Briģis: Ceļotāji riskē ar jaunu vīrusa paveidu ievešanu Latvijā (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lidosta ''Rīga''. Ilustratīvs foto.
Lidosta ''Rīga''. Ilustratīvs foto. Foto: Paula Čurkste/LETA

Ceļojot ārpus Latvijas, iedzīvotāji patlaban ne tikai riskē saslimt ar Covid-19, bet arī ievest Latvijā vēl līdz šim neatklātus jaunā koronavīrusa paveidus, skaidroja Rīgas Stradiņa universitātes Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs, profesors Ģirts Briģis.

Pēc viņa paustā, ceļošana patlaban ir ļoti riskants pasākums ne tikai no saslimstības viedokļa, bet arī saistībā ar jaunajiem vīrusa celmiem. Šobrīd pasaulē parādās aizvien jauni celmi, un kamēr Latvijā izplatās Lielbritānijas paveids, citviet parādās jau tādi jauni celmi, kā, piemēram, Ņujorkas un Kalifornijas. Turklāt, pēc profesora paustā, Indijā ir atrastas tādas mutācijas, kur jau vairāki jaunie celmi kombinējas viens ar otru.

"Katrs šāds celms rada jaunus riskus. Britu celms patlaban ir viena no galvenajām problēmām," stāstīja eksperts.

Vienlaikus, kā atzīmēja Briģis, ceļošana patlaban ir ļoti bīstama, tostarp tāpēc, ka trešajās valstīs nereti testēšana un sabiedrības veselības drošība ir zemā līmenī. Tādējādi arī gadījumos, kad netiek testēts pietiekošā apmērā, nav iespējams precīzi izprast valsts epidemioloģisko situāciju.

Vaicāts par nepieciešamību ko mainīt esošajā ceļošanas kārtībā, Briģis atklāja, ka, pēc epidemiologu domām, vajadzētu izveidot tādu regulējumu, kas aizliegtu vai ierobežotu nebūtisku ceļošanu, tomēr politiķu viedoklis šajā gadījumā ir atšķirīgs. Tādējādi, neskatoties uz epidemiologu un arī Veselības ministrijas galvenā infektologa Uga Dumpja bažām, lēmumi par ceļošanas kārtību paliek politiķu rokās.

Arī Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC) aģentūrai LETA uzsvēra, ka rekomendācija nedoties nebūtiskos ceļojumos kopš pagājušā pavasara nav mainījusies, un SPKC joprojām aicina iedzīvotājus kārtīgi izvērtēt visus riskus. Pēc SPKC paustā, šeit gan ir jānodala, jo ir personas, kurām jāceļo savu darba pienākumu dēļ, kas nozīmē, ka šie ceļojumi nebūtu nebūtiski.

Tomēr jebkurā gadījumā, SPKC aicina ņemt vērā vairākus riskus, tostarp rēķināties ar attiecīgajā valstī ieviestajiem ierobežojumiem.

Tāpat, ceļotājiem būtu jāsaprot, ka epidemioloģiskā situācija, piemēram, Eiropā šobrīd pasliktinās, kā rezultātā vairākās valstīs pieaug saslimstības rādītāji. Šādā mainīgā situācijā ārvalstīs var tikt ieviesti jauni ierobežojumi, kas tostarp attieksies arī uz ceļotājiem. Turklāt šādas izmaiņas nevar precīzi paredzēt, dodoties ceļojumā, atzīmē SPKC.

Vienlaikus centrā aicina ņemt jāņem vērā saslimšanas riskus, jo, saslimstot ārvalstīs, būs jādomā, par tur pieejamo medicīnisko palīdzību un tās izmaksām. Reizē, SPKC arī atgādina, ka atgriežoties Latvijā, nāksies ievērot pašizolāciju.

"Patlaban pasaulē arī cirkulē dažādas vīrusa mutācijas, kas nereti ir lipīgākas par līdzšinējiem koronavīrusa celmiem, tādējādi, ceļojot, tiek radīts papildu risks sabiedrībai kopumā, jo tādējādi varētu tikt ievesti jauni celmi," atzīmē SPKC.

Pēc SPKC paustā, Latvijā patlaban atrodamie, lipīgākie celmi, visi tika ievesti. Turklāt Lielbritānijas celms, saskaņā ar SPKC informāciju, tika atrasts paraugos tieši pēc jaunā gada, kad valstī tika atklāts ievērojams skaits ievesto Covid-19 gadījumu. Arī raugoties uz saslimstības datiem, SPKC secinājuši, ka ap Ziemassvētkiem pieauga gadījumu skaits, kas cita starp noticis, cilvēkiem dodoties ceļojumos un apciemojot Latviju.

Vadoties pēc SPKC epidemiologa Jurija Perevoščikova iepriekš valdības sēdē sniegtās informācijas, gada pirmajā nedēļā Latvijā tika ievesti 69 Covid-19 gadījumi, bet otrajā nedēļā - 24. Arī februāra pēdējā nedēļā saglabājās līdzīgs ievesto gadījumu skaits - kopumā astotajā gada nedēļā no ārvalstīm ievesti 28 gadījumi, bet devītajā - 27.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu