Kas īsti notika nelielā Zviedrijas ciematiņā 2004. gada ziemā? (4)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Lūdzies, pakļaujies, nogalini"
"Lūdzies, pakļaujies, nogalini" Foto: HBO

5. aprīlī pie skatītājiem nonācis jauns, aizraujošs "HBO Nordic" dokumentālais seriāls "Lūdzies, pakļaujies, nogalini" (Pray, Obey, Kill) – stāsts par 2004. gada notikumiem nelielā Zviedrijas ciematā, kurā tika veikta slepkavība. 

Slepkavībai sekojošā tiesas prāva kļuva ne tikai par lokālu skandālu, bet pievērsa visas pasaules uzmanību vietējai Vasarsvētku draudzei. Dokumentālajā filmā žurnālisti Martins Džonsons (Martin Johnson) un Antons Bergs (Anton Berg) atklāj noslēpumu plīvuru, kas klāj šo slepkavību un vietējās draudzes aizkulises.

"Lūdzies, pakļaujies, nogalini"
"Lūdzies, pakļaujies, nogalini" Foto: HBO

Kādā aukstā 2004. gada janvāra naktī Zviedrijas nelielajā, mierīgajā Knutby ciematā atskanēja šāvieni. Tika nogalināta jauna sieviete, bet viņas kaimiņš guva vairākas ievainojumu brūces.

Slepkavībā atzinās jauna auklīte, kura apgalvoja, ka paveikt baiso noziegumu viņu piespiedušas īsziņas, kuras viņa saņēma, kā pati ticēja, no Dieva.

Patiesībā tās bija sūtījis vietējās Vasarsvētku draudzes mācītājs. Nelielā draudze ticēja, ka Jēzus atgriezīsies uz zemes, lai apprecētu viņu līderi. Sākot izmeklēšanu, pamazām tika atklāta notikumu virkne, kas liecināja: šis stāsts ir daudz sarežģītāks un tam ir dziļākas saknes, nekā sākumā šķita. Ticība bija pārtapusi par nāvējošu ieroci, žēlsirdība – par motīvu, bet pārliecība tika uzdota par patiesību. Stāstu, kas faktiski slēpās aiz traģiskā notikuma, līdz galam tolaik tā arī neizdevās atšķetināt.

Vairākus gadus vēlāk vietējā Vasarsvētku draudze izjuka, un tās bijušie locekļi atbrīvojās no tur valdošajiem stingrajiem likumiem un viņiem uzspiestās hierarhijas. Daži no viņiem sāka pārskatīt savu pagātni un draudzē piedzīvotos notikumus. Pamazām nāca gaismā atgadījumu virkne, kas atklāja: draudzes iekšienē pret tās locekļiem regulāri lietota psiholoģiska un fiziska vardarbība. Šo cilvēku atklāsmes izraisīja jaunu tiesas procesu.

Foto: HBO NORDIC

Taisnības meklējumu vadīti, žurnālisti Martins Džonsons un Antons Bergs kopā ar režisoru Henriku Georgsonu (Henrik Georgsson) sāka savu izmeklēšanu, cenšoties atklāt baisās nakts notikumus un patiesos iemeslus tam, kas tolaik notika Knutby ciematā. Sešu sēriju dokumentālajā filmā “Lūdzies, pakļaujies, nogalini” žurnālisti pēta un atklāj jaunas liecības, piekļūstot materiāliem, kas nekad iepriekš nav publiskoti. Viņiem arī izdevies ekskluzīvi intervēt cilvēkus, kuri ir piekrituši pārtraukt klusēšanu un atklāt piedzīvoto laikā, kad bija draudzes locekļi.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu