IZM vēlas pēc Lieldienām ļaut visā Latvijā organizēt līdz piecas mācību stundas ārpus telpām (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Piektdien paredzētajā Ministru kabineta sēdē Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) plāno piedāvāt pēc Lieldienām ļaut visā Latvijā organizēt līdz piecas mācību stundas ārpus telpām, ceturtdien žurnālistiem sacīja izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP).

Viņa atgādināja, ka IZM piedāvājums paredz, ka "drošajās pašvaldībās" klātienes mācības varētu atsākt 1.-6.klašu un 12.klašu skolēni, un, ievērojot rotācijas principu, arī 7.-11.klases.

"Novitāte, kas varētu būt pēc Lieldienām, ir āra nodarbības visā Latvijas teritorijā interešu, profesionālajai ievirzei un formālai izglītībai līdz piecām nodarbībām [nedēļā]," sacīja ministre.

Viņa atzina, ka sportošanas iespēju paplašināšana ir paredzēta turpmākajos ierobežojumu atvieglošanas soļos, tāpēc pašlaik IZM fokusēsies uz 12.klašu mācību atsākšanu klātienē, nodrošinot regulāru skolēnu testēšanu, kā tas pašlaik tiek nodrošināts pedagogiem. Kad vidusskolu beidzēji visā Latvijā varētu atsākt klātienes mācības, lems Ministru kabinets, sacīja ministre.

Komentējot kritērijus "drošo pašvaldību" noteikšanai, ko nereti ietekmē Covid-19 uzliesmojumi vietējos sociālās aprūpes centros, Šuplinska sacīja, ka vairs neuzstās uz šī aspekta izvērtēšanu, nosakot "drošās pašvaldības".

"Esam runājuši ar Slimību profilakses un kontroles centru ļoti ilgi, esam rādījuši papildu kritērijus un esam sapratuši, ka tomēr vienkāršāk atrast citus veidus, kā skolēniem nodrošināt psihoemocionālo labsajūtu. Epidemiologi nepārskata savu metodoloģiju, savukārt mums no IZM puses izstrādāt citu metodoloģiju šajā laikā vienkārši nav iespējams," apgalvoja ministre.

Jau ziņots, ka Operatīvās vadības grupas piedāvātais pirmais solis ierobežojumu mīkstināšanai paredz, ka gadījumā, ja 14 dienu kumulatīvais saslimstības rādītājs ar Covid-19 uz 100 000 iedzīvotājiem nepārsniedz 400, no 7.aprīļa varētu īstenot izglītības procesu pēc reģionālā principa - klātienē atļaujot mācīties 1.-6.klasēm un 12.klasei, savukārt 7.-11.klases ievērotu rotācijas principu - divas dienas nedēļā klātienē.

Tāpat iecerēts atļaut individuālās konsultācijas telpās, interešu izglītību un profesionālās ievirzes izglītību varētu nodrošināt ārā grupās līdz desmit cilvēkiem. Profesionālajā izglītībā varētu atļaut profesionālās kvalifikācijas iegūšanai nepieciešamo profesionālo praktisko saturu apgūt telpās grupās līdz pieciem cilvēkiem. Tāpat varētu atļaut pēc reģionālā principa nodarbības ārā līdz desmit cilvēkiem jauniešiem un pusaudžiem, kuri pakļauti sociālās atstumtības riskam, personām ar atkarībām, kā arī varētu atļaut individuālās konsultācijas telpās.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu