VIDEO ⟩ Rīgas Zoo lūsis Rubīns sagaidījis jaunu sirdsdāmu no Viļakas mežiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Rīgas Zooloģiskais dārzs

Rīgas Zooloģiskā dārzā lūsim Rubīnam atvesta jauna partnere no Viļakas mežiem, informēja zooloģiskā dārza Informācijas un Izglītības nodaļa.

10 gadus vecajam lūsim Rubīnam, kurš, kopā ar lūseni Kamēliju kopš 2013.gada izaudzinājuši 10 mazuļus nu pavērušās iespējas dibināt jaunas attiecības ar nepilnus trīs gadus veco lūseni Dadzi. Rubīna ilggadējā dzīvesbiedre Kamēlija nosūtīta uz Poliju.

Dadzei, kas uz zoodārzu atvesta no Viļakas mežiem, Eiropas zoodārzos nav radinieku, kas šī lūšu pāra iespējamos pēcnācējus padarīs īpaši vērtīgus Eiropas lūšu sugas saglabāšanas projekta ietvaros.

Savukārt Rubīna un Kamēlijas izaudzināto lūsēnu skaits nebrīvē nu ir kļuvis pietiekams. Kā norāda zooloģiskā dārza eksperti, apdraudēto sugu saglabāšana nebrīvē ir komplicēts process, kas iekļauj arī "aprēķina laulības", bet tas nodrošina galvenā rezultāta sasniegšanu - daudzviet izzūdošas dzīvnieku sugas ģenētiski pilnvērtīgu saglabāšanu.

Latvijā Eiropas lūsis nav retums, taču lielā daļā Eiropas šie lielie kaķi ir izzuduši vai arī to skaits dabā ir pavisam neliels,

tāpēc šo plēsēju vairošanai nebrīvē ir pievērsta ļoti liela uzmanība un neradniecīgu, no savvaļas nākušu dzīvnieku, "ienākšana" zoodārzā ir notikums, kas uzlabo lūšu nebrīves populācijas kvalitāti. 

Lūsis Rubīns uz zoodārzu, kā no vecākiem noklīdis mazulis, tika atvests pirms desmit gadiem, un viņa 10 pēcnācēji nonākuši gan Polijā, kur ar Pasaules Dabas fonda atbalstu tiek realizēta lūšu atkalatjaunošanas programma, gan Somijā un citur. 

Nu Rubīnam ir jauns izaicinājums - nodibināt tuvas attiecības ar visai aušīgo Dadzi, kuru kā pusaudzi Viļakas mežizstrādātāji 2018.gada rudenī izcirtuma malā atrada nosalušu, novājējušu un nomaldījušos. Parasti Rīgas zooloģiskā dārza speciālisti pamatoti iesaka neiejaukties dabiskajos sugu izdzīvošanas procesos, taču šeit bija saredzams tiešs apdraudējums dzīvnieka dzīvībai. 

Dadze divus gadus nodzīvoja Rīgas zoodārza filiālē "Cīruļi", netālu ko Kalvenes, un nu viņa atkal atgriezusies Rīgā.

Kā norāda zooloģiskā dārza informācijas nodaļa, pašlaik abi lūši uzvedas mierīgi un to starpā nav konfliktu. Savvaļā lūši satiekas vien pārošanās laikā ziemā. Zoodārzā šo dzīvnieku attiecības veidojas citādāk, taču nemainās pārošanās laiks ziemā un mazuļu dzimšanas laiks pavasara beigās - vasaras sākumā. 

Tas nozīmē, ka Rubīnam un Dadzei ir vēl daudz laika vienam otru iepazīt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu