciozās Turīnas "Auxilium" komandas treneri, kurai palīdzēja sasniegt Eirokausa Top 16 un izcīnīt Itālijas kausu. Taču šis pieturas punkts Banki karjerā nebija tik gluds, jo radās nesaskaņas ar kluba vadību. Pēc domstarpībām abu ceļi sezonas laikā šķīrās. Kluba preses dienests par šo situāciju ziņoja tā: "Turīnas klubs un Luka Banki pēc savstarpējām nesaskaņām ir nolēmuši pārtraukt sadarbību." Vērts piebilst, ka klubs drīz pēc tam beidza pastāvēt.

Turpinājumā Banki kļuva par Vācijas basketbola bundeslīgas Bambergas "Brose" komandas treneri. Vadības grožus viņš pārņēma no iepriekšējā Latvijas basketbola izlases trenera kandidāta Andrea Trinkjēri. Pēc ierašanās jaunajā darba vietā, Banki teica šādus vārdus: "Esmu lepns turpināt Andrea Trinkjēri iesākto darbu. Es labi apzinos komandas pašreizējo situāciju, tā nav no vieglākajām. Visi Bambergā ir pelnījuši, ka mēs veiksmīgi noslēdzam sezonu. Ticu, ka visu situāciju spēšu īsā laika posmā apgriezt ar kājām gaisā. Šis ir lielisks izaicinājums manā karjerā!" Protams, Banki neizdevās izlieto ūdeni sasmelt - pēdējās sešās Eirolīgas spēlēs vienība spēja izcīnīt divas uzvaras, bet bundeslīgā nebija sekmīgs noslēgums. Vācijas klubs iepriekšējās sezonās ambiciozi cīnījās par titulu, bet tajā sezonā nācās samierināties ar koka medaļu (ceturto vietu). Pēc sezonas vienības budžets un nākotnes vīzija mainījās. Banki nolēma komandu pamest.

Turpinājumā Banki atrada darbu saulainajā Grieķijā, kur nonāca Atēnu "AEK", kas tajā brīdī bija Čempionu līgas čempione. Klubs ar Banki noslēdza divu gadu līgumu. Viņš atzina, ka nav viegls uzdevums sasniegt pagājušās sezonas rezultātus, bet viņš tam esot gatavs. Turpinājumā sekoja uzvara FIBA Starpkontinentālajā kausā, taču Čempionu līgā komanda divu spēļu summā izstājās jau ceturtdaļfinālā. Vietējā Grieķijas čempionātā atkal pietrūka viens veiksmīgs bumbas raidījums cauri groza tīkliņam. Pusfināla piektajā spēlē komanda piekāpās ar rezultātu 84:85. Pēc sezonas abas puses savstarpēji nolēma līgumu izbeigt.

2019. gada sezonā Banki savus spēkus nolēma izmēģināt Krievijā, kļūstot par "Lokomotiv Kuban" treneri. Šajā situācijā speciālistam neizdevās komandu pietiekami ātri savākt, un Krievijas kluba vadība nolēma Banki "parādīt durvis".

Pašreiz viens no visu laiku labākajiem Itālijas speciālistiem ir Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) attīstības jeb G līgas komandas "Long Islands Nets" treneris. Šāds solis tika sperts, gribot paplašināt savas zināšanas. "Esmu priecīgs šeit būt. Tā ir jauna iespēja papildināt manas basketbola zināšanas. Viens no iemesliem, kāpēc pieņēmu šo darbu, bija, ka varu iepazīt jaunus basketbola zīmējumus un taktikas, kas man turpmāk var noderēt. Katru mazo detaļu cenšos piefiksēt. Vienmēr vēlos jaunus izaicinājumus, jo gribu sasniegt pēc iespējas augstāku līmeni!" atzina Banki.

Lukas Banki bilance Eirolīgā kā galvenajam trenerim

SezonaKlubsUzvarasZaudējumiRezultāts

2012/2013

Sjēnas "Montepaschi"

1212

Top 16

2013/2014

Milānas "AX Armani Exchange Olimpia"

1612Ceturtdaļfināls

2014/2015

Milānas "AX Armani Exchange Olimpia"

915

Top 16

2017/2018

Bambergas "Brose"

24Neiekļuva izslēgšanas spēlēs

Vai jaunais pieturas punkts Latvijas izlase?

Iepriekš "Sportacentrā" Andreja Siliņa rakstā vairāki itāļu žurnālisti bija izteikušies, ka Banki pievienošanās Latvijas basketbola izlasei izskatās ļoti simpātiski. Uz Eiropas basketbola skatuves viņš sevi ir apliecinājis kā ļoti taktiski gudru treneri, kurš uzmanību pievērš visām mazajām detaļām. Itāļu speciālista trumpis noteikti ir spēle aizsardzībā, bet gadu laikā veiksmīgi ir izdevies arī palielināt savu taktisko arsenālu uzbrukumā.

Viņu noteikti var uzskatīt par treneri, kas uztur ciešas attiecības ar saviem spēlētājiem. Daudzi spēlētāji, kas ir trenējušies pie Banki, atzinuši, ka viņš ir tiešs un taisnīgs. Māk sarunu uzturēt arī ar ārpusbasketbola tēmām. No spēlētājiem par Luku nekad nav dzirdētas sliktas atsauksmes. Kā jau iepriekš minēts, karjeras laikā treneris veiksmīgi spējis strādāt ar gados jauniem spēlētājiem. Tas nāktu par labu Latvijas izlases ārējai līnijai, kur nākamie spēlētāji aiz Daira Bertāna, Jāņa Strēlnieka ir gados jaunie - Artūrs Žagars, Artūrs Kurucs un Kristers Zoriks.

Labu iespaidu potenciālais izlases treneris arī atstājis uz treneru komisiju. Agris Galvanovskis iepriekš atzinis: "Var redzēt, ka pieredzējis, harismātisks treneris, kas gatavs vadīt arī treneru seminārus un iedziļināties jaunatnes sistēmā. Ļoti pieredzējis treneris, diplomāts, prot komunicēt." Viņš uzsvēra, ka Banki ir skaidra vīzija, ko vēlas sasniegt ar Latvijas vīriešu valstsvienību. "Izstāstīja visu gan par Latvijas izlasi, gan ko vēlas ar to sasniegt. Viņš saprot, kuri (spēlētāji) spēlē Eirolīgā un kuri var nebūt uz kvalifikācijas spēlēm."

Vai par 12. Latvijas izlases treneri kļūs Luka Banki? Par to LBS sola ziņot 25. martā, kad būs nākamā valdes sēde.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu