Valdība diskutēs par ārkārtējās situācijas nepagarināšanu un ierobežojumu mīkstināšanu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Foto: Francisco Seco/Pool via REUTERS

Šodien Ministru kabineta sēdē plānots diskutēt par ārkārtējās situācijas nepagarināšanu pēc 6.aprīļa un par pakāpenisku Covid-19 dēļ ieviesto ierobežojumu mīkstināšanu.

Valdības sēde sāksies plkst.10.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka valdība varētu apspriest priekšlikumu nepagarināt ārkārtējo situāciju pēc 6.aprīļa, vienlaikus paredzēts diskutēt par patlaban valstī noteikto ierobežojumu pakāpenisku mīkstināšanu.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) šorīt intervijā LTV raidījumam "Rīta panorāma" prognozēja, ka ārkārtējā situācija Latvijā pēc 6.aprīļa netiks pagarināta, lai gan tas paredz, ka noteiktie ierobežojumi tiks mīkstināti tikai pakāpeniski.

"Protams, ka mēs šajā ārkārtas situācijā dzīvojam jau gadu, bet, situācijai nedaudz uzlabojoties, vairs nav vajadzīgs lietot šo juridisko terminu.

Tas nenozīmē, ka noteiktie ierobežojumi Covid-19 izplatības ierobežošanai uzreiz tiks atcelti, jo tie tiks mainīti pakāpeniski," sacīja Kariņš.

Sēdes laikā plānots uzklausīt Veselības ministrijas sagatavoto informāciju par aktuālo epidemioloģiskās drošības situāciju un veselības aprūpes sistēmas kapacitāti un noslodzi, testēšanu, kā arī situāciju ģimenes ārstu praksēs.

Tāpat sēdē tiks uzklausīta aktuālā informācija par vakcināciju pret Covid-19.

Valdība arī skatīs Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavoto priekšlikumu, kas paredz, ka šajā mācību gadā 9.klases skolēniem obligāti jākārto diagnosticējošie darbi latviešu valodā un matemātikā, kā arī, pēc skolas izvēles, varēs kārtot diagnosticējošos darbus svešvalodā, Latvijas vēsturē, mazākumtautības valodā, dabaszinībās.

Covid-19 izplatības ierobežošanai valstī no 9.novembra līdz 6.aprīlim izsludināta ārkārtējā situācija un noteikta virkne ierobežojumu.

Sēdē tiks arī skatīts Finanšu ministrijas sagatavotais ziņojums par 2022.gada budžeta izstrādes grafiku.

Ministru kabineta sēdē tiks skatīts FM sagatavots rīkojuma projekts par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2022., 2023. un 2024.gadam, kā arī valsts budžeta likumprojekta 2022.gadam sagatavošanas grafiku.

Saskaņā ar piedāvāto budžeta izstrādes grafiku, 13.aprīlī valdībā plānots izskatīt Latvijas Stabilitātes programmu 2021.-2024.gadam, kurā ietvertas makroekonomisko rādītāju prognozes, vidēja termiņa vispārējās valdības budžeta mērķi un fiskālās politikas prioritātes.

Līdz 30.jūnijam notiks priekšlikumu par prioritārajiem pasākumiem un to īstenošanai nepieciešamo finansējumu iesniegšana FM un Pārresoru koordinācijas centrā.

24.augustā valdība varētu skatīt ziņojumu par valsts pamatbudžeta un valsts speciālā budžeta bāzi 2022., 2023. un 2024.gadam, kā arī ziņojumu par makroekonomisko rādītāju, ieņēmumu un vispārējās valdības budžeta bilances prognozēm.

Augustā arī iecerēts valdībā skatīt ziņojumu par valsts budžeta izdevumu pārskatīšanas rezultātiem un priekšlikumi par šo rezultātu izmantošanu.

17.septembrī valdība varētu skatīt ministriju valsts budžeta pieprasījumus 2022., 2023. un 2024.gadam. Savukārt nākamā gada budžetu valdība varētu izskatīt 12.oktobrī.

Saeimā 2022.gada budžeta likumprojektu paketi paredzēts iesniegt šā gada 14.oktobrī.

Tāpat ministrijām līdz 2021.gada 1.jūnijam ir jāsāk diskusijas ar Latvijas Pašvaldību savienību par attiecīgo nozaru jautājumiem, kuriem ir ietekme uz pašvaldību budžetiem.

Plānots, ka ar budžeta likumprojektu sagatavošanu saistītos jautājumus izskatīs Nacionālajā trīspusējās sadarbības padomē (NTSP) un NTSP Budžeta un nodokļu apakšpadomē, pieaicinot Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras pārstāvjus, finanšu ministra noteiktajos termiņos.

Budžeta jautājumi tiks arī pārrunāti Nacionālajā attīstības padomē Ministru prezidenta noteiktajos termiņos.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu