IZM: Mācību gadu jaunākajām klasēm nepagarinās skolēnu emocionālās labsajūtas dēļ

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Ņemot vērā, ka Covid-19 straujās izplatības dēļ šogad skolēniem mācības bija ilgstoši jāapgūst attālināti, lēmums 1.-6.klasei mācību gadu nepagarināt līdz Jāņiem ir balstīts uz pazemināto skolēnu emocionālo labsajūtu,  atklāja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

Ministrijā atgādināja, ka nepagarināt mācības jaunākajām klasēm līdz Jāņiem bija lemts arī 18.martā Saeimā. Kā nolemts, 1.-6.klases skolēni mācības noslēgs 31.maijā.

Tāpat IZM skaidroja, ka valsts izglītības standartos noteiktie skolēnam plānotie sasniedzamie rezultāti ir paredzēti ilgākam periodam. Pedagogi, mērķtiecīgi izvēloties būtiskākos sasniedzamos rezultātus, kurus šajā mācību gadā īpaši svarīgi apgūt, ir spējuši samazināt apgūstamā mācību satura apjomu.

IZM piebilda, ka mācību satura veidošanā izmantots pēctecības princips - skolēnam plānotie sasniedzamie rezultāti ir pēctecīgi nākamajā izglītības pakāpē. Turpmākajā mācību procesā nepieciešamības gadījumā tos varēs nostiprināt un padziļināt.

Pēc IZM izstrādātajām vadlīnijām mācību satura plānošanai un īstenošanai

Covid-19 izplatības laikā pedagogiem ieteikts plānot mazāka apjoma mācību satura apguvi skolēniem par 10-30%, paredzot lielāka satura apjoma samazinājumu jaunākajās klasēs,

īpaši, ja mācības notiek kombinēti vai attālināti.

Kā uzsvēra IZM, papildus ir jāņem vērā, ka bērni ir noguruši no attālinātajām mācībām, un pagarinātais mācību gads vēl vairāk pazeminātu viņu emocionālo labsajūtu.

Tāpat jāņem vērā, ka nav iespējams prognozēt, vai šajā mācību gadā būs iespējams atsākt klātienes mācību procesu visās attiecīgajās izglītības iestādēs, skaidroja ministrijā.

IZM norādīja, ka priekšlikumu 1.-6.klašu skolēniem nepagarināt mācību gadu atbalstīja arī sociālie un sadarbības partneri - Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība, Latvijas Izglītības vadītāju asociācija un Latvijas Pašvaldību savienība.

Jau ziņots, ka šogad 1.-6.klašu skolēniem mācību gadu nepagarinās, lai arī pagarinātā ziemas brīvlaika dēļ tika zaudētas līdz pat trīs nedēļas mācību laika.

Kā informēja Valsts izglītības satura centrā (VISC), lai gan sākotnēji tika paredzēts, ka par trim nedēļām pagarinātā ziemas brīvlaika dēļ jaunāko klašu skolēniem tiks mainīts arī mācību gada beigu laiks, to pagarinot, tomēr tas netiks darīts un mācības noslēgsies 31.maijā.

Plānots, ka 2020./2021.mācību gads 1.-11.klašu skolēniem noslēgsies 31.maijā un sertifikātus par pamatizglītības iegūšanu VISC izsniegs 11.jūnijā.

Savukārt 12.klašu skolēniem mācības beigsies 14.maijā, bet mācību gads noslēgsies 18.jūnijā. Sertifikātus par vispārējās vidējās izglītības ieguvi VISC izsniegs 30.jūnijā.

Centralizēto profesionālās kvalifikācijas eksāmenu teorētiskās daļas norise tiek plānota no 8.jūnija līdz 18.jūnijam, bet praktiskā daļa - līdz jūlija sākumam.

Vasaras brīvlaiks 1.-8. un 10.-11.klašu skolēniem sāksies 1.jūnijā un noslēgsies 31.augustā. 9. un 12.klašu skolēni vasaras brīvlaikā dosies pēc sertifikātu saņemšanas par pamata un vispārējās vidējās izglītības iegūšanu.

Lai mazinātu Covid-19 izplatību, aizvadītajā ziemā 1.-6.klasēm Ziemassvētku brīvlaiks tika pagarināts par vienu nedēļu janvārī, savukārt 7.janvārī tika pieņemts lēmums, ka 1.-4. klasēm brīvlaiks tika pagarināts vēl par divām nedēļām - līdz 22.janvārim. Jaunāko klašu jeb 5.-6.klases skolēni pēc pagarinātā brīvlaika atsāka mācības attālināti 11.janvārī. Visjaunākajiem jeb 1.klases skolēniem, kuriem ārkārtas situācijas dēļ tika pagarināts brīvlaiks, tika atcelts plānotais vienas nedēļas brīvlaiks februārī.

Marta noslēgumā VISC sadarbībā ar Izglītības kvalitātes valsts dienestu un LPS organizēs skaidrojošu tiešsaistes semināru Izglītības pārvalžu pārstāvjiem, skolu vadītājiem un skolotājiem par 2020./2021. mācību gada noslēgumu, kurā vairāk skaidros dažādus ar mācību gada noslēgumu saistītus jautājumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu