Gudra māja - gudrs lēmums

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: JUNG viedā māja

Tehnoloģijas attīstās zibens ātrumā. Šķiet, vēl tikai nesen ar apbrīnu skatījāmies, kā filmās cilvēki pārvalda mājas gaismekļus, atver aizkarus vai ieslēdz mūziku ar balss vai pults palīdzību, taču tagad tā var būt arī daļa no mūsu ikdienas. Pateicoties gudrās mājas risinājumiem, mēs varam pārvaldīt savu dzīvesvietu, ne tikai tajā atrodoties, bet pat esot otrā pasaules galā.

Ar viedās mājas tehnoloģiju palīdzību tu savu dzīvesvietu līdz sīkākajai niansei vari pielāgot savām vēlmēm, vajadzībām un ikdienai. Piemēram, iestati laiku, cikos vēlies, lai mājās esošās žalūzijas vai aizkari atveras. Ja zini, ka bērnam jāceļas septiņos no rīta un dienas gaisma istabā ir labākais veids, kā skolēnu laikus pamodināt, pielāgo viņa istabu šai vajadzībai. Tāpat aizkari un žalūzijas var darboties ar saules sensoru palīdzību. Tādā veidā visas dienas garumā māja pati ar sensoriem zinās, kad žalūzijas atvērt, kad tās nedaudz pievērt, bet kad aizvērt pavisam.

Foto: JUNG

Līdzīgi ir arī ar apgaismojumu. Vēlies, lai katru vakaru ap pulksten astoņiem gaisma mājās samazinās, palīdzot ģimenei noskaņoties naktsmieram? To ir iespējams panākt ar pāris klikšķu palīdzību tavā viedtālrunī vai planšetē.

Tāpat gudrā māja spēj kontrolēt gaisa mitrumu un pat CO2 līmeni telpās. Kad ieteicamais ogļskābās gāzes līmenis telpā tiek pārsniegts, tiek iedarbināta ventilācijas sistēma vai paziņots par nepieciešamību izvēdināt telpas. Šis mūsdienīgais risinājums palīdzēs jums un mājiniekiem būt možākiem laikā, kad lielāka daļa ģimenes locekļu strādā vai mācās mājās.

Foto: JUNG

Latvijas mainīgajiem laika apstākļiem sevišķi svarīga ir iespēja kontrolēt temperatūru telpās. To ir iespējams darīt manuāli, pašam samazinot vai palielinot grādus pēc vajadzības, vai uzstādīt vēlamo temperatūru un ļaut mājai pašai atrast vēlamo veidu, kā saglabāt saimnieka izvēlēto komforta līmeni. Piemēram, karstajās vasaras dienās māja, jūtot, ka temperatūra strauji palielinās, tā vietā, lai ieslēgtu kondicionieri, aizvērs vai pievērs žalūzijas, lai saules gaisma neliktu telpām vēl vairāk uzkarst. Šādi viedā māja ne tikai palīdz nodrošināt patīkamu temperatūru, bet arī rūpējas par energoefektivitāti.

Kaut garāžas un vārti, kas atveras ar pults palīdzību, vairs nav nekāds jaunums, tikai daži no tiem ir aprīkoti ar sensoriem, kas, konstatējot šķērsli, liks vārtiem vai garāžas durvīm automātiski apstāties. Šādā veidā tu pasargāsi ne tikai savu auto no bojājumiem, bet arī ģimenes locekļus un mājdzīvniekus, kas kādu iemeslu dēļ var gadīties vārtiem ceļā.

Foto: JUNG

Lai cik aizraujoši būtu dzīvot mājā, kuru vari pārvaldīt no viedierīces, svarīgākais tomēr ir tas, ko tu iegūsi, ieviešot gudrās mājas mūsdienīgos risinājumus savā dzīvesvietā. Lūk, galvenie ieguvumi!

Vairāk brīvā laika

Vai esi kādreiz domājis, cik daudz laika ikdienā pavadi, taisot vaļā aizkarus, laižot ārā suni, manuāli aizverot un atverot vārtus un darot citas lietas, ko tavā vietā varētu paveikt mūsdienu tehnoloģijas? Iespējams, dienā tās ir tikai dažas minūtes, bet gada griezumā – vairākas stundas. Nenoliedzami, jebkurš no mums labprātāk šo laiku pavadītu, darot ko citu, kas sniedz baudījumu un sagādā prieku.

Energoefektivitāte un iespēja ietaupīt

Elektrība, gāze, ūdens – šo resursu izmaksas ar katru gadu aug. Tāpēc aizvien vairāk cilvēku meklē efektīvus risinājumus, kā padarīt savu mājokli energoefektīvāku un ietaupīt. Gudrā māja ir viens no veidiem, kā īstenot šo ieceri. Iespējams, jums ģimenē ir niķis atstāt ieslēgtas gaismas, izejot no istabas, vai aizmigt, skatoties televizoru, un pamosties pēc vairākām stundām. Tas viss un vēl daudzas citas nianses lieki tērē elektrību un palielina tavu komunālo maksājumu rēķinu. Taču ar gudrās mājas priekšrocībām par to vairs nebūs jāsatraucas.

Komforts

Mūsdienās cilvēki aizvien lielāku nozīmi piešķir komfortam. Mēs izvēlamies mašīnas ar apsildāmajiem sēdekļiem, parkošanās sensoriem, klimata kontroli, iebūvētiem ekrāniem un daudz ko citu. Tāpat kā automašīnai, arī tavai dzīvesvietai jābūt komfortablai un pielāgotai tavām vajadzībām. Tā vietā, lai skraidītu pa māju, lai izslēgtu visas gaismas, aiztaisītu žalūzijas vai aizslēgtu ieejas durvis un pievērtu vārtus, tu vari to visu izdarīt ar viena klikšķa palīdzību, skatoties iemīļoto seriālu.

Sirdsmiers un drošība

Kustību sensori un kameras ir tikai dažas no iespējām, kas palīdz mājas saimniekam nesatraukties par savu un ģimenes drošību. Neesi pārliecināts, vai aiztaisīji vārtus, garāžu vai ārdurvis? Arī to ir iespējams apskatīt gudrās mājas aplikācijā. Ja gadījumā kaut kas nebūs pienācīgi aizvērts, viedtālrunis tev par to ziņos. Te jāpiemin arī gudrās rozetes, kas ļauj tev attālināti atslēgt gludekli vai jebkuru citu ierīci, ko steigā, dodoties ārā no mājas, iespējams, aizmirsi izslēgt, un tādējādi aiztaupa satraukumu. Šādi tev ir iespēja 24 stundas diennaktī, septiņas dienas nedēļā sekot līdzi drošībai savā dzīvesvietā un iegūt tik kāroto sirdsmieru.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu