Lai diena nebeigtos pie veterinārārsta. Deviņi telpaugi, kas kaitē kaķiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pexels

Istabas augi ir sastopami gandrīz katrā mājā. Tie papildina interjeru, uzlabo iekštelpu gaisa kvalitāti, un ir pierādīts, ka tie palīdz mazināt trauksmi un depresiju. Daudziem rūpes par augiem ir terapeitiska nodarbe. Diemžēl ir vairāki telpaugi, no kuriem būtu ieteicams izvairīties, ja mājās mīt kaķis.

Spatifīla

Foto: Unsplash

Miera lilija ir viens no biežāk sastopamajiem ziedošajiem istabas augiem, īpaši ap Lieldienu laiku. Tumšās lapas, baltie ziedi un vieglā kopšana to padara par iecienītu pavasara dekoru. Tomēr miera lilija ir indīga kā kaķiem, tā suņiem. Norīta tā dzīvniekiem izraisa vemšanu, mutes un zarnu trakta kairinājumu, smagos gadījumos apgrūtinātu elpošanu. Augs ir bīstams, tikai to norijot, pieskaroties tas nekaitē.

Toksiskas īpašības: nešķīstoši kalcija oksalāti.

Alveja

Foto: Unsplash

Alvejas savu popularitāti ieguva, pateicoties ārstnieciskajām īpašībām. Paradoksālā kārtā alveja, kas dažādos veidos nāk par labu cilvēkam, ir kaitīga četrkājainajiem draugiem. Ja kaķis to apēd, tā var izraisīt letarģiju, vemšanu un caureju.

Toksiskas īpašības: saponīni, antrakinoni.

Monstera

Foto: Unsplash

Monstera Deliciosa, pateicoties tās skaistajām tropiskajām lapām, ir viens no pēdējā laikā populārākajiem Instagram un citos sociālajos medijos redzamajiem augiem un, protams, arī mājas dekoriem. Monstera prasa salīdzinoši mazas rūpes, kas padara to pievilcīgu arī tiem, kam nav “zaļo pirkstiņu”, taču tā ir toksiska kaķiem. Simptomi ir lūpu un mutes dedzināšana, pārmērīga siekalošanās, mutes dobuma pietūkums un vemšana.

Toksiskas īpašības: nešķīstoši kalcija oksalāti.

Zelta scindapsis

Foto: Unsplash

Līdzīgi kā monstera, arī šis augs ir kļuvis ļoti pievilcīgs, pateicoties ļoti viegliem kopšanas nosacījumiem. Pieskaroties augs ir nekaitīgs, taču norīts kaķim var izraisīt mutes dedzināšanu, pietūkumu un vemšanu.

Toksiskas īpašības: nešķīstoši kalcija oksalāti.

Olveida krasula

Foto: Unsplash

Pazīstama kā "naudas koks", olveida krasula ir sukulents ar kokam līdzīgu izskatu. Naudas koks ir populārs telpaugs tā vieglās kopšanas dēļ. Diemžēl arī šis augs ir toksisks kaķiem un suņiem. Ja to norij, rodas tādi simptomi kā vemšana, letarģija, depresija un kustību traucējumi.

Toksiskās īpašības: nav skaidri identificējamas.

Svītrainā sansevjēra

Foto: Unsplash

Svītrainā sansevjēra jeb līdakaste ir pazīstama kā augs, kas labi pacieš sliktu apgaismojumu, taču ir kaitīgs gan kaķiem, gan suņiem. Simptomi norijot: nelabums, vemšana, caureja.

Toksiskas īpašības: saponīni.

Atritinātā cika

Foto: Pexels

Atritinātā cika ir atraktīvs un tropisks mājas dekors, bet arī ārkārtīgi toksiska gan dzīvniekiem, gan cilvēkiem. Tās nonākšana organismā izraisa aknu mazspēju un pat nāvi. Sākotnējie saindēšanās simptomi ir vemšana, caureja un krampji. Ja mājās ir suns, tad stingri ieteicams izvairīties no šā auga.

Toksiskas īpašības: cikasīns.

Parastā efeja

Foto: Unsplash

Efejai ir mazas, izsmalcinātas lapiņas uz nokarenām vasām. Tieši auga šūpīgās vasas ziņkārīgam kaķim var šķist aizraujoša izklaide, taču efeja var būt ļoti bīstama. Norīta tā izraisa problēmas ar plaušām un elpošanu, vājumu, vemšanu, rīkles pietūkumu, pārmērīgu siekalošanos, dermatītu, izsitumus un ataksiju.

Toksiskas īpašības: triterpenoīdu saponīni.

Dīfenbahijas

Foto: Unsplash

Ja tās tiek norītas, dīfenbahijas ir kaitīgas gan kaķiem, gan suņiem, un to sula var būt kairinoša arī cilvēkam, ieteicams pasargāt kailu ādu. Mājas mīluļu saindēšanās simptomi ir mutes dobuma kairinājums un pietūkums, pārmērīga siekalošanās, vemšana un apgrūtināta elpošana.

Toksiskas īpašības: nešķīstoši kalcija oksalāti.

CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu