Kafija pirms treniņa? Tā varētu būt laba doma (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Kafijas krūze.
Kafijas krūze. Foto: Unsplash

Ja nākamreiz vingrojot tu vēlies sadedzināt pēc iespējas vairāk tauku, tad pusstundu pirms treniņa izdzer tasi kafijas. Jaunā pētījumā noskaidrots, ka tādā veidā var ievērojami palielināt treniņā sadedzināto tauku daudzumu. 

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Journal of the International Society of Sports Nutrition”, rakstīts, ka 3 miligrami kofeīna uz katru ķermeņa kilogramu var fizisku aktivitāšu laikā ievērojami palielināt sadedzināto kaloriju daudzumu. To zinātnieki secināja pēc eksperimenta ar 15 vīriešu dzimuma brīvprātīgajiem. 

Noskaidrojās, ka kafija palielināja tauku sadegšanas ātrumu par 10,7 procentiem (no rīta) līdz 29 procentiem (pēcpusdienā). Ir zināms, ka, arī nelietojot kafiju, kalorijas labāk sadeg pēcpusdienā, nevis no rīta. 

“Ieteikums vingrot no rīta tukšā dūšā, lai palielinātu sadedzināto kaloriju daudzumu, ir plaši sastopams. Tomēr šim ieteikumam trūkst zinātniskā pamata,” komentēja psihologs Fransisko Hosē Amaro-Gaete. 

Jaunajā pētījumā tika rūpīgāk aplūkotas attiecības starp kofeīnu un vingrošanu. Šis stimulants parasti tiek asociēts ar labāku atlētisko formu un sniegumu, tiesa, zinātnisku pierādījumu tam pagaidām nepietiek. 

Četru nedēļu laikā 15 brīvprātīgie pētījuma eksperimentā veica četras pārbaudes atšķirīgā kārtībā: iedzēra placebo/kafiju 8.00 no rīta vai 17.00 vakarā. 

Pēc stimulanta vai placebo uzņemšanas dalībniekiem bija jāsēžas uz velotrenažiera un tika mērīts sadedzināto kaloriju daudzums. Atklājās, ka kofeīns palīdzēja sadedzināt vairāk tauku, kā arī uzlaboja skābekļa uzņemšanu, vēstīts vietnē "Science Alert".

“Pētījuma rezultāti parādīja, ka kofeīna uzņemšana 30 minūtes pirms fiziskām aktivitātēm palielināja tauku sadegšanas ātrumu vingrošanas laikā neatkarīgi no dienas laika,” stāstīja Amaro-Gaete. 

Šajā pētījumā gan piedalījās relatīvi neliels brīvprātīgo skaits, tāpēc ir svarīgi tagad uzreiz neizvirzīt noteiktus secinājumus. Kofeīns visdažādākajos veidos ietekmē mūsu organismu un smadzenes, un mums vēl ļoti daudz jāmācās par to. 

Pētījums pievieno vēl vienu dimensiju atklājumiem par to, kā kofeīns var ietekmēt mūsu smadzeņu un organisma darbību, kā arī par tā ietekmi uz miegu un zarnu traktu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu