Pavļuts: nākotnē mediķis varētu izvēlēties, kuru vakcīnu dot pacientam (36)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Veselības ministrs Daniels Pavļuts.
Veselības ministrs Daniels Pavļuts. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Nākotnē, kad vakcinācijas pret Covid-19 punktiem dažādu ražotāju potes būs pieejamākas, netiek izslēgta iespēja, ka mediķis, konsultējoties ar pacientu, varēs izvēlēties, kuru vakcīnu izmantot, intervijā Latvijas Radio 4 pieļāva veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Viņš skaidroja, ka iepriekš, saņemot poti, piemēram, pret hepatītu, iedzīvotājiem nebija tik būtiski, kas ir konkrētās vakcīnas ražotājs. Tomēr patlaban, Covid-19 pandēmijas kontekstā, sabiedrībā vērojama ažiotāža, un iedzīvotājiem nereti ir savas nostājas par to, kuru vakcīnu viņi vēlētos vai nevēlētos saņemt.

Vaicāts par to, vai iedzīvotājiem būs iespēja izvēlēties, kuru vakcīnu saņemt, Pavļuts atzīmēja, ka pašreizējos izteikta pošu deficīta apstākļos, šādu iespēju nav paredzēts nodrošināt. Vienlaikus gan politiķis neizslēdza scenāriju, ka nākotnē, kad būs pieejams liels daudzums vakcīnu un turklāt no dažādiem ražotājiem, izvēle, kuru vakcīnu izmantot, tiks dota mediķim, kurš šādu lēmumu pieņems, konsultējoties ar pacientu.

Ministrs arī sniedza atbildes uz citiem jautājumiem, tostarp atklājot, ka lielākā daļa patlaban Latvijā atrodamo SARS-CoV-2 variantu tika atvesti ap jauno gadu lielākoties no Lielbritānijas. Pie šāda secinājuma nonākuši speciālisti, pētot šo paveidu izcelsmi.

Jau ziņots, ka Lietuvā no piektdienas stājusies spēkā jauna kārtība vakcinācijā pret Covid-19, kas paredz, ka potējamajiem ir iespēja izvēlēties vakcīnu, tomēr, ja šī vakcīna nav pieejama, būs jāgaida.

Komentāri (36)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu