Mediķu organizācijas aicina valdību turpināt piemaksu piešķiršanu arī pēc marta beigām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Gaitenis Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā Ventspilī.
Gaitenis Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā Ventspilī. Foto: Jānis Škapars/TVNET

Lai nodrošinātu slimnīcu Covid-19 nodaļu darba nepārtrauktību, kas atkārtotu uzliesmojumu gadījumā ļautu veiksmīgi tikt ar tiem galā, vairākas mediķu organizācijas Ministru kabinetu tuvākajā laikā lemt un apstiprināt arī turpmāku piemaksu piešķiršanu medicīnas darbiniekiem, kuri strādā ar Covid-19 pacientiem arī pēc šī gada 31.marta.

Saskaņā ar valdības mājaslapā pieejamo informāciju, valdība 21.janvārī no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" Veselības ministrijai piešķīra finansējumu 69 341 604 eiro apmērā, lai nodrošinātu piemaksas Covid-19 ārstniecībā un ierobežošanā iesaistītajiem mediķiem un citiem darbiniekiem no šā gada 1.janvāra līdz 31.martam.

Vēstulē, kas adresēta vairākām amatpersonām, Latvijas Ārstu biedrības prezidente Ilze Aizsilniece, Latvijas Māsu asociācijas prezidente Dita Raiska un Latvijas Jauno ārstu asociācijas valdes priekšsēdētājs Artūrs Šilovs vērš uzmanību uz izteiktu cilvēkresursu trūkumu nozarē un saspringto situāciju slimnīcās.

Vēstulē tiek skaidrots, ka stacionēto Covid-19 pacientu skaita samazināšanās ļauj Covid-19 nodaļām pakāpeniski atgriezties pie to pamata profila un atjaunot stacionāru pakalpojumus, kas prasa medicīnas personāla atgriešanās savās pamata darbavietās nodaļās, kas nav paredzētas Covid-19 pacientiem. "Diemžēl šie notikumi nav nesuši sistēmai papildu cilvēkresursus un ar to trūkumu mums nāksies saskarties vēl ilgu laiku," pausts vēstulē.

Tāpat tiek norādīts, ka jau vairāk nekā gadu norit cīņa ar Covid-19 pandēmijas izraisītajām sekām, un šīs cīņas būtiskāko daļu ir uzņēmušies medicīnas darbinieki, kuri ikdienā strādā ar Covid-19 pacientiem, glābjot dzīvības īpaši sarežģītos apstākļos. Palielinoties stacionēto pacientu skaitam, lielākajās Latvijas slimnīcās pirms pusgada tika apturēta lielākā daļa plānveida pakalpojumu - liela daļa slimnīcu nodaļu, dažos gadījumos pat veselas slimnīcas, kļuva par Covid-19 nodaļām vai stacionāriem.

Tad, pēc autoru paustā, arī nācās saskarties ar skarbo cilvēkresursu trūkumu nozarē, "kam par iemeslu ir bijis ilgstošs hronisks līdzekļu trūkums pienācīgam atalgojumam". Organizāciju ieskatā, tas joprojām būtiski atpaliek no Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) vidējiem rādītājiem. Tā rezultātā, sekojot daudzu valstu piemēram, arī Latvijā Ministru kabinets pieņēma lēmumu piešķirt papildu piemaksas, lai nodrošinātu darbu Covid-19 nodaļu personālam, kas strādājot emocionāli, fiziski un morāli sarežģītos apstākļos, nepārtraukti atrodas uz izdegšanas robežas.

Organizācijas atzīmē, ka pēdējās nedēļās ir vērojama pakāpeniska ar ar Covid-19 inficēto pacientu skaita samazināšanās, bet slimnīcās joprojām atrodas ievērojams pacientu skaits, kas sasniedz nedaudz mazāk par 700 pacientiem. Šīs tendences, apvienojumā ar jauno vīrusa paveidu izplatīšanās riskiem, mediķiem radot bažas, ka ar Covid-19 pacientiem medicīnas personālam nāksies saskarties vēl vismaz visu šo gadu.

Vēstule adresēta Valsts prezidentam Egilam Levitam, Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei (NA), Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV), veselības ministram Danielam Pavļutam (AP), finanšu ministram Jānim Reiram (JV) un Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājam Andrim Skridem (AP).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu