Pagājušajā nedēļā audzis Covid-19 vakcinēšanas temps

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: REUTERS/Thilo Schmuelgen

Pagājušajā nedēļā bijis līdz šim augstākais vakcinēšanas pret Covid-19 temps, tomēr brīvdienās potēšana arvien apsīkst, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) dati.

Pagājušajā nedēļā pirmo poti pret Covid-19 saņēmuši 20 489 cilvēki, bet otro - 2961, tādējādi vakcinēti vidēji 3350 cilvēki dienā. Līdz šim šis rādītājs augstākais bija marta pirmajā nedēļā, kad vidēji dienā tika vakcinēti ap 2800 cilvēki. Pagājušajā nedēļā visvairāk tikuši vakcinēti seniori un personas ar hroniskām slimībām. Visbiežāk tikusi izmantota "AstraZeneca" vakcīna, bet daudz tikusi lietota arī "Moderna" vakcīna.

Tomēr nedēļas nogalēs vakcinēšanas temps arvien apsīkst. Vakar potes pret Covid-19 saņēmušas tikai sešas personas, bet sestdien - aptuveni 500, liecina NVD dati. Salīdzinoši līdz šim intensīvākās vakcinēšanas dienās Latvijā ir tikuši sapotēti ap 6000 cilvēku.

Svētdien ar "AstraZeneca" vakcīnu sapotētas sešas personas ar hroniskām slimībām kādā ģimenes ārstu praksē.

Vakcinācijas temps brīvdienās šonedēļ ir aktuāls jautājums, jo lielākās vakcīnu piegādes ir sagaidāmas, kad jau būs sākušās Lieldienu brīvdienas, proti, sagaidāms, ka šodien Latvija saņems 2340 "Pfizer" vakcīnas pret Covid-19 devas, savukārt 2.aprīlī plānots saņemt 42 376 devu no "AstraZeneca", bet 4.aprīlī - 25 200 "Moderna" devu. Abas lielākās kravas tiek gaidītas Lieldienu brīvdienu laikā.

Līdz šim kopumā vakcīnas pret Covid-19 pirmo devu Latvijā saņēmuši 104 486 cilvēki, bet abas devas - 21 914 cilvēki. Atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem, Latvijā 2021.gada 1.janvārī provizoriski bija 1,894 miljoni iedzīvotāju, tātad pirmo poti pret Covid-19 ir saņēmuši ap 5,5% iedzīvotāju, bet abas - 1,16%.

Pagājušā gada 28.decembrī kā pirmos Latvijā pret Covid-19 sāka vakcinēt lielo slimnīcu darbiniekus, 9.janvārī sāka potēt ģimenes ārstus, bet no 11.janvāra šī iespēja ir visiem ārstniecības iestādēs strādājošajiem, kuri to vēlas. Savukārt 10.februārī vakcinēt sāka SAC klientus un darbiniekus, bet 11. un 12.februārī pirmās potes pret Covid-19 saņēma valsts augstākās amatpersonas un vairāki eksprezidenti.

Lietošanai Eiropas Savienībā pašlaik ir apstiprinātas četras vakcīnas pret Covid-19 - "Pfizer"/"BioNTech", "Moderna", "AstraZeneca" un "Janssen", pēdējās no kurām Latvijā vēl nav piegādātas. Taču visu šo medikamentu piegādes joprojām regulāri kavējas, tāpēc kavējas arī masveida vakcinēšanas sākšana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu