Tests nerāda alum pozitīvu Covid-19 rezultātu (8)

Sabīne Bērziņa
, Re:Baltica
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Re:baltica

Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Par Facebook sensāciju kļuvis video, kurā ar Covid-19 testu tiek pārbaudīts alus. Ierakstā apgalvots, ka tests uzrāda pozitīvu rezultātu, taču tā nav taisnība. Pozitīva ātrā testa rezultāta gadījumā iekrāsotos divas līnijas – C līnija, kas apstiprina, ka rezultāts ir derīgs un ticams, un T līnija, kas norāda, ka paraugs ir Covid-19 pozitīvs. Video redzams, ka iekrāsojusies tikai viena līnija.

Video ir vācu valodā, un to jau iepriekš pārbaudījuši faktu pārbaudītāji no ziņu aģentūras AFP. Tagad to pārpublicējis arī kāds lietotājs Latvijā. Sešu dienu laikā ar video dalījās 15 tūkstoši cilvēku Latvijā un Ukrainā, liecina faktu pārbaudītājiem sniegtie Facebook dati. Ieraksta autors video komentē:

“Alus arī ir ar Covidu slims ”

Taču tā nav taisnība. Video redzams, ka tiek lietots kompānijas Abbott ātrais Covid-19 tests. Internetā ir brīvi pieejama Abbott ātrā testa lietošanas instrukcija un citi skaidrojoši materiāli. Tā norāda – uz testa ir divi burti – C un T. Ja testa paraugs ir pareizi sagatavots un tā rezultāts ir derīgs un ticams, iekrāsojas kontroles līnija pie burta C. Ja tests ir pozitīvs, iekrāsojas arī līnija pie burta T. Taču video redzams, ka testā nav iekrāsojusies kontroles līnija, kas liecina, ka paša testa rezultāts jau norāda – tas nav derīgs. 

Foto:  Avots: Testa izstrādātāja Abbott publicētā instrukcija (skatīta 23.03.2021.)

Ātrā testa izstrādātāja sagatavotā vizuālā lietošanas instrukcija. Piektajā solī parādīts, ka testa rezultāts nav uzskatāms par derīgu un precīzu, ja nav iekrāsojusies C jeb kontroles līnija. Avots: Testa izstrādātāja Abbott publicētā instrukcija (skatīta 23.03.2021.)

Kāpēc iekrāsojās līnija, kas norāda, vai rezultāts ir pozitīvs?

Ātrais vīrusa SARS-CoV-2 tests nosaka, vai organismā ir klātesošs noteikts vīrusa proteīns, kas izraisa imūnsistēmas atbildi – antigēns. Testa komplektam ir pievienota caurulīte, kurā jāiepilda bufera šķīdums, kas arī atrodams iepakojumā. Pēc tam, atliecot pacienta galvu, apmēram divu centimetru dziļumā nāsī jāievada kociņš, norādīts instrukcijā. Kociņš mazliet jārotē, tad jāizņem no deguna. To pēc tam jāievieto caurulītē, kur jau ir bufera šķīdums. Pēc apmaisīšanas šķidrums jāielej norādītajā vietā uz testa. 

Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra zinātniskais asistents Ņikita Zrelovs stāsta, ka alus testa rezultāta atslēga ir tieši bufera šķīduma nelietošana. “Bufera šķīdums nodrošina pareizu vidi, kurā tests var darboties, un viss notiks tā, kā to ražotājs iecerējis, notestējis un apstiprinājis,” viņš skaidro. Proti, bufera šķīdums vajadzīgs, lai nodrošinātu pareizu vides skābumu jeb pH līmeni. Ja to nelieto, “brīnumus” var uzrādīt dažādi šķīdumi, ko ielej testā, saka eksperts.

Zrelovs norāda, ka ātrie testi nav simtprocentīgi precīzi, tomēr “šeit nav tas gadījums, kad tests nostrādāja tādēļ, ka ir viltus pozitīvs, bet gan tādēļ, ka vienkārši netika lietots pareizi”. Viņš arī atgādina, ka šādi mēģinājumi maldināt cilvēkus par testu precizitāti nav pirmo reizi. Iepriekš gan Latvijā, gan citviet Facebook izplatīti stāsti, kur šāda paša iemesla dēļ pozitīvs testa rezultāts uzrādījies arī ar citiem dzērieniem, piemēram, limonādi Coca-Cola. Pēc tam  testa ražotājs publicēja atbildes video, kur parādīja, ka, lietojot testu pareizi, proti, ar bufera šķīdumu, tas uzrāda tādu rezultātu, kā varētu sagaidīt – iekrāsojas C kontroles līnija, kas parāda, ka tests veikts korekti, bet ne T līnija, kas nozīmē, ka paraugā nav atrasts vīruss.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu