Policija Lieldienu brīvdienās pastiprināti uzraudzīs satiksmes drošību un Covid-19 ierobežojumu ievērošanu (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Valsts policija

Valsts policija Lieldienu brīvdienās pastiprināti uzraudzīs satiksmes drošību un Covid-19 ierobežojumu ievērošanu, aģentūru LETA informēja Valsts policija.

Ņemot vērā, ka šajā nedēļas nogalē ir gaidāmas Lieldienu brīvdienas, policija visā Latvijā ir sagatavojusi sabiedriskās kārtības un drošības plānus un mobilizējusi krietni vairāk spēku, lai efektīvi nodrošinātu noteikto prasību ievērošanu.

Patlaban ir aizliegti jebkādi privāti vai publiski pasākumi, izņemot pasākumus vienas mājsaimniecības ietvaros. Tas nozīmē, ka arī šogad, neraugoties uz vēlmi brīvdienas un svētkus pavadīt ciemos, satikt radiniekus un draugus, kopīga un plaša svētku svinēšana izpaliks.

Tāpat policija vērš arī pašvaldību un dažādu organizāciju uzmanību tam, ka publisku pasākumu rīkošana ir aizliegta. Tas nozīmē, ka ierastie Lieldienu pasākumi un aktivitātes, piemēram, olu ripināšana vai olu kaujas starp dažādām mājsaimniecībām nedrīkst notikt. Policija, reaģējot uz informāciju, ka dažviet Latvijā, iespējams, tiek plānoti šādi pasākumi, vērš uzmanību rūpīgi pārdomāt šīs aktivitātes un tās šobrīd neveikt.

Policija pastiprināti uzraudzīs tās vietas, kur varētu būt iespējama cilvēku pulcēšanās, piemēram, parkos, dabas takās, viesu namos un brīvdienu mājās, kā arī citās atpūtas vietās, tāpat uzmanību pievērsīs arī reliģisko organizāciju īpašumā esošajiem objektiem.

Policijas apkopotā statistika liecina, ka lielākā daļa konstatēto epidemioloģiskās drošības ierobežojumu ir tieši privāta pulcēšanās. Lai gan pulcēšanās ierobežojumus lielākoties pārkāpj tieši jaunieši līdz 24 gadu vecumam, policija norāda, ka pulcēšanās pārkāpums tomēr ir raksturīgs visās iedzīvotāju vecuma grupās.

Raksturīgi, ka pulcēšanās notiek gan dažādos viesu namos, gan dzīvokļos, gan arī publiskās ārtelpās. Tāpat bieži konstatēts, ka jaunieši pulcējas tieši automašīnās.

Tāpat svētkos vienlaicīgi epidemioloģiskās drošības prasību kontrolei Valsts policija pastiprināti pievērsīs uzmanību arī ceļu satiksmes dalībniekiem un tam, vai tiek ievēroti ceļu satiksmes noteikumi. Īpašu uzmanību policija pievērsīs transportlīdzekļu vadītājiem, lai viņi nesēstos pie stūres apreibinošo vielu ietekmē.

Atskatoties uz policijas darbu ārkārtējās situācijas laikā, no 2020.gada 9.novembra, kad valstī tika ieviesta ārkārtējā situācija, līdz 2021.gada 1.aprīlim kopumā par epidemioloģiskās drošības pasākumu Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai neievērošanu ir reģistrēti 27 465 administratīvā pārkāpuma procesi. Tāpat daudzos gadījumos doti arī preventīvi norādījumi.

Ārkārtējās situācijas laikā preventīvi pārbaudītas 102 058 iekštelpas un ārtelpas, reaģēts uz 3505 izsaukumiem un 55 439 reizes policija devusi preventīvus norādījumus.

Aizvien tiek konstatēti pārkāpumi gan par mutes un deguna aizsega nelietošanu, gan pašizolācijas neievērošanu. Tāpat konstatēti gadījumi, kad personas, ieceļojot Latvijā, nav aizpildījušas elektronisko anketu vietnē covidpass.lv vai nav veikušas Covid-19 testu.

Policija atgādina, ka policijas mērķis, veicot šādas pārbaudes, nav sodīt, bet gan preventīvi skaidrot un veicināt izpratni par ārkārtējo situāciju, kā arī panākt, lai iedzīvotāji un komersanti izturas atbildīgi un ievēro noteiktos ierobežojumus.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu