Klīniskajiem pētījumiem nodos Covid-19 vakcīnu kapsulas formā (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Kapsulas. Ilustratīvs attēls.
Kapsulas. Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Šogad klīniskajiem pētījumiem plānots nodot koronavīrusa vakcīnu, kas būs kapsulas formā. 

Kompānija “Oravax”, kas strādā pie šīs vakcīnas radīšanas, paziņojumā presei rakstīja, ka pirmās klīnisko pētījumu fāzes ar cilvēkiem varētu sākties jau jūnijā. 

Pagaidām gan šī vakcīna ir savas attīstības agrākajā posmā. Nav garantijas, ka viss izdosies, bet, pat ja izdosies, tad vajadzēs gadu vai pat vairāk, līdz to varētu atļaut lietot (“Moderna” un “Pfizer” izmēģinājumus ar cilvēkiem sāka 2020. gada martā). 

Orālās vakcīnas potenciāli varētu kļūt par “otrās paaudzes” vakcīnām. Tās būtu vieglāk lietojamas, pārvietojamas un izplatāmas. “Oravax” ir divu uzņēmumu kopuzņēmums. Viens no tiem ir Izraēlas un Amerikas uzņēmums “Oramed”, bet otrs ir Indijas uzņēmums “Premas Biotech”. 

Orālā vakcīna potenciāli varētu ļaut cilvēkiem vakcinēties mājās pašiem, rakstīts preses relīzē. 

Vakcīnu varētu pārvietot parastā ledusskapī un glabāt istabas temperatūrā. Tas vakcīnas loģistiku padarītu daudz vienkāršāku visā pasaulē. 

“Mums vajadzēs nopietnus pētījumus, lai pierādītu, ka orālās vakcīnas ir to vērtas. Tās varētu būt arī vērtīgas cilvēkiem, kuri baidās no adatām,” izdevumam “Business Insider” stāstīja pētnieks Pols Hanters. 

Detalizēta informācija par “Oravax” vakcīnu pagaidām vēl nav publicēta. Eksperimenti ar dzīvniekiem ir daudzsološi, tomēr tas nenozīmē, ka tādi paši rezultāti gaidāmi arī ar cilvēkiem.  

“Mums vajag cilvēku pētījumus, lai mēs būtu droši,” piebilda Hanters. 

Pētīti tiek arī citādāki vakcīnu veidi, piemēram deguna aerosoli. Zinātnieki arī pēta, vai vakcīnas varētu izveidot plāksteru formā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu