Spānija ļauj ar "AstraZeneca" vakcīnu potēt cilvēkus vecumā virs 65 gadiem

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Barselona, Spānija.
Barselona, Spānija. Foto: Adria Salido Zarco/SIPA/2103241856

Spānijas Veselības ministrija otrdien paziņoja, ka ļauj potēt ar "AstraZeneca" Covid-19 vakcīnu arī cilvēkus vecumā virs 65 gadiem, pēc jaunākajiem zinātniskajiem apliecinājumiem par šīs vakcīnas drošumu.

"AstraZeneca" vakcīna, kas līdz šim tika izmantota tikai vecuma grupai no 55 līdz 65 gadiem, tagad būs pieejama arī vecumā virs 65 gadiem tādās prioritārās grupās kā veselības aizsardzības darbinieki, policisti un skolotāji.

"Attiecībā uz "AstraZeneca" vakcīnu, ņemot vērā jaunos zinātniskos pierādījumus (..) vecuma robeža tiek pacelta," teikts Veselības ministrijas paziņojumā.

Spānija bija viena no tām Eiropas Savienības (ES) valstīm, kuras šomēnes apturēja "AstraZeneca" vakcīnas izmantošanu pēc ziņām par asins recekļu izveidošanos nelielam ar to potētu cilvēku skaitam.

Šīs valstis atsāka šīs vakcīnas izmantošanu pagājušajā nedēļā pēc tam, kad Pasaules Veselības organizācija (PVO) un Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) apliecināja tās drošumu.

Vairākas valstis tomēr ir ķērušās pie papildu piesardzības pasākumiem. Vācija otrdien nolēma, ka ar "AstraZeneca" vakcīnu no trešdienas būtu jāvakcinē tikai par 60 gadiem vecāki cilvēki, bet par 60 gadiem jaunāki cilvēki varēs potēties ar to "tikai pēc konsultācijas ar vakcinējošo ārstu un pēc individuālas riska analīzes un rūpīgas izskaidrošanas".

Spānija jau pirms tam atļāva cilvēkus vecumā virs 65 gadiem potēt ar citām Covid-19 vakcīnām. 

Spānija ir viena no Covid-19 vissmagāk skartajām Eiropas valstīm. Ar Covid-19 saistīto nāves gadījumu skaits Spānijā ir lielāks par 75 000. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu