Covid-19 pases: piemēri, kā tās darbosies citur Eiropā (35)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Iespējamība, ka būs nepieciešams saņemt Covid-19 vakcīnas sertifikātu pirms došanās jaunos ceļojumos pa Eiropu, kļūst arvien reālāka. Eiropas Savienības (ES) līderi ir atbalstījuši “digitālā zaļā sertifikāta” ieviešanu, bet dažas valstis gan ES, gan ārpus tās jau ir paziņojušas par “vakcīnu pasu” plāniem, vēsta BBC.

Kā darbosies ES vakcīnas pase?

ES vakcīnas pases mērķis ir panākt ceļošanu pāri robežām “bez diskriminācijas”. Tomēr tas viss ir jāorganizē maksimāli īsā laika posmā, un tas būs ievērojams izaicinājums visam Eiropas valstu blokam.

ES valstu vadītāji ir aicinājuši darbu pie “zaļo pasu” izstrādes turpināt “steidzamības kārtā”, vienlaikus saglabājot ierobežojumus attiecībā uz nebūtiskam ceļojumiem. Sākotnējais plāns paredz, ka sertifikāti par vakcinēšanos tiks izsniegti vasarā, bet vai ES izdosies izveidot vienotu sistēmu līdz tam laikam, nav skaidrs.

Šis sertifikāts vai nu digitālā, vai papīra formātā ļaus visiem, kas ir vakcinēti pret Covid-19, vai arī tiem, kuri ir uzrādījuši negatīvus testa rezultātus vai nesen atguvušies no vīrusa, ceļot visās 27 bloka dalībvalstīs.

ES valstis vēlas “zaļo pasu” darbības zonā iekļaut arī valstis, kas nav ES dalībvalstis, piemēram, Norvēģiju, Islandi un Šveici.

Viena no iespējām ir katram “zaļās pases” īpašniekam piešķirt “digitālo atslēgu” - QR kodu. Tas ir grafisks kods, kas sastāv no melnbaltiem kvadrātiem. Tas saturētu personas datus un informāciju par vakcinēšanos. Eiropas Komisija (EK) apgalvo, ka tas būs drošs risinājums. EK sadarbojas ar Pasaules Veselības organizāciju, lai nodrošinātu, ka sertifikāts tiek atzīts arī ārpus Eiropas.

Kā darbosies Dānijas vakcīnas pase?

Dānija plāno izmantot savu “Coronapas” vakcīnas pasi iekšzemē jau no Lieldienām, bet vēlāk to varētu izmantot arī kā būtisku rīku starptautiskiem ceļojumiem.

Līdzīgi kā vairākās Eiropas valstīs, Dānijā jau ir izstrādāta droša elektroniskās identifikācijas sistēma, ko sauc par “NemID”. Zināms, ka “Coronapas” būs saistīta ar šo sistēmu. “NemID” sniedz dāņiem piekļuvi dažādām tiešsaistes platformām, tostarp arī elektroniskajiem veselības pakalpojumiem, piemēram, “e-veselības” analogam.

“Zaļās pases” būs ļoti svarīgas Covid ierobežojumu atvieglošanā Dānijā — lielākā daļa no tiem beigsies līdz 21. maijam, kad būs pilnībā vakcinētas visas augsta riska grupas un visi, kuri vecāki par 50 gadiem.

Lai brīvi pārvietotos, dāņiem būs jāuzrāda dokumentārs apliecinājums par vakcināciju, par agrāku infekciju, ja tā bijusi, vai arī nesen veiktu negatīvu Covid testu.

Šāda “pase” ļautu cilvēkiem piekļūt tādiem pakalpojumiem kā frizieriem, restorāniem un kinoteātriem. Arī Zviedrija ir apsvērusi līdzīgus plānus.

Izraēla jau ir izstrādājusi vakcīnu pasu sistēmu - kā tā darbojas?

Izraēlā ir augstākais vakcinācijas līmenis pasaulē. Vairāk nekā puse iedzīvotāju jau ir saņēmuši divas vakcīnas devas. Pagājušajā mēnesī tur varēja sākt atvieglot ierobežojumus visā valsts teritorijā.

“Zaļā pase” ir pieejama ikvienam, kurš ir pilnībā vakcinējies vai ir atguvies no Covid-19. Vakcinētajam vai Covid izslimojušajam tas ir jāpierāda, lai varētu apmesties viesnīcā, doties uz sporta zāli vai teātri. Izraēlā “zaļā pase” ir pieejama kā papīra sertifikāts vai arī lietotnē, kurā lietotāji redz savus veselības datus.

Lietotne arī paver iespējas starptautiskiem ceļojumiem. Izraēla ir panākusi vienošanos ar Grieķiju un Kipru, lai vakcinētie Izraēlas pilsoņi varētu ceļot uz šīm divām valstīm.

Taču kopš sistēmas darbības sākuma ir ziņots par vairākiem problemātiskiem jautājumiem.

Piemēram, ārvalstu pilsoņi nevar iegūt caurlaides, jo viņi nevar vakcinēties tāpēc, ka nav apdrošināti Izraēlas veselības aprūpes sistēmā. Eksperti pauduši bažas par privātumu saistībā ar viedtālruņu lietotni, un arī Izraēlas valdība atzinusi, ka policijai nav personāla, kas pārbaudītu, vai uzņēmumi ievēro jaunos noteikumus.

Kādi ir izaicinājumi?

Vairākas nedēļas pēc tam, kad Pasaules Veselības organizācija izziņoja pandēmiju, desmitiem uzņēmumu steidzās paziņot par plāniem piedāvāt digitālos veselības sertifikātus un vēlāk arī vakcīnu pases. Taču daudziem cilvēkiem radās apziņa, ka īsti nav skaidrības par milzīgajām problēmām, kas saistītas ar jauniem regulējumiem, ētikas jautājumiem un citām problēmām.  

Jebkādai šāda veida apliecībai vai pasei, lai tā strādātu, būs nepieciešamas divas lietas - piekļuve valsts oficiālajiem vakcinācijas reģistriem un droša metode, kā identificēt indivīdu un sasaistīt viņu ar savu veselības reģistru. Un, ja šādu digitālo pieņems citas valsts robežsargi, tām, iespējams, būs jāievēro kopīgi standarti, ko noteikušas tādas organizācijas kā ES.

Pastāv arī dažādas ar privātumu un cilvēktiesībām saistītas problēmas - cik droši lietotāji varēs justies un varēs būt pārliecināti, ka viņu ārkārtīgi sensitīvie dati par veselību tiks glabāti drošā veidā un lietotnes izstrādātājs vai valdība tos neizmantos citiem mērķiem? Un vai pati vakcīnu pasu esamība nozīmēs, ka tiem, kas izvēlas tās neizmantot, tiks ierobežota brīvība?

Igaunija un QR kods

Igaunija, kas ir viena no pasaulē progresīvākajām digitālajām sabiedrībām, plāno sākt digitālo pasu izsniegšanu QR koda veidā, personām līdz aprīļa beigām uzrādot vakcinācijas sertifikātu.

Personas varēs lejupielādēt savu unikālo kodu, lai pierādītu, ka ir vakcinētas un cik daudz devu ir saņēmušas. Viņi to varēs vai nu izdrukāt, vai saglabāt savā viedtālrunī.

“Savlaicīga risinājuma meklēšana valsts līmenī dod mums iespēju risināt iespējamos šķēršļus sertifikāta izmantošanā,” sacīja Kalle Killars no Sociālo lietu ministrijas. Viņš piebilda, ka šāda sistēma nozīmēs arī to, ka Igaunija jau no pirmās dienas ir gatava pievienoties ES sertifikātam.

Komentāri (35)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu