Polijas premjers prasa izbeigt poļu vajāšanas Baltkrievijā (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis
Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis Foto: Scanpix/EPA

Baltkrievijas varasiestādēm jāpārtrauc poļu minoritātes vajāšanas, trešdien sacīja Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis, ar šo prasību nākot klajā pēc Baltkrievijas Poļu savienības (ZBP) līderes Andželikas Borisas aizturēšanas.

Baltkrievijas varasiestādes ZBP līderi aizturēja otrdien, bet trešdien viņai par "nelegāla masu pasākuma" organizēšanu tika piespriests 15 dienu administratīvais arests.

Varasiestādes par "nelegālu" atzinušas ikgadējā amatnieku tirdziņa organizēšanu Grodņā.

Kā sacīja Polijas premjers, šādi soļi ir pretrunā ar starptautiskajiem standartiem. Viņš arī brīdināja, ka par šo jautājumu runās gaidāmajā Eiropadomes samitā.

Lai protestētu pret Borisas aizturēšanu, Polija izsaukusi Baltkrievijas pilnvaroto lietvedi, sacīja premjers.

Baltkrievu kopiena Polijā var dzīvot brīvi un uzplaukt, un Polija sagaida, ka Baltkrievija poļu minoritātei nodrošinās tādus pašu apstākļus, sacīja Moraveckis.

Kā norāda ZBP, Borisas aizturēšana ir mēģinājums iebiedēt visu poļu kopienu Baltkrievijā.

Kā ziņu aģentūrai PAP sacīja ZBP valdes loceklis Andžejs Počobuts, Baltkrievijas autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko cenšas novērst baltkrievu uzmanību no patlabanējās politiskās un ekonomiskās krīzes un nolēmis, ka "Polija ir piemērots ienaidnieks".

Baltkrievija atrodas politiskā krīzē kopš 9.augusta prezidenta vēlēšanām, kurās Lukašenko paziņoja par uzvaru.

Atbilstoši plaši izplatītam viedoklim vēlēšanas tika viltotas. Tām sekojušo protestu gaitā vairāk nekā 30 000 cilvēku aizturēti, vairāki cilvēki zaudējuši dzīvību.

Lukašenko apsūdz Poliju, ka tā finansē un atbalsta protestus.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu